Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι νέοι κηδεμόνες σκύλων

25 Ιουνίου 2024 15:28

Η υιοθεσία ενός σκύλου αποτελεί κομβικό γεγονός για τη ζωή ενός ανθρώπου, και συχνά για μια ολόκληρη οικογένεια.

Πρόκειται για μια απόφαση που έχει τη δυναμική να γεμίσει ένα σπίτι με γέλιο, χαρά, παιχνίδι, και υπερβολική αγάπη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι μια απόφαση που πρέπει πάντα να λαμβάνεται μετά από πολλή σκέψη και προετοιμασία, καθώς ένας σκύλος αποτελεί τεράστια ευθύνη, κι έχει ανάγκη από αφοσίωση, χρόνο, χρήματα, και προσοχή.

Επομένως, είναι λογικό πολλοί νέοι κηδεμόνες σκύλων που δεν έχουν αρκετές γνώσεις ή δεν έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, να κάνουν διάφορα λάθη σχετικά με την διαχείριση και την ανατροφή του, τόσο πριν την υιοθεσία, όσο και αφού το κατοικίδιο έρχεται στο σπίτι. Ας δούμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνει ένας νέος κηδεμόνας σκύλου:

Έλλειψη κατάλληλης έρευνας και προετοιμασίας

Παρότι όλα τα σκυλάκια είναι εξίσου αξιαγάπητα, δεν ταιριάζουν όλα το ίδιο στον τρόπο ζωής κάθε ανθρώπου. Κάθε σκύλος είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες, ικανότητες, και χαρακτηριστικά ανάλογα με τη φυλή στην οποία ανήκει, την κατάσταση της υγείας του, και το μέγεθός του. Η κάθε φυλή χαρακτηρίζεται από διαφορετικά επίπεδα ενέργειας, συμπεριφορές και επιθυμίες, και είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σωστά πριν επιλέξετε ένα καθαρόαιμο ή ημίαιμο σκυλάκι. Για παράδειγμα, ένας Γερμανικός Ποιμενικός με υψηλά επίπεδα ενέργειας ενδέχεται να δυσκολεύεται να ζει μέσα σ’ ένα μικρό διαμέρισμα, ενώ ένα Μαλτεζάκι ή ένα Basset Hound μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα σε αυτές τις συνθήκες.

Το να υιοθετείτε ένα σκυλάκι χωρίς πρώτα να έχετε οργανωθεί οικονομικά για να καλύψετε το κόστος των αναγκών του, καθώς και χωρίς να διαθέτετε καθόλου ελεύθερο χρόνο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ανεύθυνη πρακτική. Πριν αποφασίσετε να βάλετε στη ζωή σας μια τόσο μεγάλη δέσμευση, πραγματοποιήστε την κατάλληλη έρευνα και επιλέξτε ένα ζωάκι που θα είναι συμβατό με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές σας.

Αμέλεια σχετικά με την εκπαίδευση

Κάθε σκυλάκι πρέπει να περνάει τουλάχιστον από μια βασική εκπαίδευση, όσο νωρίτερα γίνεται – αν και ποτέ δεν είναι αργά για να εκπαιδεύσετε έναν μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο. Φανταστείτε να ζείτε με κάποιον που δεν καταλαβαίνει καθόλου τη γλώσσα σας και τα σήματα που του δίνετε. Η εκπαίδευση υπακοής είναι σημαντική για να μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον σκύλο σας, να θέσετε τα όριά σας, να δεθείτε μαζί του, και να μπορείτε να τον προστατεύσετε από κακοτοπιές. Οι σκύλοι που δεν εκπαιδεύονται είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν συμπεριφορικά προβλήματα, όπως καταστροφικές συμπεριφορές, επιθετικότητα, ή υπερβολική εξάρτηση. Μην παραλείψετε, ακόμα, να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να πηγαίνει τουαλέτα έξω από μικρή ηλικία, αν θέλετε να αποφύγετε μια ζωή γεμάτη με ατυχήματα μέσα στο σπίτι.

Οι τεχνικές θετικής ενίσχυσης είναι οι πιο αποτελεσματικές για την εκπαίδευση του σκύλου σας, και βοηθούν να ενισχυθεί η μεταξύ σας σχέση, ενώ οι τιμωρίες δυσχεραίνουν την επικοινωνία σας, και μπορεί να προκαλέσουν ψυχικά τραύματα στον σκύλο.

Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας από νωρίς, ώστε να συνηθίσει να βρίσκεται με άλλους ανθρώπους και ζώα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Έτσι, θα αποφύγετε τη μετέπειτα εκδήλωση φόβου ή επιθετικότητας, που μπορεί να οδηγήσουν σε προβληματικές συμπεριφορές.

Αμέλεια σχετικά με τον κτηνίατρο

Ένα από τα πιο σοβαρά λάθη που μπορεί να κάνει ένας νέος κηδεμόνας κατοικιδίου είναι το να αμελεί τις τακτικές (τουλάχιστον ετήσιες) επισκέψεις στον κτηνίατρο. Ειδικά για ένα κουτάβι, αλλά και για ένα ηλικιωμένο σκυλάκι, οι προληπτικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας. Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του κτηνίατρου σας και μην διστάζετε ποτέ να απευθύνεστε σε κάποιον ειδικό όταν παρατηρείτε οτιδήποτε περίεργο σχετικά με το σκυλάκι σας – ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι φαινομενικά τόσο απλό όπως είναι η δύσοσμη αναπνοή.

Στη χώρα μας, ακόμα, επιβάλλεται από τον νόμο να τοποθετείται ηλεκτρονική σήμανση (microchip) στους σκύλους και τις γάτες, καθώς και να στειρώνονται όταν φτάνουν στην κατάλληλη ηλικία. Έτσι, τίθεται υπό έλεγχο ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, αποφεύγεται η εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς και το να χαθεί ο σκύλος.

Ο κτηνίατρος είναι ο πιο σημαντικός σας σύμμαχος όσον αφορά στα εμβόλια, στην αποπαρασίτωση, στην οδοντική φροντίδα, στη διατροφή, και στη διαχείριση ασθενειών. Επομένως, μην αμελείτε ποτέ την επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Πολλές φορές, ενώ οι προθέσεις είναι καλές, οι κηδεμόνες τείνουν να κακομαθαίνουν τους σκύλους τους λόγω έλλειψης ορίων και ιεραρχιών μέσα στην οικογένεια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται τόσο η ζωή των ίδιων, όσο και των κατοικιδίων τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε υπομονετικός με το σκυλάκι σας και να το γεμίζετε με αγάπη, αλλά ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να σας βλέπει ως τον “αρχηγό” της αγέλης του. Έτσι, ο σκύλος σας, ο οποίος είναι ζώο αγέλης, νιώθει πιο ασφαλής και χαρούμενος.

Υπερβολικό τάισμα και λιχουδιές

Ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό του σκυλίσιου πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παχυσαρκία. Ακόμα και λίγο επιπλέον βάρος, δυστυχώς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες στον σκύλο σας (όπως είναι η αρθρίτιδα, η υπέρταση, οι ασθένειες του αναπνευστικού και των νεφρών, και ο διαβήτης) και να μικρύνει το προσδόκιμο επιβίωσής του.

Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε τον σκύλο σας μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από συστατικά υψηλής ποιότητας. Αποφύγετε τις πολλές λιχουδιές, καθώς και το να μοιράζεστε μαζί του μεγάλες ποσότητες ανθρώπινης τροφής, και ακολουθήστε ένα πρόγραμμα καθημερινής άσκησης. Αν το σκυλάκι σας έχει ήδη πρόβλημα με το βάρος του, ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρό σας για να ακολουθήσετε το κατάλληλο πρόγραμμα απώλειας βάρους, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στην κατάσταση της υγείας του.

Λάθος συστάσεις με άλλα κατοικίδια

Μην υποθέτετε από την αρχή ότι ο νέος σας σκυλάκος θα τα πάει υποχρεωτικά καλά με τα υπόλοιπα κατοικίδια που υπάρχουν ήδη στο σπίτι. Κάθε ζώο έχει την δική του προσωπικότητα και περιοχή, και είναι βασικό να συστήσετε τον σκύλο σας στους ήδη υπάρχοντες κατοίκους του σπιτιού προσεχτικά και σιγά-σιγά, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις.

Ξεκινήστε αφήνοντας τα ζώα συντροφιάς σας να συνηθίσουν το ένα τη μυρωδιά του άλλου πριν έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν, τελικά, γνωριστούν μεταξύ τους, ενδείκνυται να επιβλέπετε τις αλληλεπιδράσεις τους μέχρι να σιγουρευτείτε ότι το ένα νιώθει άνετα με την παρουσία του άλλου. Οπλιστείτε με υπομονή, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες μέρες, έως και εβδομάδες, για να συνηθίσουν τα προηγούμενα κατοικίδιά σας το νεοφερμένο σκυλάκι. Παρέχετέ τους όσο χρόνο χρειάζονται, καθώς και άπλετη αγάπη και κατανόηση.

Απουσία προετοιμασίας για έκτακτες ανάγκες

Είναι πάντα απαραίτητο να είστε προετοιμασμένος/η για κάτι έκτακτο που μπορεί να συμβεί, είτε αυτό είναι κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε κάποιο απρόοπτο περιστατικό που θα σας αναγκάσει να εκκενώσετε τον χώρο σας. Ετοιμάστε από πριν ένα βαλιτσάκι με τα πράγματα που θα χρειαστεί ο σκύλος σας αν πρέπει να φύγετε βιαστικά από το σπίτι και, φυσικά, να τον πάρετε μαζί σας. Οργανώστε τα οικονομικά σας έτσι ώστε να υπάρχει πάντα ένα ποσό διαθέσιμο για κάποια έκτακτη ανάγκη υγείας του σκύλου σας. Πολλοί κηδεμόνες βρίσκουν ιδιαίτερα βοηθητική την ασφάλιση της υγείας του κατοικιδίου τους, ώστε να μπορούν να του προσφέρουν οτιδήποτε χρειάζεται ανά πάσα στιγμή, χωρίς να βγουν από τον προϋπολογισμό τους.

Ασφαλιστική κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία του σκύλου σας

Το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, σας βοηθά να καλύψετε τόσο μέρος των πάγιων εξόδων που αφορούν τη φροντίδα του κατοικιδίου σας όσο και έκτακτα έξοδα που μπορεί να προκύψουν.

Επιπροσθέτως, έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι η υγεία του σκύλου σας θα είναι προστατευμένη, καθώς εξασφαλίζετε:

  • κτηνιατρικές επισκέψεις
    ● διαγνωστικές εξετάσεις
    ● νοσοκομειακή περίθαλψη
    ● υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης)
    ● wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές, παραφαρμακευτικά προϊόντα και είδη καλλωπισμού)

Το My Happy Pet απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και, ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε, έχει 2 πακέτα. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Με άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές εδώ.

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, μπορείτε να φροντίσετε ακόμα πιο ολοκληρωμένα την υγεία του κατοικιδίου σας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos