Kόντρα για τη συμμετοχή βουλευτών σε offshore

30 Μαϊος 2016 10:36

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες (οffshore) με βάση το νέο νομικό πλαίσιο.


Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σχετικά με το θέμα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες
Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σχετικά με το θέμα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες

Μάλιστα για το θέμα υπήρξε χθες μακροσκελής ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Σε δημοσίευμά του το «Πρώτο Θέμα» αναφέρει πως με τον νόμο που ψηφίστηκε επιτρέπεται σε υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους η κατοχή offshore, εφόσον η έδρα είναι σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες. Ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς επισημαίνει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα «παραθυράκια» που δημιουργήθηκαν με την κακή νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών. Παράλληλα σημειώνεται πως δεν υπάρχει αναδρομική ισχύς της διάταξης.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης τονίζει πως «νομοθετούμε χωρίς πομπώδεις εκφράσεις, που δεν θα είχαν αποτέλεσμα. Υπήρχε μια γενική απαγόρευση που, όποτε χρειάστηκε να εφαρμοστεί, κατέρρευσε. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και από τα κόμματα για να αυστηροποιήσουμε το σύστημα».

Εναρμόνιση
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία υπάρχει εναρμόνιση με αυτά που προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί. Αναφορικά με την κατάσταση που μέχρι τώρα επικρατούσε στην ανακοίνωση τονίζεται πως «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εν τέλει ακολουθούσαν τους ορισμούς που προβλέπονταν στις διεθνείς συμβάσεις και οι κατηγορούμενοι ως παραβάτες απαλλάσσονταν ως επί το πλείστον γιατί επικαλούνταν ότι οι κατηγορίες βασίζονταν σε αόριστες νομικά έννοιες».

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοκοκύρης» και χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους έκαναν λόγο για «αξιοθρήνητη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας». Οι ίδιες πηγές σημείωναν «για τα περί φορολογικών παραδείσων, ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου. Τέλος για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στη μονταζιέρα».

Πυρά στην κυβέρνηση -την οποία καλεί να απολογηθεί αμέσως- εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «ντροπή». Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους».

«Σκανδαλώδης διάταξη»
Σε σκληρό ύφος η ανακοίνωση από τον ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου γίνεται λόγος για «μια ακόμη σκανδαλώδη διάταξη», την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει «να πάρει πίσω άμεσα και αναδρομικά». Από την πλευρά του το Ποτάμι σχολιάζει πως «ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη».

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων». Τέλος η Ενωση Κεντρώων επισημαίνει πως «επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos