Euroworking Group την Τετάρτη – δημοσιονομικά και ανάπτυξη στις πρώτες συζητήσεις

19 Απριλίου 2015 16:53

Σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε επίπεδο Brussels Group στο Παρίσι οι οποίες ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα.


Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των συζητήσεων εξετάστηκε το μακροοικονομικό σενάριο και δημοσιονομικά θέματα με τις δύο πλευρές να έχουν διαφορές αλλά η συζήτηση να γίνεται σε καλό κλίμα.

 

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι έγινε συζήτηση για τον στόχο σχετικά με την ανάπτυξη φέτος. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξης του 1,4% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί μεταξύ 0%-1%. Μάλιστα υπάρχουν και σενάρια από την πλευρά των δανειστών που θέλουν την ελληνική οικονομία να περνάει σε ύφεση φέτος.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 κινήθηκε γύρω από την πρόβλεψη της ελληνικής πλευράς για 1,2% του ΑΕΠ αλλά δεν έκλεισε και συνεχίζεται σήμερα, με στόχο να επέλθει συμφωνία κι από αύριο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε άλλα θέματα, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στο να αναθεωρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 1,5% του ΑΕΠ για το 2015, όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Με αυτά τα δεδομένα οι συζητήσεις συνεχίζονται και εκτός απροόπτου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ένα Euroworking Group για να εκτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν σίγουρα μέχρι την Τρίτη – Τετάρτη και αναλόγως την πορεία που θα έχουν μπορεί να επεκταθούν και μέχρι την Παρασκευή είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε δια ζώσης.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos