Τσίπρας: Ξεπερνά τις αντοχές μας η προσφυγική κρίση

06 Μαρτίου 2016 14:04

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης που διαρκώς οξύνεται και ξεπερνά τις αντοχές μιας χώρας, δοκιμάζει τις αντοχές όλης της Ευρώπης και αλλάζει τα δεδομένα», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό, μια μέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που θα εστιάσει στο μείζον αυτό πρόβλημα.


«Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και η Δύση βλέπει για πρώτη φορά ότι οι άλογες ενέργειες και επιλογές στην περιοχή της Μ. Ανατολής έχουν επιπτώσεις που αφορούν πλέον την καρδιά της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Μπροστά σε αυτή την κρίση αναδεικνύονται οι μεγάλες αδυναμίες της ΕΕ όπως το έλλειμμα αλληλεγγύης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι επειδή δεν μπορεί να εντάξει στον κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας, όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «τέρας της ακροδεξιάς που έχει θραφεί».

«Η Ευρώπη συνθλίβεται μεταξύ λιτότητας και κλειστών συνόρων...με κάποιους να θέλουν να επιβάλουν την λογική της Ευρώπης-φρούριο» συμπλήρωσε και τόνισε:

«Η Ελλάδα ευρισκόμενη στο μέσο μιας κρίσης με πολλές παραμέτρους (προσφυγικό, οικονομία, ασφάλεια) παλεύει και υπερασπίζεται αξίες» προσθέτοντας: «Θα συνεχίζουμε να σώζουμε ζωές, να δίνουμε τροφή σε ασφάλεια σε διωκώμενους ανθρώπους...να υπερασπιζόμαστε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης».

«Είναι όμως και αυτονόητο ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα που υλοποιεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής, είπε ότι διαμορφώνεται σε τρείς άξονες που συμφωνήθηκαν «κατ' ελάχιστον» στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών:

α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στην χώρα μας

β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία με χτύπημα κατά των διακινητών

γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα στην Σύνοδο θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνόρα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται.

Παράλληλα, εξαπέλυσε βέλη κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι αποδεικνύονται πως «οι άλλοι σε σέβονται όταν μιλάς με τη δική σου φωνή».

Υπογράμμισε ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα στα «άθλια» σενάρια περί εξόδου της χώρας την Συνθήκη Σένγκεν.

Υποστήριξε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας «πήραμε το ψωμί από το στόμα» εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos