Μητσοτάκης: Μεταξύ Oικουμενικής και εκλογών, διαλέγω τις εκλογές

23 Φεβρουαρίου 2016 11:13

Για απώλεια της εμπιστοσύνης του προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού έκανε λόγο σε χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι μεταξύ της συμμετοχής του κόμματός του σε οικουμενική και σε νέα προσφυγή σε κάλπες επιλέγει -χωρίς να θέλει να το προκαλέσει- το δεύτερο.

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star και στην εκπομπή «Ενικός», έστρεψε μάλιστα περαιτέρω τα «πυρά» του προς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι έχει αποδείξει ότι χειρίζεται κρίσιμα ζητήματα με επιπολαιότητα, έχοντας υλοποιήσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα άλωσης του κράτους» με χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών και παρεμβάσεις σε τομείς όπως η Παιδεία και η Δικαιοσύνη.

 

Όπως επισήμανε έχει ακούσει τον πρωθυπουργό ότι αισθάνεται άνετα με την πλειοψηφία του και άρα δεν τίθεται επισήμως θέμα απώλειας της δεδηλωμένης, εάν όμως αυτό συμβεί τότε θα ενεργοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και εφόσον η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Αυτό όμως, διασαφήνισε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα γίνει υπαιτιότητα της ΝΔ. «Δεν τις ζητώ τις εκλογές και δεν θα τις προκαλέσω», τόνισε σημειώνοντας ότι η διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του πρωθυπουργού είναι ότι ο δεύτερος «προκάλεσε και εκβίασε τις εκλογές».

«Μας χωρίζει άβυσσος»
Σχετικά με την απροθυμία της Νέας Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση στάθηκε στο γεγονός ότι το κόμμα του το «χωρίζει άβυσσος» από τον ΣΥΡΙΖΑ «στην ουσία των πολιτικών που θέλουμε να εφαρμόσουμε».

Όπως τόνισε, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει -κατά την εκτίμησή του- καμία διάθεση να εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. «Έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το Μαξίμου πιστεύει ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει «μόνο μέσα από κρατικές δαπάνες».

«Έχουμε φιλοσοφική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με ένα τέτοιο κόμμα δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε ότι φοβάται «την επανάληψη του 2015», αποδίδοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη μιας εκ νέου δήθεν διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με αφορμή και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση για την οποία όπως είπε εκτιμά ότι δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον Απρίλιο.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στη συζήτηση στη Βουλή έκανε προτάσεις στον πρωθυπουργό τις οποίες ο ίδιος θεώρησε νεοφιλελεύθερες.

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στη βασική φιλοσοφία του ασφαλιστικού ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις του, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της ανάγκης εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και των παρεμβάσεων στα ευγενή ταμεία.

Εξήγησε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, αφήνωντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει επιμέρους διατάξεις του.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να θεωρηθεί λαϊκιστής από τη στιγμή που ζήτησε την απόσυρση του ασφαλιστικού με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών απάντησε ότι είναι ο μόνος αρχηγός της αντιπολίτευσης που τους ζήτησε ξεκάθαρα να λάβουν υπόψη τη συνολική επιβάρυνση στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, υπογραμμίζοντάς τους παράλληλα ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει κλειστούς δρόμους και μπλόκα.

«Ανεκδιήγητος ο Βαρουφάκης»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του ανέφερε ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε αποφύγει το 3ο μνημόνιο αν δεν είχε προηγηθεί η διακυβέρνηση από του Τσίπρα και του ανεκδιήγητου, όπως τον χαρακτήρισε, Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι ο Φώτης Κουβέλης είναι ένα από τα μοιραία πρόσωπα στα χρόνια της κρίσης, ενώ ειδικά για το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά, ανέφερε ότι εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ήταν μονόδρομος.

Επίσης προανήγγειλε πως όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ για την κυβέρνηση Σαμαρά είπε ότι, με τα όποια λάθη της, παρέδωσε μια χώρα σε καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε κάτι που σημείωσε, ότι δεν μπορούν να πουν οι κ.κ. Παπανδρέου και Τσίπρας.

Για τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι είχε το θάρρος να πει την αλήθεια και να μιλήσει για αναγκαίες παρεμβάσεις, πάγωμα μισθών και για περικοπές και τόνισε πως έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά.

«Σέβομαι την άποψή τους. Είναι πολύτιμοι συνομιλητές αλλά τις κρίσιμες αποφάσεις τις παίρνουμε μόνοι μας», συνέχισε και είπε ότι διατηρεί καλή σχέση και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και τη στάση της Αυστρίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με πρωτοβουλία του κάλεσε την Αυστριακή πρέσβη και διαμαρτυρήθηκε έντονα χωρίς να ακούσει επαρκείς απαντήσεις αλλά και χωρίς να δει κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos