Τσίπρας από Λέσβο: Ανοιγμα του Εβρου ζητούν όσοι δεν γνωρίζουν το θέμα

05 Νοεμβρίου 2015 14:30

«Πρόσωπο με πρόσωπο» με τις τραγικές εικόνες στη Λέσβο βρέθηκαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ολιγόωρη παραμονή τους στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

«Ζήσαμε την τραγωδία του ερχομού των προσφύγων στην Ευρώπη», είπε ο ίδιος ο κ. Σουλτς, φανερά εντυπωσιασμένος από την εικόνα της γεμάτης από πρόσφυγες βάρκας που ερχόταν στη Λέσβο και την οποία συνάντησαν στον παραθαλάσσιο δρόμο τους από το αεροδρόμιο προς την πόλη της Μυτιλήνης.

 

Κι η τραγωδία αυτή δεν είχε τέλος. Φεύγοντας από τη Μυτιλήνη οι κ. Τσίπρας και Σουλτς πήραν μαζί τους τον Σύρο πατέρα ενός παιδιού θύματος του ναυαγίου της 28ης Οκτωβρίου, όταν βυθίστηκε σκάφος με περίπου 350 επιβαίνοντες με εκατόμβη θυμάτων. Το παιδί αυτό είχε μεταφερθεί διασωληνωμένο σε νοσοκομείο στην Αθήνα όπου και εξέπνευσε. Οι δυο πολιτικοί πήραν μαζί τους τον πατέρα του παιδιού αυτού, ο οποίος εγκλωβισμένος στη Μυτιλήνη λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν μπορούσε να παραστεί στην κηδεία του παιδιού του.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς επισκέφθηκαν, κατά την ολιγόωρη παρουσία τους στη Λέσβο, το Κέντρο πιστοποίησης και καταγραφής στη Μόρια, όπου και ενημερώθηκαν για τη διαδικασία εισόδου και καταγραφής των μεταναστών και των προσφύγων. Επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες, ιδιαίτερα ο κ. Σουλτς, ενημερώθηκε για τις συνθήκες εισόδου χιλιάδων ανθρώπων στην Ευρώπη, καθημερινά, μέσω της βόρειας και ανατολικής Λέσβου.

«Μόνο όταν δημιουργήσουμε κέντρα καταγραφής στην Τουρκία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ροής και των πνιγμών στο Αιγαίο» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο Μάρτιν Σούλτς σημείωσε πως πρέπει να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με την Τουρκία, στης οποίας τα εδάφη βρίσκονται εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στην Ελλάδα, η οποία διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση παράλληλα με τα σημαντικά δικά της οικονομικά προβλήματα. Ο κ. Σουλτς είπε ακόμα πως η χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος δεν επαρκεί και σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των χωρών που δέχονται μεγαλύτερη πίεση, με πρώτη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στον φράχτη του Έβρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το όραμά του είναι μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα».

«Η Ευρώπη, όμως, έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη. Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουνε οι ροές».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, τέλος, ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα επισκεφθεί για το προσφυγικό ζήτημα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επισκέφθηκαν, τέλος, τη Γενική Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες από μέρους της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Σουλτς συνεχάρη τον δήμαρχο και στο πρόσωπο του τον λαό της Λέσβου για τα αισθήματα αλληλεγγύης που επιδεικνύει προς τους μετανάστες, ενώ σημείωσε και την ανάγκη χρηματοδότησης της αυτοδιοικητικής αρχής για την αντιμετώπιση των αναγκών που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη αυτή κρίση στο νησί.

Όπως είπε ο κ. Σουλτς, ο κόσμος της Λέσβου, παιδιά και εγγόνια προσφύγων της Καταστροφής του 1922, κάνει μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια για όλη την Ευρώπη, υποδεχόμενος με τον καλύτερο τρόπο αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή την προσπάθεια, τόνισε, πρέπει να την στηρίξουμε έμπρακτα και κυρίως οικονομικά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το λύσουμε άμεσα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τη Λέσβο να διαχειρίζεται ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα μόνη της.

Κι ενώ Τσίπρας και Σουλτς έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα προσφύγων και κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, περίπου 15.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

Ο κ. Σούλτς αναφέρθηκε εκτενώς σε πρόταση του κ. Γαληνού για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, την οποία είχε λάβει μερικούς μήνες πριν, και παρέλαβε νέα πρόταση από τον δήμαρχο Λέσβου την οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα

Κατάληψη και διαδηλώσεις

Σήμερα Πέμπτη, το πρωί, ομάδες αντεξουσιαστών και αλληλέγγυων στους πρόσφυγες κατέλαβαν το Δημαρχείο της Μυτιλήνης, αιφνιδιάζοντας Αστυνομία και Δημοτική Αρχή. Όπως υποστήριξαν «προχώρησαν στην κατάληψη κόντρα στην υποκριτική επίσκεψη Τσίπρα-Σουλτς στη Λέσβο». Από το μπαλκόνι του Δημαρχείου κρέμασαν ένα μεγάλο μαύρο πανό ενώ το κτίριο παραμένει υπό κατάληψη μέχρι αυτή τη στιγμή και παρά την αναχώρηση των Τσίπρα-Σουλτς από το νησί.

Επίσης, δεκάδες διαδηλωτές, φορώντας σωσίβια που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες κατά την μετάβαση τους στη Λέσβο από τις απέναντι ακτές, υποδέχτηκαν τους κκ Σουλτς και Τσίπρα στη Μόρια, ζητώντας να πέσει ο φράκτης του Έβρου, Αντίστοιχη, ολιγάριθμη όμως, ομάδα διαδήλωσε και έξω από τη Γενική Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos