300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ – Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι πλήττονται

03 Απριλίου 2025 12:25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ
  • ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ – Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι πλήττονται

test2

test2

Εντείνεται η αγωνία στην ελληνική εξαγωγική κοινότητα, μετά τις διατιμήσεις που ανακοίνωσε χθες τη νύχτα ο Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή δασμών 20% σε προϊόντα προερχόμενα από την ΕΕ.

Μολονότι δεν υπήρξε ρητή αναφορά της Ελλάδας στις σχετικές ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, γεγονός παραμένει ότι η στοχοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κατηγορεί για αθέμιτους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, ανοίγει την πόρτα σε προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2024, οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις ΗΠΑ, καταλάμβαναν το 4,8% του συνόλου της αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Οι ελληνικές εξαγωγές έκλεισαν το 2024 στα €49,9 δισ., και προς τις ΗΠΑ διαμορφώνονται στα 2,4 δισ. ευρώ, με πλεονασματικό το ισοζύγιο, καθώς οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ανήλθαν στα 2,16 δισ. ευρώ.

Οι σαρωτικοί δασμοί Τραμπ ενδέχεται να επηρεάσουν σοβαρά τις ελληνικές εξαγωγές ενός τομέα που τελευταία σημειώνει σταθερά ανοδικές τάσεις: τρόφιμα και ποτά και πιο συγκεκριμένα, προϊόντα, όπως τα ελληνικά κρασιά, το ελαιόλαδο, η φέτα, οι ελιές Καλαμών, αρτοσκευάσματα κλπ απειλούνται λόγω της αύξησης του κόστους που θα έχουν για τους Αμερικανούς εισαγωγείς.

Από τις πιο ισχυρές παρουσίες στα αμερικανικά ράφια έχουν οι ελληνικές ελιές, με την Ελλάδα να είναι η κύρια χώρα προέλευσης για τις εισαγόμενες ελιές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ΠΕΜΕΤΕ, η αξία των εξαγωγών το 2024 ανήλθε σε 241 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 39% σε ένα έτος. Παράλληλα, στο 2024 διατέθηκαν στην αμερικανική αγορά 45.000 τόνοι ελαιόλαδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου.

Η φέτα που κατέχει την πρωτοκαθεδρία στα εξαγώγιμα προϊόντα και τα ΠΟΠ τυριά, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να γίνουν λιγότερο ελκυστικά, λόγω αύξησης τιμών. Η αξία των εξαγωγών φέτας στις ΗΠΑ το 2024 ανήλθαν σε 53,6 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού (με δεύτερη κυριότερη αγορά τις ΗΠΑ), ενδέχεται να υποστούν πλήγμα αν οι δασμοί μετακυλιστούν στις τελικές τιμές, περιορίζοντας τη ζήτηση σε μια ήδη ανταγωνιστική αγορά. Οι πωλήσεις ελληνικού κρασιού το 2024 ανήλθαν σε 19 εκατ.

Σε άλλους τομείς, όπως, για παράδειγμα, στα μέταλλα, παράγοντες του κλάδου καθησυχάζουν ότι οι άμεσες συνέπειες δεν θα είναι σημαντικές, καθώς η έκθεση των ελληνικών μεταλλευτικών προϊόντων στους κινδύνους από την επιβολή δασμών δεν είναι μεγάλη με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να μην είναι ευάλωτες. Οι έμμεσες επιπτώσεις είναι μια διαφορετική ιστορία καθώς θα επηρεαστούν τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, διαταράσσοντας το εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών προς τους ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Το 65% των ελληνικών εξαγωγών είναι προς τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Με πρώτες την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, αλλά και την Κύπρο που είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας. Αυτό ίσως υπαγορεύσει νέες προτεραιότητες στην εμπορική πολιτική, όπως το άνοιγμα σε τρίτες αγορές, όπως της Ασίας και του Καναδά.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος στο εμπορικό ισοζύγιο είναι οι εισαγωγές. Η Ευρώπη έχει ήδη διαμηνύσει δια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θα απαντήσει στην επιβολή των δασμών. Τι θα σημάνει αυτό; Ότι τα προϊόντα που εισάγουμε από τις ΗΠΑ είναι πιθανό να ανατιμηθούν, καθώς θα υποβληθούν σε πρόσθετους δασμούς.

Τα πιθανά αναχώματα
Οι Ελληνες εξαγωγείς δηλώνουν περισσότερο ανήσυχοι για το πλήγμα που θα δεχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και το πόσο θα επηρεάσει αυτό τις εξαγωγές μας προς την ΕΕ και λιγότερο προς τις ίδιες τις ΗΠΑ, καθώς στην Ευρώπη κατευθύνεται το 50% των εξαγωγών μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αφορούν σε μεγάλο βαθμό την ομογένεια, που έχει μάθει και συνηθίσει να προτιμά τα ελληνικά προϊόντα ως πιο ποιοτικά και πιο «δικά της», και άρα θα συνεχίσει να τα αγοράζει.

Επίσης, τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν διασπορά σε μεγάλες αλυσίδες που απευθύνονται σε μεγάλα ακροατήρια, και αυτό ευνοεί κάπως, καθώς το εισόδημα αυτών των μεγάλων ακροατηρίων, με την άνοδο των τιμών των εισαγομένων, θα πρέπει να διοχετευτεί για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης και άρα δε μας επηρεάζει τόσο.

Εκτός των παραπάνω, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των Αμερικανών να προτιμούν ποιοτικά και άρα ακριβότερα προϊόντα, ενώ ευνοεί και η ισχυροποίηση του δολαρίου καθώς προσθέτει στην αγοραστική τους δύναμη.

Σε κάθε περίπτωση, αν και ο στόχος του Τραμπ όπως τον έχει περιγράψει, είναι η ισχυροποίηση της οικονομίας των ΗΠΑ, οι δασμοί καθιστούν τα προϊόντα πιο ακριβά και μάλλον θα επιφέρουν μείωση του συνολικού εμπορίου,πλήττοντας τις λαϊκές τάξεις, με άνοδο των τιμών και συνεπώς περαιτέρω ενίσχυση του ήδη πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.

newmoney.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Μειώσεις στις τιμές καυσίμων φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Ορατή αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες (βίντεο)
  • Παύση 90 ημερών στους σαρωτικούς δασμούς: Έχει επανέλθει η παγκόσμια εμπορική τάξη στην προ Τραμπ εποχή;
  • Σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ σε 60 χώρες - Νέα διολίσθηση για μετοχές και πετρέλαιο
  • Politico: Η ΕΕ ετοιμάζει την απάντηση στους δασμούς Τραμπ - Οι συγκρατημένοι και το εμπορικό «μπαζούκα»
  • Μητσοτάκης: Δεν έχουν λογική οι δασμοί Τραμπ σε λάδι, ελιές, φέτα -Θα αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα (βίντεο)
  • Οι δασμοί Τραμπ ρίχνουν τις τιμές σε καύσιμα και φυσικό αέριο
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Θ. Ασκητής: «Τα ομόφυλα ζευγάρ...
Αλ. Καλαμπόκης: Οι τρίτες χώρε... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή «Κριός» της Παροικίας Πάρου, για την πρόσδεση σκαφών

Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσ...

09 Μαϊος 2025
Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025
Πάρος: Διευκρινίσεις από Βελέντζειο Ίδρυμα/SKY HOPE για το ελικόπτερο αεροδιακομιδών

Πάρος: Διευκρινίσεις από Βελέντζειο...

08 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Σαντορίνη: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ - Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου σε ισχύ τα μέτρα

Σαντορίνη: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ -...

14 Μαϊος 2025
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αναγνωρίστε δύο προειδοποιητικά σημάδια

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αναγνω...

14 Μαϊος 2025
Χωρίς τον Πούτιν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Τουρκία

Χωρίς τον Πούτιν οι διαπραγματεύσει...

14 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ