ΦΠΑ δύο ταχυτήτων προτείνει η Αθήνα - Υψηλός και χαμηλός συνταλεστής

19 Μαϊος 2015 11:21

Την πρότασή της για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ απέστειλε χθες η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών.


Σε μία προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν σύντομα πολιτικές αποφάσεις που θα ενισχύουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, χθες το βράδυ συνεδρίασε το Brussels Group για να εξετάσει την ελληνική πρόταση για το νέο καθεστώς ΦΠΑ και να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προτείνει την ύπαρξη δύο βασικών συντελεστών, οι οποίοι όμως στην πράξη είναι τέσσερις:

 

1. Ενας υψηλός, που θα ανέρχεται στο 18%, αλλά θα ισχύει μόνο για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται με μετρητά. Για τις συναλλαγές που θα γίνονται διαφορετικά (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μέσω τραπεζών, μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων, συναλλαγματικές, επιταγές κ.λπ.) θα έχουν συντελεστή 15%.

2. Εναν χαμηλό συντελεστή που θα ισχύει μόνο για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία. Αυτός θα είναι στο 9,5% για συναλλαγές με μετρητά, ενώ με εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής θα υποχωρεί στο 6,5%.

Είναι σαφές ότι η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να ενισχύσει τις αγοραπωλησίες με πλαστικό χρήμα, ώστε να αντιμετωπιστεί και η φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζεται ότι η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ ετησίως. Εφόσον συμφωνηθεί και εφαρμοστεί η κυβερνητική πρόταση, θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς για τα νησιά που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30% (5%, 9% και 16%).

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του τουρισμού θα έχουν ΦΠΑ 15% ή 18%, από 6,5% που είναι σήμερα, με το οικονομικό επιτελείο να αναμένει αύξηση των εσόδων εξαιτίας αυτής της αλλαγής. Ανοδικά θα κινηθούν και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, καθώς σήμερα ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο 13%. Αντίθετα, θα μειωθεί η τιμή των καυσίμων που έχουν συντελεστή 23%, καθώς και εκείνες στα τσιγάρα και τα ποτά.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών υποδέχτηκαν την ελληνική πρόταση με επιφυλακτικότητα. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η αποδοτικότητα του νέου καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς δεν μπορεί να είναι γνωστό τι μέγεθος συναλλαγών θα γίνει με μετρητά και τι χωρίς μετρητά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόταση θα εξεταστεί ενδελεχώς από τους δανειστές, όπως σημειώνουν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε την ώρα που σύμφωνα με το tovima.gr έφθανε στην Αθήνα πρόταση συμφωνίας από την Κομισιόν, που προέβλεπε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επανεξέταση της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ρύθμιση του θέματος των συλλογικών συμβάσεων μετά από έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας κ.λπ. Ωστόσο, από την Αθήνα υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει την ύπαρξη σχετικού εγγράφου, ενώ και η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Ανίκα Μπράιτχαρτ, υποστήριξε πώς «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές Μέσων Ενημέρωσης για την πρόταση Κομισιόν/Γιουνκέρ για την Ελλάδα. Δεν είμαστε ενήμεροι για μια τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε για μια εποικοδομητική συμφωνία».

Επίσης, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στην «Κ» ότι υπάρχει μεγάλος όγκος εγγράφων που ανταλλάσσει η κάθε πλευρά και όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης ο όγκος αυτός αυξάνεται. Μάλιστα, άλλος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριζε πως αυτή η πρόταση είναι αδύνατον να πάρει το «πράσινο φως» από οποιονδήποτε θεσμό.

Στελέχη των δανειστών μιλώντας στην «Κ» δεν συμμερίζονταν την αισιοδοξία της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας άμεσα και εκτιμούσαν ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη δική τους ενημέρωση το κράτος έχει ρευστότητα για τις επόμενες λίγες εβδομάδες. «Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, αλλά ο ρυθμός είναι αργός και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μ. Σχοινάς. Και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά». Επίσης, ανέφερε πως «ό,τι και να συμβεί στη Ρίγα, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη να γεφυρωθούν οι διαφορές στα τελευταία ζητήματα που απομένουν και τα οποία συζητούνται».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos