Σκληρή κόντρα με Αυστρία και ακραίους - Θυελλώδης η σύνοδος των υπουργών εσωτερικών

26 Φεβρουαρίου 2016 09:36

Μια θυελλώδης Σύνοδος, όπου οι συμμετέχοντες υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας κονταροχτυπήθηκαν επί ώρες και η ελληνική πλευρά έδωσε μάχη για να πείσει ότι δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια σε μονομερείς ενέργειες με το κλείσιμο συνόρων, έγινε χθες για το φλέγον προσφυγικό ζήτημα.

Ο Ελληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ανέλαβε -τη στιγμή που το ΥΠΕΞ αποφάσιζε την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη από τη Βιέννη- να εξηγήσει ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες (αλλά και την πρόσφατη) Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα διότι της αφαιρεί τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί, ενώ συγχρόνως βλάπτει και την ΕΕ γιατί προβάλλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίζεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

 

Εγκυροι Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι το σύνολο των χωρών-μελών και όχι μόνο διαχειρίζονται μια βόμβα που κανείς μόνος του δεν μπορεί να απασφαλίσει. Σχετικό κλίμα επικράτησε και εντός της Συνόδου, όπου όλοι αντελήφθησαν ότι υπάρχει χρόνος μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 7 του Μάρτη να συντονίσουν τις δράσεις τους, ώστε να μειωθούν κατ' αρχάς οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία - αλλιώς «οι εθνικές λύσεις θα είναι αναπόφευκτες», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας. Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τους ρυθμούς για τη διαμόρφωση κέντρων φιλοξενίας, παρότι είχε με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής πληροφορηθεί ότι τα σύνορα θα παρέμεναν ανοιχτά!

Μάλιστα ο κ. Μουζάλας όταν του ανέφεραν ότι συμφωνούν για την αναγκαία βοήθεια που πρέπει να δοθεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκείνος απάντησε με νόημα ότι θα ήταν καλύτερο να συζητάμε πώς δεν θα χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης να στηριχθεί από όλους η Ελλάδα στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει. Σε υψηλούς επιθετικούς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις των υπουργών της Αυστρίας και της Κροατίας, ενώ σε μια κλίμακα παρακάτω οι της Τσεχίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Τσεχία μέσω του εκπροσώπου της θέλησε να αποδείξει ότι συμβάλλει στην ανθρωπιστική κρίση προσφέροντας τέσσερις χιλιάδες κουβέρτες για τους περίπου 25 χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο κ. Μουζάλας «θυμήθηκε» ότι οι 11 αστυνομικοί που έστειλε η Τσεχία για τη συνδρομή της Frontex βρίσκονται στα σύνορα με τα Σκόπια...

Η υπουργός της Αυστρίας
Είναι ενδιαφέρον δε ότι η Αυστριακή υπουργός απευθύνθηκε κάποια στιγμή στον κ. Μουζάλα λέγοντας, αν συμφωνεί, μέσα στην εβδομάδα να έλθει αντιπροσωπεία στη χώρα μας για να ενημερώσει για τη στάση τους. «Με κλειστά σύνορα;», τη ρώτησε ο κ. Μουζάλας, απαντώντας στη συνέχεια ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο χθεσινό συμβούλιο ασκήθηκαν εν τω μεταξύ έντονες πιέσεις στον Τούρκο υπουργό. Οι χώρες της ΕΕ ζήτησαν από την Αγκυρα να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ για να δουν απτά αποτελέσματα στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών έως τις 7 Μαρτίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικοφ, άφησε να εννοηθεί ότι αν έως τις 7 Μαρτίου δεν μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, οι εθνικές λύσεις θα είναι αναπόφευκτες. «Ολοι εργαζόμαστε για μια ευρωπαϊκή λύση, όμως ο χρόνος περνάει και αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η λύση που προτιμάμε θα φέρει αποτέλεσμα, ώστε να μη χρειαστεί να κάνουμε κάτι άλλο», δήλωσε ο Κ. Ντάικοφ. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι υπάρχει κατανόηση προς ορισμένες χώρες που οδηγούνται σε εθνικές λύσεις διότι πιέζονται από τις προσφυγικές ροές που δέχονται. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι συντονισμένα, διότι επηρεάζουν και τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στον Βαλκανικό Διάδρομο.

Ο Δ. Αβραμόπουλος
«Εχουμε δέκα ημέρες έως τη Σύνοδο Κορυφής. Μέσα σε αυτές τις δέκα ημέρες πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να εφαρμόσουμε όσα αποφασίσαμε», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που συμμετείχε στην κρίσιμη Συνάντηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλες οι χώρες αναγνώρισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, αλλά και το βάρος που δέχεται. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρχει έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ δηλώνει έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που χρειαστεί. Ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο Ελληνας επίτροπος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές. «Εχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται.

Το μήνυμα
Από τη Σύνοδο πάντως οι Βρυξέλλες στέλνουν μήνυμα ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες, αφού εξακολουθούν να «κλείνουν τα μάτια» στις μονομερείς ενέργειες χωρών-μελών που φράζουν τα σύνορα, εγκλωβίζοντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στη Σύνοδο, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ όσο και η πλειοψηφία των χωρών-μελών καταδίκασαν στα λόγια τις μονομερείς ενέργειες και τις πρακτικές της Αυστρίας, καθώς δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση για επαναφορά στην κατάσταση που υπήρχε πριν από το κλείσιμο των συνόρων. Ωστόσο, αυτό που έγινε σαφές ακόμη μία φορά είναι ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική προώθησης των προσφύγων από χώρα σε χώρα.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ - ΜΑΡΙΑ ΑΡΩΝΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Ανακάλεσε την πρέσβη από τη Βιέννη

Με σκληρές διπλωματικές κινήσεις και ακόμη σκληρότερες ανακοινώσεις απαντάει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Βιέννης. Μόλις δύο 24ωρα μετά το διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε στους Αυστριακούς, η ελληνική πλευρά «ξαναχτυπά», με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ανακαλεί την πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη, κυρία Χρυσούλα Αλειφέρη, πίσω στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

«Είναι σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στον 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα Δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από διάφορους ανιστόρητους», σημειώνεται στην εξαιρετικά αιχμηρή ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για «μονομερείς πρωτοβουλίες» που ουσιαστικά «παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υποσκάπτοντας την ίδια τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Καθώς οι προκλήσεις εναντίον της κλιμακώνονται μέσα από πρωτοβουλίες όπως η διάσκεψη Αυστρίας-δυτικών Βαλκανίων την περασμένη Τετάρτη στη Βιέννη, η ελληνική πλευρά δείχνει πλέον αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Κοτζιάς είχε προχωρήσει και στην ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Τσεχία, Παναγιώτη Σαρρή, ως απάντηση τότε στα προκλητικά σχόλια του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν (υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη).

Μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή, είχαμε δύο ανακλήσεις Ελλήνων πρεσβευτών κι αυτό έπειτα από ένα διάλειμμα δεκαετιών καθώς η τελευταία προηγούμενη ανάλογη ανάκληση ήταν πίσω... στη δεκαετία του 1980. Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για κάποια άλλη ανάλογη κίνηση από ελληνικής πλευράς. Ταυτόχρονα, ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται η Αθήνα να χρησιμοποιήσει το ίδιο χαρτί απέναντι και σε άλλες χώρες που επιμένουν να προκαλούν, όπως είναι για παράδειγμα κάποιες από τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβακία) ή των Βαλκανίων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos