Aναζητούν τα βήματα για το... τανγκό συνεννόησης

20 Απριλίου 2015 11:57

Τα βήματα για το τανγκό της συνεννόησης αναζητεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να προσπεράσει τις «ακραίες φωνές» και τα «παιχνίδια εντυπώσεων» και να φτάσει μία ώρα αρχύτερα στον στόχο της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους.


Το Brussels Group έχει αυτήν τη φορά στρατοπεδεύσει στο Παρίσι και δεν πρόκειται να αποχωρήσει πριν σκανάρουν από κοινού (ελληνική αντιπροσωπεία και εκπρόσωποι των δανειστών) το πολυσέλιδο και κοστολογημένο κείμενο των μεταρρυθμίσεων. Η αρχή έγινε το Σάββατο. Ανοιξαν τον φάκελο και εστίασαν στο μακροοικονομικό, δημοσιονομικό προγραμματισμό, καθώς και στο προτεινόμενο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015.
Στη συνέχεια -χθες-, σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη το ζήτημα περί της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού και των ρυθμών ανάπτυξης καθώς και του νέου φορολογικού χάρτη, ενώ έπεται η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Κοινοτικές αλλά και ελληνικές κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «πρόοδο» και δεν αποκλείουν η επιτάχυνση των ρυθμών να οδηγήσει στα πρώτα δείγματα γραφής. Το σίγουρο είναι ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως (μέσω τηλεδιάσκεψης) η ομάδα εργασίας του Eurogroup, καθώς, όπως διαπίστωσαν στο Παρίσι, -στη Βίλα Σαΐντ όπου συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με την ελληνική πλευρά- υπάρχει εξέλιξη στην τρίμηνη διαβούλευση.
Ο στόχος
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι άλλωστε να μη χαθεί άλλος χρόνος, και στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας την προσεχή Παρασκευή να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς το άνοιγμα της συμφωνίας και της ρευστότητας.
Το γεγονός ότι την ίδια ώρα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι, και όχι μόνο, ασκούν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους ισχυρές πιέσεις φαίνεται πάντως ότι δεν επηρεάζει το Μέγαρο Μαξίμου σε βαθμό που να υποχωρεί από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσέρχεται στη διαπραγμάτευση, που γίνεται σε διάφορα επίπεδα, με «αξιώματα» και προειλημμένες αποφάσεις.
Στο εσωτερικό, δε, πληθαίνουν οι φήμες ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια, όπως το δημοψήφισμα, κυρίως για την εκδοχή που οι ενδιαφερόμενες πλευρές περιγράψουν τον «καμβά» της συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο και τότε κριθεί αναγκαία η ευρύτερη νομιμοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για την προσεχή εξίσου κρίσιμη τριετία.
Χθες, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν σε ανοιχτή «γραμμή» και είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης αντάλλαξε απόψεις με υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, όπως οι κ. Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Σταθάκης, Μάρδας κ.ά. αλλά και με τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας επέμεινε στα τέσσερα σημεία διαφωνίας με τους εταίρους, τα οποία προσδιόρισε και περιέγραψε στην πρόσφατη δήλωσή του στο Reuters: για τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό, την αύξηση του ΦΠΑ και τη φιλοσοφία της δημόσιας περιουσίας. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να στηρίξουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων επιλογών.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, εντός του Απριλίου, σχέδια νόμου που αναμένουν το τελικό πράσινο φως για την προώθησή τους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, στο να κλείνει δηλαδή έναν έναν τον φάκελο των προτεραιοτήτων, κινείται και το Brussels Group που συνεδριάζει τώρα στο γαλλικό έδαφος. Γίνονται παράλληλα και άλλες κρυφές συνεδριάσεις-μυστικά δείπνα υψηλόβαθμων αξιωματούχων με εντολή των κ. Ντράγκι, Γιούνκερ, Τσίπρα και της κυρίας Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη για το ελληνικό ζήτημα.
Το Μέγαρο Μαξίμου το διαψεύδει, αν και συνεχίζονται οι έντονες διεργασίες στην Ευρώπη για να κρατηθεί ζωντανή η διαπραγμάτευση και να βρεθεί λύση στο πολυδαίδαλο παζλ πριν εκπνεύσει ο χρόνος.
Λέγεται ότι από το Eurogroup αυτής της Παρασκευής μέχρι αυτό της 11ης Μαΐου θα έχει κριθεί εν πολλοίς η δυνατότητα των δύο πλευρών να προσεγγίσουν με ασφαλείς όρους τη νέα συμφωνία που θα απομακρύνει τις δημόσιες συζητήσεις περί ενδεχόμενου Grexit.
Η ελληνική πλευρά, αξίζει να σημειωθεί, επιμένει στο ανώτατο επίπεδο να υπενθυμίζει τη βούληση για έναν έντιμο συμβιβασμό, καλώντας όμως τους εταίρους, αφενός να σεβαστούν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και αφετέρου να μην ξεχάσουν και τα μηνύματα των τελευταίων εκλογών.

 

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos