×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ελληνογερμανικός πόλεμος στη σκιά των διαπραγματεύσεων

11 Μαρτίου 2015 10:23

Ενα πολυδαίδαλο παζλ, με φόντο τον... ελληνογερμανικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει και τροφοδοτείται με ένθεν κακείθεν δηλώσεις, και έχει στον «πυρήνα» του τη σημερινή πρεμιέρα στις Βρυξέλλες των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των «θεσμών», επιχειρεί να μοντάρει η κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.


Το γεγονός πάντως ότι, πέραν των «κραυγών» και της ανταλλαγής λεκτικών πυρών, δεν διαψεύστηκε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι σήμερα θα γίνει στις Βρυξέλλες το πρώτο ραντεβού της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εταίρους, δείχνει ότι όλες οι πλευρές θέλουν να διατηρήσουν το νήμα της διαβούλευσης, αντί να αφήσουν στον «αέρα» τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Οι γνωρίζοντες βέβαια λένε ότι υπήρξαν και κατά το χθεσινό 24ωρο έντονες στιγμές ενός ιδιότυπου πινγκ πονγκ στο οποίο οι μεν εταίροι προσέρχονταν για να επιμείνουν στην ανάγκη επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και οι δε κυβερνητικοί της ελληνικής πλευράς κράδαιναν την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου όπου... «τα είπαν και τα συμφώνησαν» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδέποτε συνέβη εμπλοκή στον βαθμό της οριστικής σύγκρουσης, όπως περιγραφόταν μέχρι χθες το απόγευμα κυρίως από ξένα ΜΜΕ, κι ότι μετά το Εcofin (και τις κατ' ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο) ο Γιάνης Βαρουφάκης ετοιμαζόταν να πάρει στις 8 το βράδυ το τρένο για το Παρίσι, όχι γιατί... κόπηκε η σύνδεση με τους εταίρους, αλλά διότι είχε προγραμματισμένη για σήμερα στην «πόλη του φωτός» συνάντηση με τον ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, και τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ελληνογερμανικός πόλεμος στη σκιά των διαπραγματεύσεων

Αλλωστε ο κ. Βαρουφάκης ήταν αποφασισμένο σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα συνόδευε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην αυριανή Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ και την επομένη -ξανά στις Βρυξέλλες- στο ραντεβού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Και ο Γ. Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ, γιατί πέταξε για την Αθήνα αντί να είναι στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες; Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι επέστρεψε στη βάση του για να έχει άμεση επαφή με τεχνοκράτες και υπηρεσιακούς, και να συνδράμει το σημερινό ραντεβού των Βρυξελλών με στοιχεία.

Στις Βρυξέλλες παρέμεινε (αν υπήρχε εμπλοκή χθες θα είχαν άπαντες αναχωρήσει) το ελληνικό κλιμάκιο -υπό τον γενικό γραμματέα των Οικονομικών, Νίκο Θεοχαράκη- με τους: Ελενα Παναρίτη (σύμβουλο του Γ. Βαρουφάκη), συμβούλους γενικότερα του οικονομικού επιτελείου και τον Ευ. Τσακαλώτο.

Εάν και εφόσον δεν υπάρξει αιφνιδιαστική αλλαγή του σχεδιασμού, σήμερα θα τεθούν οι βάσεις της διαπραγμάτευσης, ώστε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να έχουν μπει σε ροή εφαρμογής η πολιτική και οικονομική ατζέντα. Είναι πασιφανές ότι σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους ξένους ηγέτες και τα «κλειδιά» των εταίρων στην Κομισιόν, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ την ίδια ώρα τα κλιμάκια θα πιάνουν δουλειά.

Και στην Αθήνα; Μπορεί το Μαξίμου να δίνει συμβολική μάχη -λένε αναλυτές- για τη μη επιστροφή του προηγούμενου καθεστώτος με την τρόικα να επιθεωρεί και να δίνει συμβουλές σε υπουργούς, ωστόσο έμπειρα στελέχη δεν αποκλείουν τη δυνατότητα από την επόμενη εβδομάδα να αποκτήσουν τα τεχνικά κλιμάκια «εικόνα» για τους οικονομικούς και άλλους δείκτες με εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στην ελληνική πρωτεύουσα (στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων πάντα...).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos