ΕΚΤΕΡ: Ενισχυμένο ανεκτέλεστο, κινήσεις για 7η τάξη – Πώς πάνε real estate και Πάρος

Ενισχυμένο στα 127 εκατ. ευρώ, έναντι 102,6 εκατ. την 31/12/2023, εμφανίζεται το ανεκτέλεστο της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2024.

Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση 6μήνου, η εταιρεία προβλέπει ότι και το υπόλοιπο του 2024 θα συνεχίσει να είναι μια περίοδος ανάπτυξης για τον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η αποδεδειγμένη δυνατότητα της ΕΚΤΕΡ να αναπτύσσεται με σταθερότητα και σύνεση αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα, προσφέροντας θετικές προοπτικές για το μέλλον της εταιρείας. Η ΕΚΤΕΡ, που ιστορικά έχει επικεντρώσει την κατασκευαστική της δραστηριότητα μέσα στην επικράτεια με κύριο πελάτη το Ελληνικό Δημόσιο, βλέπει πλέον τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο να βιώνει μεγάλη ανάπτυξη. Αυτή η ανάπτυξη αυξάνει τη ζήτηση για δημόσια και ιδιωτικά έργα, προκαλώντας μια νέα πρόκληση: την εύρεση εργατοτεχνικού προσωπικού και υπεργολάβων για την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών έργων.

Παράλληλα η ΕΚΤΕΡ προωθεί κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων – παγίων και άλλων τεχνικών και χρηματοοικονομικών παραμέτρων, ώστε να πληροί της προϋποθέσεις ανόδου στην κατηγορία των «μεγάλων» του κλάδου. Προ ημερών ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία απορρόφησης της Ενεργειακός Κόμβος που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο και λειτουργεί ήδη το πολυτελές ξενοδοχείο SUMMER SENSES LUXURY RESORT στην Πάρο.

Πώς κινήθηκαν τα μεγέθη
Το Α’ εξάμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ΕΚΤΕΡ, υπό τον Αθανάσιο Σιψα, ανήλθε σε 34,44 εκατ. από 35,9 εκατ. κατά το Α’ εξάμηνο του 2023.

Ο κύκλος εργασιών από την αμιγή δραστηριότητα της ΕΚΤΕΡ Α.Ε., κατά την 30/06/2024, ανήλθε σε σχεδόν 24 εκατ., ενώ το ποσό των 10,4 εκατ. από την συμμετοχή της σε Κοινοπρακτικά σχήματα. Η μείωση του κύκλου εργασιών, ποσοστού 4,29%, δεν είναι ουσιαστική και οφείλεται στην ολοκλήρωση κατασκευαστικών συμβολαίων των οποίων οι προθεσμίες αποπεράτωσης ήταν σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου έχει αυξηθεί κατά ποσό 1 εκατ. και προέρχεται από την συμμετοχή της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε. στα ενοποιημένα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου της χρήσης, διαμορφώνοντας τον κύκλο εργασιών του Ομίλου σε 35,44 εκατ. ευρώ.

Τα μικτά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 4,178 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2024, έναντι κερδών ποσού 6,13 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2023, ήτοι μείωση σε ποσοστό 31,94%. Η μεταβολή των μικτών κερδών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπήρξε επιβάρυνση από το επιπλέον κόστος πραγματοποίησης δαπανών από τις προϋπολογισθείσες κατά το κλείσιμο έργων, των οποίων ως αναφέρθηκε οι προθεσμίες αποπεράτωσης τους ήταν βραχύβιες. Το ποσοστό των μικτών κερδών σε ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. είναι 12,13% το α΄ εξάμηνο του 2024 έναντι 17,08% του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023.

Τα EBITDA, σε εταιρική βάση, διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 2,7 εκατ. έναντι κερδών ποσού 7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Το ποσοστό των EBITDA σε ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. είναι 7,85% το α΄ εξάμηνο του 2024 έναντι 19,64% του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, σε ενοποιημένη, διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 2,777 εκατ. έναντι κερδών ποσού 6,95 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 5,195 εκατ., έναντι κερδών ποσού 5,171 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2023. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 1,877 εκατ. έναντι κερδών ποσού 5,275 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Η πορεία των αποτελεσμάτων μετά από φόρους είναι ανάλογη των αποτελεσμάτων προ φόρων σε ενοποιημένο και εταιρικό επίπεδο.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στο τέλος εξαμήνου σε 13,41 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ποσό των 10 εκατ. προκύπτει από την δραστηριότητα της ΕΚΤΕΡ Α.Ε., ενώ το υπόλοιπο στις κοινοπραξίες τις οποίες συμμετέχει η εταιρεία.

Ανεβασμένο το ανεκτέλεστο
Βάσει των υπογραφέντων έως την 30/6/2024 συμβάσεων έργων, η Εταιρεία εμφανίζει ανεκτέλεστο έργο κατά την 30/06/2024 ύψους 127 εκατ. ευρώ έναντι 102,6 εκατ. την 31/12/2023. Τα ανωτέρω κατασκευαστικά συμβόλαια βρίσκονται εντός των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη τριετία. Στα ανωτέρω ποσά περιλαμβάνονται τα έργα που κατασκευάζονται για λογαριασμό Δημοσίων και Ιδιωτικών φορέων όπως επίσης και η αναλογία που αφορά την ΕΚΤΕΡ, επί του ανεκτέλεστου έργου Κοινοπραξιών συμμετοχής της. Το υψηλό ανεκτέλεστο έργων εξασφαλίζει συνεχή δραστηριότητα για τον όμιλο για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ η ανάληψη νέων έργων παραμένει σταθερός στόχος.

Το πτυχίο ανώτατης τάξης και οι κινήσεις ενίσχυσης
Όπως αναφέρεται, επίσης, στην οικονομική έκθεση, «παρά το γεγονός ότι το ΠΔ 71/2019, το οποίο αφορά τη δημιουργία των Μητρώων Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, Μελετών, Τεχνικών και λοιπών Συναφών Υπηρεσιών (ΜΗ.Τ.Ε.), τα οποία αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση και πιστοποίηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων, ειδικά στο πλαίσιο των δημόσιων έργων, ενεργοποιήθηκε αιφνιδιαστικά τον Μάιο 2024, η εφαρμογή του καθυστερεί σημαντικά, λόγω ελλείψεων σε διευκρινιστικές εγκυκλίους και προβλημάτων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ). Αυτό δημιουργεί αναστάτωση στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς η επανάκριση των πτυχίων σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο αδυνατεί να προχωρήσει και επηρεάζει κυρίως τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στην ανώτατη τάξη (7η) του ΜΕΕΠ, η οποία προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες συμμετοχής σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων υψηλού προϋπολογισμού, καθόσον οι τεχνοοικονομικές προϋποθέσεις παραμένουν κρίσιμες. Η ΕΚΤΕΡ έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την προσαρμογή στο νέο θεσμικό πλαίσιο, αναμένοντας τη βελτίωση των εσωτερικών οικονομικών της στοιχείων για να αποκτήσει πτυχίο ανώτατης τάξης».

Υπενθυμίζεται, όπως έχουμε αποκαλύψει από καιρό, ότι η ΕΚΤΕΡ προωθεί κινήσεις (εξαγορές, συγχωνεύσεις κ.α.) και «συγγενικών» εταιρειών προκειμένου να ενισχυθεί σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων και άλλων τεχνικών και χρηματοοικονομικών παραμέτρων, ώστε να πληροί της προϋποθέσεις ανόδου στην κατηγορία των «μεγάλων» του κλάδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ). Μάλιστα, μόλις προ ημερών ανακοίνωσε ότι π.χ. ξεκίνησε η διαδικασία απορρόφησης της Ενεργειακός Κόμβος που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο και λειτουργεί ήδη το πολυτελές ξενοδοχείο SUMMER SENSES LUXURY RESORT στην Πάρο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο 2024, η ΕΚΤΕΡ ολοκλήρωσε την εξαγορά του 56% των μετοχών του Ενεργειακoύ Κόμβου με πωλητές τους κ.κ. Κωνσταντίνο Α. Σίψα Μπούζα και Κωνσταντίνο Ιωάννου Στούμπο, ενώ το υπόλοιπο 44% των μετοχών του Ενεργειακoύ Κόμβου παραμένει στην κυριότητα του κ. Αθανάσιου Σίψα. Με τη σκοπούμενη πλέον συγχώνευση του Ενεργειακoύ Κόμβου, επιτυγχάνεται η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και παγίων, δημιουργείται μία ισχυρή εταιρεία στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο ικανή να αντιμετωπίσει τόσο τον εγχώριο όσο και τον διεθνή ανταγωνισμό, εξασφαλίζεται η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων και λειτουργικών πόρων, διευρύνεται η δυνατότητα αξιοποίησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό των περιουσιακών στοιχείων τόσο της Εταιρείας όσο και του Ενεργειακού Κόμβου, και η Εταιρεία μετά τη συγχώνευση, λόγω μεγέθους, θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αποδοτικότερα και με μεγαλύτερη ευελιξία τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να πετύχει καλύτερους όρους συνεργασίας. Πρόθεση της εταιρείας είναι η συγχώνευση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024. Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση λήψης των αποφάσεων και εγκρίσεων που απαιτούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τι συμβαίνει σε real estate – τουρισμό
Αναφορικά με τον τομέα του Real Estate και του Τουρισμού, όπως τουλάχιστον αναφέρονται στην οικονομική έκθεση της εισηγμένης, καταγράφονται τα εξής:

- Στην Αττική, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. βρίσκεται στη φάση έκδοσης της οικοδομικής αδείας στο οικόπεδο επί της Λ. Χαλανδρίου στην Αγ. Παρασκευή με σκοπό την ανέγερση των νέων ιδιόκτητων γραφείων της.

- Στην Θεσσαλονίκη, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του ποσοστού που διαθέτει (50%) στο ακίνητο επί της οδού Κωλέττη.

- Στην Πάρο, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. δρομολογεί την συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε. (ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου 5* SUMMER SENSES), στην οποία ήδη κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό, με στόχο την ενίσχυση των πάγιων περιουσιακών της στοιχείων και την δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα του τουρισμού. Περαιτέρω, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την αδειοδότηση μέσω Ε.Π.Σ. του ιδιόκτητου ακινήτου 328 στρ. της εταιρείας στην θέση Άγιος Ιωάννης Δέττης Πάρου με στόχο την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακής μονάδας 5*.

- Στη Ρουμανία, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. ολοκλήρωσε την πώληση του οικοπέδου που είχε στην κατοχή της και δρομολογεί το κλείσιμο της θυγατρικής της.

Στόχοι – Προοπτικές
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα, παρά τις αβεβαιότητες που προκλήθηκαν από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα τη νέα σύγκρουση στο Ισραήλ. Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, το οποίο ωστόσο δεν εμπόδισε την πρόοδο στον κατασκευαστικό τομέα.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση, έχει επηρεάσει την πιστωτική αγορά ωστόσο, η σταθεροποίηση του κόστους κατασκευής συνέβαλε στην εξομάλυνση των περιθωρίων κέρδους, ενισχύοντας την οικονομική απόδοση της εταιρείας. Επιπλέον, η αύξηση των δημοπρασιών σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, σε συνδυασμό με τη μείωση των προσφερόμενων εκπτώσεων, δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες για την εταιρεία. Οι νέες υποδομές και έργα αναβάθμισης που προγραμματίζονται από το κράτος, καθώς και η επένδυση σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης, προσφέρουν περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης.

Αυτό το θετικό κλίμα επέτρεψε στην εταιρεία να αναλάβει και να κερδίσει αρκετά κατασκευαστικά συμβόλαια, βελτιώνοντας περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους της. Η ευελιξία και η στρατηγική τοποθέτηση της στον κλάδο, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, υποδηλώνουν μια θετική προοπτική για το μέλλον. Ειδικότερα, το 1o εξάμηνο του 2024, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετείχε σε τριάντα (30) διαγωνισμούς δημόσιων και ιδιωτικών έργων, τόσο μόνη της όσο και με συμμετοχή σε ευρύτερα κοινοπρακτικά σχήματα, κερδίζοντας 7 νέες συμβάσεις.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

insider.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos