Τσίπρας: Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να βρει πάλι τις αξίες της

11 Απριλίου 2016 20:16

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω τις πολιτικές λιτότητες και να επιστρέψει στα μονοπάτια της ανάπτυξης εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Πορτογάλο ομόλογό του.

 

«Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και η αλλαγή της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των προοδευτικών δυνάμεων να αλλάξουν τους συσχετισμούς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, εκτιμώντας πως Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να αποτελέσουν τα στηρίγματα ώστε η Ευρώπη να βρει την αξία της και τον προσανατολισμό της.

«Τώρα είναι πιο σημαντικό, από ποτέ, να προωθήσουμε μια ατζέντα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε:

«Καταλήξαμε στην κοινή πεποίθηση ότι αυτό που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη χώρα είναι την δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Σε αυτήν την κοινή πεποίθηση θα συνεργαστούμε και σε αυτήν θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Η Ευρώπη μπορεί μόνη της να επιστρέψει στα μονοπάτια της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

«Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε Ελλάδα και Πορτογαλία εφαρμόστηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που όχι δεν μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους αλλά αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή, αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση γιατί δεν απέδωσαν αποτελέσματα σε καμία από τις χώρες όπου εφαρμόστηκαν», ανέφερε με τη σειρά του ο πορτογάλος πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας συμμαχιών.

Για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη

Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ –ορισμένοι εκ των οποίων δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος.

Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύσεις

Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχιας, δήλωσε από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, είπε ο εξηγώντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos