Φωτιά στην Αττική: Συγκλονίζουν οι εικόνες από δορυφόρο – Καπνός έχει καλύψει τα πάντα Κύριο

12 Αυγούστου 2024 13:48

Ο καπνός φαίνεται να έχει καλύψει τεράστιες περιοχές της Αττικής όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες από δορυφόρο.

Με πολύ έντονη τη μυρωδιά του καπνού «ξύπνησε» σήμερα, Δευτέρα (12.08.24) η Αττική, όπου μαίνεται η τιτάνια μάχη με τις φλόγες της φωτιάς που ξεκίνησε χθες από την περιοχή του Βαρνάβα.

Τα ξημερώματα η φωτιά επεκτάθηκε στην Πεντέλη, που εκκενώθηκε, ενώ τώρα η πύρινη λαίλαπα καίει σε ακόμη δύο «μέτωπα», στη Νέα Μάκρη και στο Γραμματικό.

Η ημέρα εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν από την Κυριακή, δεν αναμένεται να κοπάσουν τουλάχιστον έως το απόγευμα της Δευτέρας, δυσκολεύοντας τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-11, που φέρνει στο φως το meteo.gr, αποτυπώνεται η μεγάλη διασπορά του καπνού της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η απόσταση στην οποία έχει μεταφερθεί νοτιοδυτικά ο καπνός, εκτιμάταται σε περισσότερα από 300 km.

Στην δορυφορική εικόνα είναι επίσης εμφανής και η διασπορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Μενοίκιον Όρος του νομού Σερρών.

Δείτε την δορυφορική φωτογραφία:

doryforiki foto

Η αποκαρδιωτική εικόνα της φωτιάς στην Αττική από τη NASA
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της έκτασης της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει την Αττική, που καταγράφει το πρόγραμμα FIRMS της NASA, με τις διάσπαρτες εστίες να δημιουργούν ένα ενιαίο σώμα.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη στη βορειοανατολική Αττική, ενώ οι ισχυροί άνεμοι ισχύος έως και 8 μποφόρ καθιστούν το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο.

Το πύρινο μέτωπο φθάνει τα 30 χιλιόμετρα, ενώ οι φλόγες ξεπερνούν σε κάποια σημεία ακόμα και τα 25 μέτρα σε ύψος.

Τα μεγάλα μέτωπα αυτή την ώρα είναι τρία σε Πεντέλη, Ανατολή και Γραμματικό.

fotia apo doryforo

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η φωτιά στην Αττική: “Χρώμα Αποκάλυψης – Εκκενώσεις κοντά στην Αθήνα”
Η πύρινη κόλαση που εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα μεγάλο κομμάτι της Αττικής, καταστρέφοντας πολύτιμο πνεύμονα δάσους, απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται στη μεγάλη φωτιά με εκτενή ρεπορτάζ και δημοσιεύματά τους.

Τα Μέσα του εξωτερικού στέκονται ιδιαίτερα στις πολλαπλές εκκενώσεις πόλεων και οικισμών.

Για αρχή, το Associated Press αναφέρει:

“Πυρκαγιές κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας σκοτεινιάζουν τον ουρανό πάνω από την Αθήνα και προχωρούν γρήγορα”, κάνοντας συχγρόνως λόγο για ισχυρούς ανέμους που μεταφέρουν την μυρωδιά του καμένου και τους καπνούς στο λεκανοπέδιο και δημιουργούν συνεχώς μικροεστίες.

Το Reuters γράφει πως “άνθρωποι σπεύδουν να απομακρυνθούν από πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα καθώς εξαπλώνονται “σαν αστραπή””, ενώ σημειώνει ότι οι φλόγες τροφοδοτούμενες από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις θερμές αέριες μάζες έκαψαν δέντρα, σπίτια και αυτοκίνητα κι έστειλαν σύννεφα καπνού πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο στέκεται στις εντολές εκκένωσης γράφοντας: “Πυρκαγιές στην Ελλάδα – Εντολές εκκένωσης σε πολλές περιοχές κοντά στην Αθήνα”.

Όπως σημειώνει το AFP “510 πυροσβέστες και 152 οχήματα και 29 αεροπλάνα” έχουν ριχθεί στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να διατάζει την εκκένωση πολλών πόλεων, ανάμεσά τους και του Μαραθώνα.

“Τουλάχιστον πέντε νέες τοποθεσίες εκκενώθηκαν νωρίς το πρωί καθώς και δύο νοσοκομεία, το ένα παιδιατρικό και το άλλο στρατιωτικό, στην Πεντέλη, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Οι ελληνικές Αρχές άνοιξαν το Ολυμπιακό στάδιο του ΟΑΚΑ στη βόρεια Αθήνα για να φιλοξενήσει τους χιλιάδες εκτοπισμένους”, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

France24: “Κάτοικοι σπεύδουν να σωθούν καθώς πυρκαγιές στην Ελλάδα μαίνονται παρά τις “υπεράνθρωπες” προσπάθειες”.

Η Le Figaro γράφει γις τις εκκενώσεις και αυτή, σημειώνοντας γλαφυρά ότι η χώρα μάχεται με τις φλόγες: “Καπνός πάνω από την Αθήνα, εντολή εκκένωσης πολλών τοποθεσιών: Η Ελλάδα μάχεται ενάντια στις φλόγες”

“Η Ελλάδα εξακολουθούσε να μάχεται με πολλές δασικές πυρκαγιές σήμερα το πρωί της Δευτέρας, ο καπνός των οποίων κάλυψε τμήμα της πρωτεύουσας Αθήνα, στο πλαίσιο προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Η φωτιά οδήγησε στην εκκένωση της ιστορικής πόλης του Μαραθώνα, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, η οποία έχει περισσότερους από 7.000 κατοίκους, κατά τη διάρκεια της νύχτας Κυριακής προς Δευτέρα”, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Και σημειώνει ότι “η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις δασικές πυρκαγιές, ειδικά μετά από έναν ιδιαίτερα ξηρό χειμώνα”.

Η Liberation από την πλευρά της κάνει λόγο για “Υπερθέρμανση του πλανήτη”, ενώ η Αθήνα είναι περικυκλωμένη από φλόγες. Παράλληλα δίνει έμφαση στην “εκκένωση της ιστορικής πόλης του Μαραθώνα”.

“Οι φωτιές που καταστρέφουν τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες περικυκλώνουν τώρα την ελληνική πρωτεύουσα δίνοντάς της ένα χρώμα Αποκάλυψης. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες”, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Focus: “Μαίνονται πυρκαγιές στην Ελλάδα – Οι Αρχές εκκενώνουν περιοχές κοντά στην Αθήνα”.

La Stampa: “Αθήνα, χιλιάδες άνθρωποι εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους λόγω μεγάλης πυρκαγιάς”.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι “οι καπνοί έχουν φθάσει στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Το 112 καλεί τους κατοίκους διαφόρων περιοχών να απομακρυνθούν”.

ANSA: “Εκκενώθηκε η πόλη του Μαραθώνα στην Ελλάδα λόγων πυρκαγιών”, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο, αναφέροντας ότι “περιοχές της Αθήνας έχουν καλυφθεί από πυκνούς καπνούς”.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos