Δεκάδες δελφίνια βολτάρουν στα καταγάλανα νερά των Αλκυονίδων (βίντεο)

16 Ιουλίου 2024 15:26

Δεκάδες δελφίνια, βολτάρουν και πάλι στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού και συγκεκριμένα στον πανέμορφο Κόλπο των Αλκυονίδων, που ως γνωστόν φιλοξενεί διάφορα είδη ψαριών αλλά και 4 είδη δελφινιών!

Για μια ακόμη φορά, στον Κόλπο των Αλκυονίδων, δεκάδες δελφίνια, ακολουθούν το σκάφος μας και μας χαρίζουν απίστευτα όμορφες εικόνες!

Όπως αναφέρει ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, η μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού είναι παγκοσμίως μοναδική.

Εκεί από το 1995 το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος πραγματοποιεί έρευνα για τη μελέτη των δελφινιών η οποία οδήγησε τελευταία σε συγκλονιστικές ανακαλύψεις.

Και τα τέσσερα περισσότερο συναντώμενα είδη δελφινιών της Μεσογείου ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο: το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο.

Το ζωνοδέλφινο είναι το κυρίαρχο είδος. Είναι ένα καθαρά πελαγικό είδος, που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο μέσα σε έναν κλειστό κόλπο, όπως συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο. Μαζί με τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα, σχηματίζουν ένα μόνιμο μικτό κοπάδι δελφινιών (πολυ-ειδικό). Τέτοια μόνιμη συμβίωση δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεδομένων των γενετικών αποστάσεων μεταξύ των τριών ειδών, είναι σαν να ζούσαν οι άνθρωποι σε μικτή κοινωνία μαζί με χιμπατζήδες και γορίλες.

Όπως σημειώνει ο κ. Φραντζής:

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, έγιναν νέες εκπληκτικές παρατηρήσεις:

1) Ξαναείδαμε το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997,

2) Καταγράψαμε ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια,

3) Ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ή απαγάγει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos