Σταθάκης: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα

27 Φεβρουαρίου 2016 11:54

Στην ανάγκη να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα και στις διαφωνίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

 

Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αποφάσεις αλλά εκτίμησε ότι τα τέσσερα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το ταμείο αξιοποίησης περιουσίας θα πρέπει να κλείσουν παράλληλα. Την ίδια ώρα, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά ξεκαθάρισε ότι η μείωση συντάξεων δεν είναι μέρος της συμφωνίας.

«Δέσμευση στο μνημόνιο είναι για ένα συγκεκριμένο μέτρο για τις συντάξεις, 1,8 δισ μέχρι το 2018. Αυτή είναι δέσμευσή μας, βρίσκοντας τον τρόπο μέσω αύξησης των εισφορών ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Νομίζω ότι είναι βιώσιμο αυτό που έχουμε προτείνει» ανέφερε ο υπουργός.

«Υπάρχει πιθανότητα να προηγηθεί σε επίπεδο νομοσχεδίων κάποιο από αυτά τα θέματα αλλά θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega, και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν αποστάσεις ακόμα. Έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο το φορολογικό και τα δημοσιονομικά από την περασμένη Τρίτη και τα τέσσερα όμως θέματα έχουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να κλείσουν».

Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά παράταση της προστασίας για τρία ακόμα χρόνια.

Σημείωσε δε, ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να παραταθεί αλλά πρέπει να κλείσει άμεσα. «Είναι καλό για όλες τις πλευρές» είπε ο κ. Σταθάκης. Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εάν η αξιολόγηση μεταφερθεί στον Μάιο ή τον Ιούνιο «καήκαμε», ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι η παράταση αυτή θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας.

Για πρόωρες εκλογές

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Σταθάκης έκλεισε την «πόρτα» για κάθε συζήτηση πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η «παραμικρή σκέψη εκλογών» στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς σε περίπτωση που κλείσει η αξιολόγηση τότε θα έχει ολοκληρωθεί το 70% του προγράμματος.

«Οτιδήποτε επιτείνει ή προκαλεί αστάθεια είναι ένας παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε» είπε ο κ. Σταθάκης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos