Τα επόμενα βήματα της δύσκολης συμβίωσης

25 Ιουλίου 2015 15:29

Ενα ιδιότυπο εσωκομματικό «μπρα ντε φερ» μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τέως υπουργού της κυβέρνησής του, Παναγιώτη Λαφαζάνη, βρίσκεται σε εξέλιξη, τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου αναπτύσσει ιλιγγιώδεις ρυθμούς για να ολοκληρώσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων εντός του ασφυκτικού πλαισίου των περίπου 20 ημερών.

Η διαπίστωση ότι έχει επιβεβαιωθεί το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το διπλό «όχι» βουλευτών κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας στις πρόσφατες ψηφοφορίες αποτελεί πλέον «αξίωμα» για το Μέγαρο Μαξίμου, που σχεδιάζει τα «επόμενα βήματα» και στο εσωκομματικό πεδίο.

Η πρώτη κρούση από στελέχη κοντά στον κ. Τσίπρα έγινε προς την κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι αυτήν τη στιγμή ώστε να δοθεί προτεραιότητα, όπως είναι αυτονόητο, στα θέματα που αφορούν τη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο ενός Grexit. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προεδρική ομάδα είναι διατεθειμένη να υποστείλει τη σημαία και να αποδεχθεί τη συμβίωση όλων των τάσεων επ' αόριστον - ειδικά λόγω της αποδεδειγμένης πρόθεσης στελεχών του «όχι» να διατηρήσουν ίδια στάση και σε προσεχείς κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως για την έγκριση του τρίτου Μνημονίου.
Στον Πανελλήνιο
Το γεγονός όμως ότι -ενώ όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται την ανάγκη κοινής πορείας και όχι συνθηκών διάσπασης- ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα μιλήσει τη Δευτέρα το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση στον Πανελλήνιο (Πεδίον του Αρεως) αποτελεί για τα κυβερνητικά στελέχη μια κίνηση επίδειξης δύναμης που τροφοδοτεί την εσωκομματική αντιπαράθεση.
Στην εκδήλωση με αφορμή την 5η επέτειο από τη «γέννηση» της ιστοσελίδας iskra.gr, όπου αρθρογραφούν κυρίως στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, θα χαιρετίσουν με σύντομη παρέμβαση ο Αντώνης Νταβανέλος (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ), ο Γ. Κασιμάτης (συνταγματολόγος) και ο Π. Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος-συγγραφέας).
Λίγο νωρίτερα είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να αποφασίσουν για τον «οδικό χάρτη» μέχρι τον Σεπτέμβριο του κυβερνώντος κόμματος. Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι αφορά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο - η Αριστερή Πλατφόρμα εισηγείται επίσης διαρκές συνέδριο πριν από την ψηφοφορία για το νέο Μνημόνιο στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, έχει ήδη προϊδεάσει για την πορεία που σκοπεύει να προτείνει στο κόμμα του, με στόχο να μην εμποδιστεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους. Εχει μιλήσει για συλλογικές διαδικασίες τον Σεπτέμβριο και πολλοί λένε ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει ένα ανοιχτό συνέδριο που να αποδεικνύει ότι ακούει την κοινωνία και ότι δεν κλείνει τις πόρτες. «Χρειάζεται ένα συνέδριο στρατηγικής επανατοποθέτησης. Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό σχέδιο και για την Ελλάδα αλλά και μια σοβαρή συζήτηση για το πώς αλλάζει η κατάσταση στην Ευρώπη, με πρώτο κριτήριο το συμφέρον των ανθρώπων για τους οποίους αγωνιζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, συστήνοντας στους συντρόφους του «χαμηλούς τόνους» και χαρακτηρίζοντας λάθος «την τοποθέτηση μέσω κειμένου επί πολιτικών θεμάτων σε τόσο δύσκολες στιγμές» (εννοούσε το κείμενο με τις 109 υπογραφές μελών της ΚΕ).
Κάποιοι λένε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, καθώς θα συνεχιστούν με ανεβασμένους ρυθμούς και τόνους οι διαβουλεύσεις - δεν αποκλείεται, δε, να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνάντησης των κ. Τσίπρα-Λαφαζάνη, αν και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά βαρύ λόγω των εξελίξεων.
Αίσθηση προκάλεσε χθες η αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Mega δεν απέφυγε να αποκαλύψει στιγμές από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Εκεί, κατά τον κ. Πανούση, έγινε αναλυτική συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους για τις τράπεζες. «Μου ζητήθηκε να είμαι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ημουν έτοιμος όμως ήδη εγώ», εξήγησε ο υπουργός.
Για τις τράπεζες
«Η αποκάλυψη του Γ. Πανούση ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες αν προχωρούσε σε δημοψήφισμα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι "πορφυρογέννητοι" έριξαν ζαριές ενώ γνώριζαν την επερχόμενη καταστροφή», λέει το Ποτάμι, κάνοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσθέτοντας: «Προχώρησαν αδίστακτα στις επιλογές τους, αδιαφορώντας για τη χασούρα δισεκατομμυρίων της ελληνικής οικονομίας και τους χιλιάδες νέους ανέργους των επιχειρήσεων που έκλεισαν. Και μετά για να αποφύγουν την οργή του κόσμου για τις επιλογές τους, άρχισαν να σερβίρουν τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας. Μόνο που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σιγά σιγά όλα αποκαλύπτονται».
«Οι αποκαλύψεις για το Plan B της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό. Υπεύθυνος όμως για όλα αυτά είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας οφείλει τώρα να απαντήσει στην ερώτηση που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε στη Βουλή, και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το σύνολο των επικίνδυνων χειρισμών της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός για το Plan B είχε την εντολή του. Και ο κίνδυνος αυτός πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί?», επεσήμανε χαρακτηριστικά και το ΠΑΣΟΚ απαντώντας στις «αποκαλύψεις» Πανούση.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos