FT: Οι ευρωπαίοι ετοιμάζουν λύση «αλά Κύπρος» στην Ελλάδα

18 Μαϊος 2015 10:58

Το σενάριο να προταθεί στην Ελλάδα μια λύση παρόμοια με εκείνη που παρουσιάστηκε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013, υπό τη μορφή τελεσιγράφου, εξετάζουν οι πιστωτές, σύμφωνα τουλάχιστον με τους Financial Times.


Το άρθρο αναφέρεται σε επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα στην οποία την ενημερώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τη δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ εάν δεν υπάρξει αύξηση από την ΕΚΤ στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η επιστολή αυτή εγείρει ερωτήματα για το πόσο κοντά στη χρεοκοπία βρίσκεται η Αθήνα», σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Οι Financial Times τονίζουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής αυτής του κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την Πέμπτη.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν πλήρως υποστηρικτική στον Πολ Τόμσεν λέγοντας στο προσωπικό ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια «γρήγορη και θολή» διαδικασία έγκρισης.
Δυο αξιωματούχοι που έχουν γνώση των συνομιλιών επισήμαναν ότι τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ ζήτησε να παρουσιαστεί μια τελεσιγραφική πρόταση τύπου «αυτό είναι κι αν σας αρέσει» («take it or leave it), στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το προσωπικό του Ταμείου απάντησε ότι δεν έχουν αρκετά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές ώστε να προωθήσουν ένα τέτοιο πλάνο.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, κάτι τέτοιο είχε επιλεγεί για την Κύπρο το 2013 και προσθέτει ότι η ιδέα μιας παρουσίασης σε στυλ - Κύπρου στις ελληνικές αρχές έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ κάποιων Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο κ. Τσίπρας -λέει το άρθρο- θα μετέφερε το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας του σε εθνική ψήφοφορία για έγκριση. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο στο πλαίσιο αυτό κινείται και η δημόσια στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με αξιωματούχο, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη στήριξη του Β. Σόιμπλε στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι άλλος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αυτή η τελεσιγραφική λογική ήταν μια από τις πολλές ιδέες που ανεπισήμως συζητήθηκαν σαν τρόποι για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.
H ίδια εφημερίδα σήμερα φιλοξενεί και άρθρο γνώμης του γνωστού οικονομολόγου Βόλφγκανγκ Μούνχαου, στο οποίο ο αναλυτής των FT προτείνει δύο αλήθειες και μια λύση για την Ελλάδα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos