Οι τρεις στόχοι του ελληνικού FBI: Greek Mafia, Μύκονος και χούλιγκανς των γηπέδων

Οι έξι βασικοί πυλώνες του «ελληνικού FBI» που δημιουργείται, με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι τελευταίες εργασίες για την «πρεμιέρα» του «ελληνικού FBI», με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προσδοκά αποτελέσματα στα πιο «βαθιά νερά» της εγκληματικότητας.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, όπως είναι η επίσημη ονομασία της νέας «υπερ-υπηρεσίας», αρχικά θα έχει έδρα τη ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ωστόσο, όπως λένε αξιόπιστες πηγές στο iEidiseis, τελικός στόχος είναι να «μετακομίσει» – σε δεύτερο χρόνο – σε αυτοτελές σύγχρονο «στρατηγείο» που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Κατεχάκη (σε αυτόνομο κτήριο).

Τα αρμόδια στελέχη ήδη έχουν θέσει στόχους σε σχέση με τα «καυτά» θέματα με τα οποία θα «καταπιαστεί» η νέα υπηρεσία, που αναμένεται κάποια στιγμή να έχει έναν «σύμμαχο» που δεν υπήρχε κατά το παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η προσδοκία ότι από τη νέα χρονιά θα αξιοποιηθούν μερικές εκατοντάδες κάμερες, οι οποίες – εκτός από την εφαρμογή του ΚΟΚ – θα χρησιμοποιούνται για την πάταξη του εγκλήματος. Παράλληλα, η επιλογή των αξιωματικών που θα «τρέξουν» την υπηρεσία έγινε με «χειρουργικό» τρόπο, προκειμένου να μην υπάρξουν τυχόν «προσκόμματα» στη νέα αυτή προσπάθεια.

Όσον αφορά στους στόχους, οι βασικοί πυλώνες είναι οι παρακάτω:

1. Αντιμετώπιση της Greek Mafia: Οι συλλήψεις «ντελιβεράδων» με χειροβομβίδες και εκρηκτικά σε τυχαίους ελέγχους στην Αττική αποκάλυψαν ότι το οργανωμένο έγκλημα «σιγοβράζει». Ομάδες του υποκόσμου έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς μεταξύ τους, με το «ελληνικό FBI» να καλείται να σηκώσει πλέον το «βάρος» της εξάρθρωσής τους, προτού ξεσπάσουν νέα αιματηρά χτυπήματα.

2. «Ξήλωμα» των χούλιγκαν: Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, καθώς στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι πολλές φορές διαπιστώνεται «σύνδεση» του οργανωμένου εγκλήματος με τους χούλιγκαν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο χουλιγκανισμός εντός των γηπέδων θα περιοριστεί σημαντικά αυτή τη σεζόν (λόγω της ισχύος των νέων μέτρων), εντούτοις, υπάρχει έντονος φόβος «μετατόπισης» των επεισοδίων εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων. Η «εικόνα» που έχουν οι Αρχές είναι ότι ενεργές ομάδες χούλιγκαν εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο και έτσι επιχειρείται διαρκώς η «ανατροφοδότηση» των αστυνομικών υπηρεσιών με πληροφορίες.

3. Κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών: Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. «μπάσιμο» προμηθευτών, που «σπρώχνουν» μεγάλες ποσότητες παραισθησιογόνων ουσιών στην Αττική. Μάλιστα, σε διάστημα 40 ημερών αποκαλύφθηκαν δύο διαφορετικές υποθέσεις, με μεγάλη «γκάμα» ναρκωτικών, για τις οποίες οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο ύπαρξης «κοινού κέντρου».

4. Δυτική Αττική: Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι περισσότερες συμμορίες που δραστηριοποιούνται σε κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες, έχουν ως «βάση» τη δυτική Αττική. Το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί εντολές για ένταση των αιφνιδιαστικών επιχειρήσεων σε «άντρα ανομίας», όπου κρύβονται όπλα, κλοπιμαία και ναρκωτικά. Το «ελληνικό FBI» θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει «χειρουργικό» ξήλωμα στα «κεφάλια» των εγκληματικών οργανώσεων της δυτικής Αττικής. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι εάν γίνει αυτό, τότε αμέσως θα φανεί η «ελάφρυνση» στο μέτωπο του εγκλήματος σε όλη την Αττική. Εκτός, όμως, από τη δυτική Αττική θα γίνει προσπάθεια «σκαναρίσματος» οργανωμένων ομάδων ληστών που χαρακτηρίζονται ως «επαγγελματίες» του είδους. Τέτοια κυκλώματα πραγματοποιούν ανατινάξεις ΑΤΜ και άλλες εντυπωσιακές επιθέσεις με στόχο μεγάλα ποσά, ενώ υπενθυμίζεται ότι ασύλληπτοι παραμένουν οι δράστες της ληστείας στη χρηματαποστολή στο Λαύριο, με λεία 1 εκατομμύριο ευρώ.

5. Μύκονος: Το έγκλημα στη Μύκονο έχει πάρει… διεθνείς διαστάσεις, καθώς λόγω του έντονου προβλήματος αλλά και του «brand name» του νησιού που προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, συχνά πυκνά δημοσιεύονται σχετικά ρεπορτάζ που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η Μύκονος αναμένεται να αποτελέσει ένα ξεχωριστό «κεφάλαιο» για τη νέα «υπερ-υπηρεσία», που προσδοκά να ξηλώσει κυκλώματα που έχουν «διεισδύσει» για τα καλά στο νησί των ανέμων.

Hier klicken!
6. Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: Στις δικογραφίες των μεγάλων υποθέσεων των τελευταίων ετών υπάρχουν ξεχωριστά κεφάλαια που αφορούν στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από εγκληματικές οργανώσεις σε νόμιμες – ή νομιμοφανείς – επιχειρήσεις. Όσο περνούν τα χρόνια, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες γίνεται με όλο και πιο επιτηδευμένο τρόπο και ως εκ τούτου απαιτείται ανάλογη αναβάθμιση των ερευνητικών μεθόδων από τις διωκτικές Αρχές. Το «ελληνικό FBI» θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο κομμάτι και στη γνωστή αμερικανική μέθοδο «follow the money». Εξειδικευμένα στελέχη με ειδικές γνώσεις στο ξέπλυμα και στην οικονομική επιστήμη θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαιτούμενες βάσεις δεδομένων για να ξεδιπλώνουν τις υποθέσεις.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

ieidiseis.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos