300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Tα τέσσερα αγκάθια και το θετικό σημάδι για την αξιολόγηση

21 Φεβρουαρίου 2016 14:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Tα τέσσερα αγκάθια και το θετικό σημάδι για την αξιολόγηση

test2

test2

Το γραφείο του στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών είναι γεμάτο χαρτιά και εναλλακτικά σενάρια για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Γνωρίζει καλά -και δεν το κρύβει- ότι οποιαδήποτε σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα είναι καταστροφική. «Αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο ή Ιούνιο, καήκαμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε από το βήμα της Βουλής, για να επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής για το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος και την «αλλαγή σελίδας» στην οικονομία και στο πολιτικό κλίμα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ποντάρει στη γρήγορη επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των θεσμών, μετά την έλευση των τεχνικών κλιμακίων μέσα στα επόμενα 24ωρα.

 

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν θα έχουμε στη διάθεσή μας δύο εβδομάδες για το τελικό κλείσιμο», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας με νόημα στους συνομιλητές του ότι το «κλειδί» για το φινάλε της αξιολόγησης είναι να έρθει το κουαρτέτο στην Αθήνα, κάτι που απέφυγαν οι επικεφαλής της τρόικας το τελευταίο δίμηνο της κυβέρνησης Σαμαρά. Η λογική «ή τα βρίσκουμε ή τα σπάμε» δεν έχει αποκλειστεί από τον ίδιο, ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι «είναι πολύ θετικό σημάδι ότι αυτήν τη φορά οι περισσότεροι παίκτες και ειδικά οι Ευρωπαίοι παίκτες, μεταξύ των οποίων και ο Σόιμπλε, είναι πολύ κοντά στο "να τα βρούμε"».

Το ΔΝΤ
Από την άλλη πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Π. Τόμσεν εξακολουθούν να κραδαίνουν τις απαιτήσεις τους για μειώσεις των κύριων συντάξεων υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν είναι πλέον εφικτές περαιτέρω περικοπές δαπανών από πολιτικές για το κράτος πρόνοιας, πρέπει να κοπούν τρέχουσες συντάξεις. Τα «αγκάθια» βέβαια στις διαπραγματεύσεις εντοπίζονται σε τέσσερις πυλώνες: στο δημοσιονομικό κενό το οποίο προσδιορίζεται με διαφορετικό τρόπο από την κυβέρνηση και π.χ. το ΔΝΤ, το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης έχουν ετοιμάσει και παρουσιάσει στους θεσμούς σχέδιο προστασίας από την πώληση σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία, δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκείνων που δόθηκαν για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών και αναμένουν απάντηση ιδιαίτερα από την ΕΚΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει ήδη πολλά στους οικονομικούς στόχους και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία στους συνομιλητές του για τα «καλά νέα», όπως το ότι καταγράφεται συμφωνία ως προς την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού. Για παράδειγμα επιχειρεί να περιγράψει με ενάργεια γιατί, με απλά λόγια, οι δαπάνες κρίνεται αναγκαίο σε αυτήν τη φάση να είναι μεγαλύτερες για τους συνταξιούχους και όχι για την Παιδεία, θυμίζοντας ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες στηρίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους με τις συντάξεις την εποχή της κρίσης και της ανεργίας.

Οταν επανέρχεται στην κουβέντα για τον χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει να αναδείξει το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για την απομείωση του χρέους που κατά την άποψή του θα προσδώσει δυναμική στο εγχείρημα για την ένταξη στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και την έξοδο στις αγορές. Τι όμως είναι αυτό που κρατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις δυσκολίες του υπουργείου Οικονομικών, στον πυρήνα της παραγωγής και εφαρμογής πολιτικής της κυβέρνησης στην εξαιρετικά απαιτητική συγκυρία;

«Αυτό που με κρατάει είναι το... στοίχημα για τη χώρα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Πάσχα του 2017, παρά την κριτική για τους αναγκαίους συμβιβασμούς, θα έχει γυρίσει σελίδα, θα έχει πετύχει αρκετά για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της Παιδείας, της Υγείας, της προστασίας των ανασφάλιστων και των ανέργων, για την αξιοποίηση υπέρ του δημόσιου συμφέροντος των κινήσεων από το Ταμείο Ιδιωτικοποιή­σεων», λέει ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας επίσης ότι θα ήθελε ταυτόχρονα οι ίδιες αλλαγές, το νέο μοντέλο ανάπτυξης και τα προοδευτικά βήματα να γίνονται και να συνεχίζονται όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη.

Και μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να δίνει έμφαση στην επίλυση των εξισώσεων που αφορούν στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αλλά όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τα «κόκκινα» δάνεια. Εχουν ετοιμάσει και παρουσιάσει στους θεσμούς σχέδιο προστασίας από την πώληση σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία, δανείων μικρομεσαίων επιχειρή­σεων και εκείνων που δόθηκαν για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών. Αναμέ­νουν «σήμα» από τους εκπροσώπους των θεσμών και δη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά ταυτόχρονα επιταχύνουν τους ρυθμούς για την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό και σε αυτόν τον τομέα.

Η πρόβλεψη Δραγασάκη
Το σχέδιο της κυβέρνησης επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη. Οι προθέσεις τους φάνηκαν και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο γραφείο του αντιπροέδρου με τη συμμετοχή και του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Ο κ. Δραγασάκης εν τω μεταξύ, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο Stern, έκανε και διόλου τυχαία την εξής πρόβλεψη για τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε ολοκληρώσει το 80% όσων μας επέβαλαν πέρυσι οι δανειστές μας. Τότε θα μπορέσουμε να πούμε: εντάξει, τα κάναμε, έπρεπε να τα κάνουμε, αλλά τώρα παρακαλώ να μιλήσουμε για μία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δεν απέφυγε να «καρφώσει» το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν λέγοντας στο γερμανικό δίκτυο ότι «υπερασπίζεται δυστυχώς μία άλλη πολιτική: ακόμα περισσότερες περικοπές, ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας, σαν να έχει μόλις ξεκινήσει η κρίση. Αυτά τα μέτρα θα μας αφαιρούσαν κάθε προοπτική».

Κατά τον Γ. Δραγασάκη, οι Ελληνες δεν ζητούν να πέσει η κυβέρνηση. «Μας εξέλεξαν τον Σεπτέμβριο για να εφαρμόσουμε μία συγκεκριμένη πολιτική. Οσο το κάνουμε, δεν διατρέχουμε κίνδυνο. Για μας δεν αποτελεί θέμα η διεξαγωγή και νέων εκλογών. Αλλά: η συμφωνία είναι το όριό μας», αποκάλυψε τέλος στο Stern...

www.ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Σύγκρουση κορυφής για το «παρά...
Μητσοτάκης: Μεταξύ Oικουμενική... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025
Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή «Κριός» της Παροικίας Πάρου, για την πρόσδεση σκαφών

Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσ...

09 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Θαλάσσιες διακομιδές από το λιμάνι της Μυκόνου

Θαλάσσιες διακομιδές από το λιμάνι...

13 Μαϊος 2025
Μύκονος: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Μύκονος: Σύλληψη αλλοδαπού για κατο...

13 Μαϊος 2025
«Τσακωθήκαμε και τη χτύπησα», τα πρώτα λόγια του μητροκτόνου -  Σοκάρουν οι μαρτυρίες των γειτόνων (βίντεο)

«Τσακωθήκαμε και τη χτύπησα», τα πρ...

13 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ