Αναστάτωση και προβληματισμός στην Κρήτη για τον άγνωστο οπλισμό

16 Ιουλίου 2011 13:07

στην αμερικανο-νατοϊκή βάση της Σούδας». Χρόνια τώρα οι κάτοικοι της Κρήτης

και ιδιαίτερα του νομού Χανιών ανησυχούν για το τι μπορεί να υπάρχει στις εγκαταστάσεις της αμερικανο-νατοϊκής βάσης της Σούδας. Οι καταγγελίες από Επιτροπές κατά των βάσεων, αντιπολεμικών κινήσεων αλλά και φορέων της περιοχής για βόμβες - βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και διαφόρων μορφών εκρηκτικά βλήματα, που πολλές φορές αναφέρονται με βεβαιότητα, είναι ενδεικτικές των προβληματισμών και ανησυχιών των κατοίκων της Κρήτης. Συζητείται, επίσης, ότι ελλιμενιζόμενα πολεμικά πλοία φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Επειδή μετά την τραγωδία στην Κύπρο, η ανησυχία και ο προβληματισμός έχουν ενταθεί

Επειδή είναι ευθύνη της πολιτείας η ασφάλεια της περιοχής και κανείς δε θα ήθελε να ζήσουμε μια τραγωδία αντίστοιχη με αυτή της Κύπρου

Επειδή δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση επί του θέματος

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1. Είναι ενήμερες οι ελληνικές αρχές –στρατιωτικές και πολιτικές- για το τι ακριβώς πυρομαχικά ή άλλου είδους όπλα υπάρχουν στη βάση της Σούδας και υπό ποιες συνθήκες αυτά συντηρούνται;

2. Έχουν οι ελληνικές αρχές συμμετοχή στην παρακολούθηση και εποπτεία του χώρου και των συνθηκών φύλαξης και συντήρησης αυτών των τόσο επικίνδυνων για τους ανθρώπους και τον τόπο υλικών;

3. Αν είστε ενήμεροι, τι όπλα και υλικά είναι αυτά και ποιες οι συνθήκες φύλαξης και συντήρησης τους; Αν όχι, θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθείτε και εσείς αλλά να ενημερώσετε και τον ελληνικό λαό για «το τι κρύβεται στη βάση της Σούδας»;

4. Μπορείτε να εγγυηθείτε για την ασφάλεια της περιοχής και των κατοίκων της;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Ηρακλείου

Θοδωρής Δρίτσας

Α΄ Πειραιά και Νησιών


Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Εθνικής Άμυνας

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Έκθεση στρατιωτών και αξιωματικών των Ένοπλων Δυνάμεων, αλλά και πολιτών σε εκρηκτικές ύλες, εύφλεκτα καύσιμα και επικίνδυνες τοξικές ουσίες

Η κυπριακή τραγωδία φέρνει με τον πιο σκληρό τρόπο στην επικαιρότητα το ζήτημα της έκθεσης στρατιωτών, αξιωματικών, αλλά και πολιτών, σε εκρηκτικές ύλες, εύφλεκτα καύσιμα αλλά και την επαφή τους με επικίνδυνες τοξικές ουσίες που περιέχονται είτε σε πολεμικά υλικά, είτε σε αναλώσιμα των στρατοπέδων.

Μαζί με την αλληλεγγύη και την απερίφραστη οδύνη για όσα συνέβησαν στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και σ ολόκληρο τον Κυπριακό λαό που περνά δύσκολες ώρες, πρέπει να λάβουμε μέριμνα ώστε να μην συμβεί ανάλογο περιστατικό στην Ελλάδα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έλεγχοι ώστε εκρηκτικές ύλες και εύφλεκτα καύσιμα να μην είναι εκτεθειμένα στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι και εγκυμονούν κινδύνους ανάφλεξης και εκρήξεων;

2. Υπάρχουν απροστάτευτα πυρομαχικά και αναλώσιμα απαραίτητα για την λειτουργία των στρατιωτικών μονάδων που να έχουν υποστεί διάβρωση με αποτέλεσμα το περιεχόμενο να απειλεί την υγεία των πολιτών αλλά και να ρυπαίνει με ανεπανόρθωτο τρόπο τα παρακείμενα οικοσυστήματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης

Β΄ Αθήνας


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

14/07/2011

ΘΕΜΑ: Απομάκρυνση της 694 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών από την Ελασσόνα

Έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Ελασσόνας αλλά και των γύρω περιοχών προκάλεσαν οι εικόνες από το τραγικό δυστύχημα στην Κύπρο, που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων και τραυμάτισε δεκάδες, όταν έγιναν εκρήξεις σε εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά, στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», καταστρέφοντας και τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμός του Βασιλικού. Αιτία της ανησυχίας είναι η παραμονή έως σήμερα του στρατοπέδου της 694 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών (ΠΑΠ) –όπου γίνεται καταστροφή άχρηστων πυρομαχικών– αλλά και του αγωγού καυσίμων, ο οποίος περνά μέσα από την πόλη της Ελασσόνας.

Όπως έχει καταγραφεί, από την έκρηξη στο στρατόπεδο της Κύπρου προκλήθηκε οστικό κύμα που επέφερε τεράστιες ζημιές στις γύρω κοινότητες, ενώ θραύσματα, πιθανότατα από βλήματα, και κομμάτια μέταλλου έπεσαν σε σπίτια σε απόσταση μέχρι και πέντε χιλιομέτρων.

Οι κάτοικοι της Ελασσόνας και οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, μεταξύ αυτών και η σημερινή, έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πολλές φορές, ζητώντας επιτακτικά την απομάκρυνση του στρατοπέδου, που βρίσκεται σε ελάχιστα μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή, καθώς και του αγωγού καυσίμων.

Επειδή σε παλαιότερη ερώτησή μας (8315/24.12.2010) σχετικά με την 694 ΠΑΠ στην Ελασσόνα, ο κ. Υπουργός είχε απαντήσει ότι στο πλαίσιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποφασισθεί εάν θα διατηρηθούν μονάδες και ποιες στην περιοχή της Ελασσόνας, με κριτήριο τις ανάγκες της εθνικής αμυντικής σχεδίασης.

Επειδή τυχόν έκρηξη, είτε λόγω βλάβης, είτε λόγω της έλλειψης όλων των μέτρων ασφαλείας είτε μοιραίου λάθους, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην περιοχή, η οποία περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, απειλώντας και ανθρώπινες ζωές.

Επειδή η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ζητούμενο, ενώ το ανθρώπινο λάθος παραμένει αστάθμητος παράγοντας στην πρόκληση ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Ποια μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται για την φύλαξη, αλλά και την καταστροφή των πυρομαχικών στην 694 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών της Ελασσόνας;

2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης τόσο της 694 ΠΑΠ όσο και του αγωγού καυσίμων από την πόλη της Ελασσόνας και ποιο είναι αυτό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Λάρισας

Θοδωρής Δρίτσας

Α΄ Πειραιά και Νησι


Δήλωση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μιχάλη Κριτσωτάκη

σχετικά με την τροπολογία για το «Ερρίκος Ντυνάν»

«Μετά την κατάθεση της τροπολογίας για το «Ερρίκος Ντυνάν» από τον Υπουργό Υγείας, όποιος είχε και την παραμικρή αμφιβολία περί των προθέσεων της κυβέρνησης διαψεύδεται.

Οι διαβεβαιώσεις του Υπ. Υγείας πως το «Ντυνάν» δεν πωλείται και δεν διαλύεται φάνηκε ότι ήταν προπέτασμα καπνού και για εφησυχασμό.

Η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, παρά τις όποιες προσπάθειες εξωραϊσμού της, είναι σαφής. Εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση και η λογική των περικοπών του μνημονίου. Με κανένα επιστημονικό και κοινωνικό κριτήριο και μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η πρόταση της Αριστεράς που έχει γίνει επανειλλημένα για να ενταχθεί το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στο Ε.Σ.Υ., δεν εξετάστηκε καν και απορρίπτεται από την μνημονιακή κυβερνητική λογική.

Υπήρχε Υπουργείο και Υπουργός Υγείας όταν εγκαθίστατο το «ΓΑΙΑ Μαιευτική» στο Ερρίκος Ντυνάν και τι ακριβώς έκανε; Τον παρατηρητή ή τον ρυθμιστή; Όταν κρίθηκε με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου παράνομη η εγκατάσταση του «Γαία» στο Ντυνάν και ενώ υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση, , έφερε την τροπολογία που ξεπερνά την απαγόρευση του Νομικού Συμβουλίου !

Με τους Νόμους ή με το Δίκαιο το «Ερρίκος Ντυνάν» δεν πρέπει και δεν μπορεί να πουληθεί. Έχει δημιουργηθεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού, με εράνους, με δωρεές. Είχε κρατικές επιχορηγήσεις και ειδική μεταχείριση (π.χ. δεν πλήρωνε Φ.Π.Α.).

Εάν όλα αυτά αποτιμηθούν το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να το εντάξει στο Ε.Σ.Υ.. Το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Αυτή η κυβέρνηση, αυτό το Υπουργείο θα συνδεθούν με μια ακόμη πράξη ντροπής.

Και δυστυχώς ο ίδιος στόχος υπάρχει συνολικά για την Υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με πρόσχημα την υπαρκτή κρίση προωθούν την εκποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων (Υγεία – Παιδεία – Δημόσια Περιουσία).

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλεί τους εργαζομένους στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», τους φορείς της Υγείας και την κοινωνία να αντιδράσουν στο ξεθεμελίωμα, στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας στη χώρα.

Αυτή η σκανδαλώδης τροπολογία που ξεπερνά ύπουλα την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν πρέπει να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν θετικά για το «Ερρίκος Ντυνάν» και να αρνηθούν την ψήφο τους στην τροπολογία-πώληση».

14.07.11

Το γραφείο Τύπου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos