Κυβέρνηση - Δανειστές - Στο τραπέζι των συνομιλιών τα εργασιακά

14 Σεπτεμβρίου 2016 11:56

Εναρκτήριο λάκτισμα της σκληρής διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά δίνει σήμερα η πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο τραπέζι του πρώτου αναγνωριστικού ραντεβού αναμένεται να πέσουν όλα τα καυτά θέματα της ατζέντας: ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις και μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό.

Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές περιμένουν το πόρισμα της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που μελετά τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» ώστε να προτείνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, το οποίο πάντως δεν αναμένεται πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η αναζήτηση της «χρυσής τομής» στον μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Η πλειοψηφούσα θέση στους κόλπους των επιστημόνων εκτιμάται πως γέρνει υπέρ της επαναφοράς καθορισμού του από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, με την πρόβλεψη όμως για μια ειδική επιτροπή που θα έχει λόγο στη διαδικασία.

Ο «γόρδιος δεσμός»
Αντίθετα, τον «γόρδιο δεσμό» των ομαδικών απολύσεων -αναφορικά με τη διατήρηση ή κατάργηση του «υπουργικού βέτο»- αναμένεται να λύσει η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδίδεται εντός του Σεπτέμβρη. «Μάχη» με ανατροπές στο ισχύον καθεστώς αναμένεται και στο πεδίο του συνδικαλιστικού νόμου ιδιαίτερα όσον αφορά στις άδειες των συνδικαλιστών, τον τρόπο απόλυσης και τη χρηματοδότηση των συνδικάτων.

Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση της μετενέργειας, υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων και καθορισμό κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους. Αύριο αναμένεται νέο ραντεβού Κατρούγκαλου - δανειστών, αυτήν τη φορά για τις... ουρές του Ασφαλιστικού, δηλαδή για τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει από την πρώτη αξιολόγηση (μείωση έκπτωσης στην εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, κατάργηση εκπτώσεων στις εισφορές υγείας για αγρότες και νέους επιστήμονες, απένταξη τουριστικών καταλυμάτων στους μικρούς δήμους από τον ΟΓΑ) και για τη «νέα ευκαιρία» που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στους οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos