Εκτακτο σχέδιο ενός μήνα για τα αιτήματα ασύλου

06 Απριλίου 2016 09:05

Εκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτημάτων ασύλου για όσους βρίσκονται στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Υπηρεσία Ασύλου για να λύσει το πρόβλημα χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες των Αρχών να πείσουν όσους διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, «έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα σε διάφορους καταυλισμούς, οι οποίοι στρέφονται στη διαδικασία ασύλου, καθώς και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ως μόνη διέξοδο». Η καταγραφή των αιτημάτων χιλιάδων ανθρώπων, διευκρινίζει η Υπηρεσία, «ξεπερνά κατά πολύ τις αντικειμενικές δυνατότητές της». Το έκτακτο σχέδιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τις επόμενες εβδομάδες και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έναν μήνα.

Ενίσχυση

Στη διαδικασία καταγραφής θα συμβάλουν οι εμπλεκόμενες ελληνικές αρχές, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης Ασύλου, αλλά και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα είτε να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα, είτε να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης, σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Συγχρόνως, γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση της στελέχωσης της υπηρεσίας, ενώ έχει διευρυνθεί η λειτουργία της γραμμής εξυπηρέτησης όσων ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτημα ασύλου, μια διαδικασία που γίνεται μέσω Skype.

Την ίδια ώρα, μετ' εμποδίων προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης του Πειραιά, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης φιλοξενούνται πάνω από 4.700 άτομα.

Οι προσπάθειες των Aρχών να τους πείσουν να μεταφερθούν στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας παραμένουν άκαρπες, καθώς ελάχιστοι αποφασίζουν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη η νέα προσωρινή δομή στον Σκαραμαγκά, όπου θα επιχειρηθεί η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ατόμων.

Μοίρασαν φυλλάδιο
Χθες, στην πύλη Ε3, αλληλέγγυοι μοίρασαν φυλλάδιο στα αγγλικά, στο οποίο αναφερόταν ότι «θα παλέψουν μαζί τους για το άνοιγμα των συνόρων, την απόσυρση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τον τερματισμό των επιστροφών από Frontex και ΝΑΤΟ». «Είναι δικαίωμά σας να αρνηθείτε τη βίαιη μεταφορά σε δομή φιλοξενίας», αναφέρει το φυλλάδιο, που ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι μετά τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα διαχωριστούν ανάμεσα σε όσους δικαιούνται άσυλο και σε όσους δεν δικαιούνται.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), που σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι πολλοί λιμενικοί έχουν να αντιμετωπίσουν «τη στάση ορισμένων ατόμων που δηλώνουν μέλη ΜΚΟ, θεωρούν το λιμάνι ως χώρο αποκλειστικής τους ευθύνης και παρεμποδίζουν συστηματικά το έργο των συναδέλφων, παροτρύνοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιβιβαστούν σε λεωφορεία για άλλες δομές φιλοξενίας».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos