5 οφέλη από τη συμβίωση των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων με έναν σκύλο

28 Σεπτεμβρίου 2024 11:47

Η επαφή και συμβίωση με τα ζώα έχει πολλά οφέλη σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.

Όπως αποδεικνύεται από έρευνες, όταν ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας έχει για παρέα έναν σκύλο, βελτιώνεται τόσο η υγεία όσο και η διάθεσή του.

Στη ροή της οικογένειας, έρχεται η στιγμή όπου “αδειάζει η φωλιά” και μεγαλώνουν τα παιδιά, οι άνθρωποι βρίσκονται μόνοι στο σπίτι, χωρίς τις καθημερινές υποχρεώσεις και ευθύνες. Υπάρχουν και εκείνοι όπου ζουν μόνοι τους από επιλογή και δεν αλλάζουν ποτέ την οικογενειακή τους κατάσταση. Σε όλες τις περιπτώσεις των ανθρώπων αυτών, ένας σκύλος έρχεται για να τους αλλάξει την καθημερινότητα, να της δώσει ένα νόημα. Η συγκατοίκηση αυτή είναι συνήθως ένα ευτυχές γεγονός τόσο για τους κηδεμόνες όσο και για τους χνουδωτούς τετράποδους.

Φυσικά, η απόφαση για να βάλουν έναν σκύλο στη ζωή τους, θα πρέπει να είναι αποκλειστικά των ίδιων των ανθρώπων, μιας και οι ίδιοι γνωρίζουν τις αντοχές τους. Αν λοιπόν δουν θετικά την υιοθεσία, τότε σταδιακά θα δουν τη ζωή τους να είναι πιο ευχάριστη και πιο ενδιαφέρουσα. Δείτε μερικούς λόγους για τους οποίους ο σκύλος θα βελτιώσει τη ζωή ενός ανθρώπου μεγαλύτερης ηλικίας:

1. Αποκτούν έναν σοβαρό λόγο για να βγουν από το σπίτι

Αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι σε καθημερινή βάση, είτε επειδή νιώθουν ότι δεν έχουν δυνάμεις, είτε επειδή δεν έχουν κάποια αιτία για να κάνουν κάτι τέτοιο. Ο σκύλος δεν θα τους αφήσει να γίνουν ένα με τον καναπέ ή το κρεβάτι. Αντιθέτως, θα τους δώσει μια αφορμή να κάνουν τις βόλτες τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, και -γιατί όχι;- να κάνουν και μίνι αποδράσεις σε παραλίες και δάση.

2. Γίνονται πιο κοινωνικοί

Ποτέ η βόλτα ενός σκύλου δεν είναι μοναχική, αφού όλο και κάποιος θα σταματήσει να τον χαιρετήσει, να τον χαϊδέψει, να ρωτήσει το όνομα, την ηλικία, κλπ. Άρα θα δώσει την ευκαιρία και στον κηδεμόνα, αν έχει διάθεση, να κάνει μια μικρή, ευχάριστη συζήτηση, ακόμα και να δίνει ραντεβού για να παίζουν τα σκυλιά ή απλά να περπατήσουν μαζί άνθρωποι και κατοικίδια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική ανάταση των κηδεμόνων οι οποίοι κάποιες φορές μπορεί να μένουν μακριά από συγγενείς και να μη δέχονται συχνά επισκέψεις.

3. Ηλικιωμένος σκύλος + ηλικιωμένος άνθρωπος = τέλειο ταίριασμα

Η μειωμένη ενέργεια και των δύο θα τους δώσει την ιδανική ζωή, αφού ο σκύλος δεν θα περιμένει πολλά από τον κηδεμόνα του, όπως να παίζουν μία ώρα με μπαλάκι ή να πηγαίνουν για τρέξιμο. Παράλληλα, η ζωή του ενός θα ενσωματωθεί πιο εύκολα στη ζωή του άλλου, αφού τους αρέσει η ξεκούραση, οι βόλτες όταν δεν έχει πολύ κρύο ή ζέστη και, φυσικά, το ωραίο φαγητό. Τέλος, ο σκύλος δεν χρειάζεται να προσαρμόσει τον βηματισμό του με του ανθρώπου, μιας και οι δύο απολαμβάνουν τον αργό και σταθερό ρυθμό.

4. Βελτιώνεται η υγεία τους

Το περπάτημα είναι από τις πιο συχνές προτάσεις των γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας, αλλά και να προληφθούν. H ήπια καθημερινή άσκηση έχει πολλά οφέλη για τους ηλικιωμένους, αφού επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως όσοι έχουν σκύλο, εμφανίζουν καλύτερη υγεία από όσους δεν έχουν. Συγκεκριμένα, μετά από ένα διάστημα συμβίωσης με έναν τριχωτό φίλο, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης, αποφεύγεται η παχυσαρκία και μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσους Αλτσχάιμερ. Σημαντική όμως είναι και η συμβολή τους στην ψυχική υγεία, αφού το περπάτημα προκαλεί την έκκριση της ορμόνης σεροτονίνης, γνωστής και ως “ορμόνης της χαράς”, που καταπολεμά την κατάθλιψη.

5. Νιώθουν χρήσιμοι

Όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερα πράγματα κάνει καθημερινά, είτε μένει μόνος είτε με τον/την σύντροφό του. Μαγειρεύει πιο αραιά και κάνει πιο χαλαρά δουλειές στο σπίτι, μειώνοντας έτσι την δραστηριότητά του. Η παρουσία ενός σκύλου, τα βάζει αυτά στο παρελθόν, μιας και χρειάζεται ημερησίως κροκέτες, μαγειρευτό ή όποια άλλη τροφή προτιμάει, αλλά και καθαριότητα στο χώρο. Πρώτοι οι σκύλοι δεν νιώθουν άνετα όταν ζουν σε βρώμικο χώρο και χαίρονται απίστευτα όταν βλέπουν καθαρά σεντόνια και χαλιά. Άρα ο κηδεμόνας μπαίνει στη διαδικασία να έχει πάντα φαγητό και τακτοποιημένο σπίτι, χωρίς τρίχες ή δυσάρεστες μυρωδιές. Αυτή η διαδικασία, του κάνει τη μέρα πιο παραγωγική και του δίνει κίνητρο να έχει περισσότερη όρεξη για ζωή και προσφορά.

Για κάποιους ανθρώπους ο σκύλος υποκαθιστά το παιδί ή το εγγόνι τους, για άλλους είναι ένας φίλος που θα τους κάνει παρέα στις βόλτες και στην καθημερινότητα. Σε κάθε περίπτωση, όταν ένας ηλικιωμένος βρει έναν σκύλο που να μπορεί να φροντίσει, δηλαδή και ο άνθρωπος να είναι υγιής, αλλά και ο σκύλος να είναι συνεργάσιμος, η κοινή τους ζωή θα είναι υπέροχη!

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos