Χ. Κλίντον: Υποστηρίζουμε σθεναρά την προσπάθεια της Ελλάδας

18 Ιουλίου 2011 00:00

Στην κοινή της δήλωση με τον Στ. Λαμπρινίδη, η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θα χτίσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είμαι χαρούμενος γιατί η Χίλαρι Κλίντον μου έκανε και ποδαρικό. Ελπίζω να μας φέρεις γούρι. Νομίζω ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές. Η Ελλάδα και ΗΠΑ είναι φυσικοί σύμμαχοι και φίλοι, όχι μόνο για τα αμοιβαία συμφέροντα που υπάρχουν αλλά και το πάθος για την ελευθερία.. Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα. Οι ΗΠΑ έχουν σταθεί στο πλευρό μας και δεσμευόμαστε, σε αυτήν την προσπάθεια να βγούμε νικητές. Πολλοί έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Θα τους διαψεύσουμε.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού αλλά και για την επχειρηματικότητα. Κάναμε αποτίμηση για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μ. Ανατολή και θα είμαστε σε συντονισμό μέχρι το Σεπτέμβριο, ούτως ώστε να αναζωογονήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία. Στα Βαλκάνια στόχο είναι να οικοδομήσουμε μία σχέση συνεργασία ς με όλες τις χώρες.

Ενημέρωσα την υπουργό για το Κυπριακό, πιστεύω βαθιά ότι η πρόοδος είναι ευφικτή. Ζητείται η πολιτική βούληση από την Άγκυρα. Είμαι ικανοποιημένος διότι σήμερα θα υπογραφεί μία συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων».

Από την πλευρά της, η κ. Κλίντον ανέφερε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρίσκομαι εδώ και αισθάνομαι τιμή που είμαι η πρώτη. Παρέχουμε ισχυρή υποστήριξη στην Ελλάδα για τις προσπάθειές της. Συμπαραστεκόμαστε στο λαό και την κυβέρνησή της, γιατί ξαναφέρνετε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση, όχι μόνο για την κρίση, αλλά και για όλο το φάσμα των θεμάτων. Μιλήσαμε για το μέλλον της Λιβύης και είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια της Ελλάδας και την φιλοξενία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Καταδικάσαμε τη βία και την τρομοκρατία. Θα στηρίξουμε το όραμα για μία δημοκρατική Συρία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ελλάδα για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη συνεχή συμμετοχή σας σε κοινές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Εκτιμώ τη δουλειά του Γιώργου Παπανδρέου για την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε κοινούς θεσμούς. Μας συνδέουν κοινές αξίες. Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά της Ελλάδας σε αυτές τις αξίες.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να ξαναφέρει την οικονομία της Ελλάδας πιο ανταγωνιστική. Δεν ήταν εύκολες αποφάσεις. Αυτές οι ενέργειες θα χτίσουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον για τον ελληνικό λαό. Τώρα χρειάζεται συνέχεια και αποφασιστικότητα. Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να μην φανούν αμέσως, θα αποδώσουν με την πάροδο του χρόνου. Οι επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν πολύ χειρότερες. Ο δρόμος είναι μόνο προς τα μπροστά. Έχω πίστη στη δύναμη του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα ενέπνευσε στον κόσμο στο παρελθόν και είμαι σίγουρη ότι θα το ξανακάνει».

Συνάντηση με Γ. Παπανδρέου

Τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της μετέφερε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα. Η κυρία Κλίντον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου «Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί» που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, θα θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα και ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.

Συνάντηση με Κ. Παπούλια

Κατά την υποδοχή της Χ. Κλίντον, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε:Σας υποδεχόμαστε με χαρά, σαν Υπουργό Εξωτερικών μιας φίλης χώρας με την οποία η Ελλάδα διατηρεί ιστορικούς δεσμούς και υπάρχει μια μεγάλη ανθρώπινη γέφυρα των δυόμιση περίπου εκατομμυρίων αμερικανών πολιτών ελληνικής καταγωγής, καθώς και οι 5.000 καθηγητές ελληνικής καταγωγής σε αμερικανικά Πανεπιστήμια, που και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και επιπλέον, είναι οι 9 βουλευτές που εξελέγησαν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Είναι πολύ δυνατοί οι δεσμοί των δύο κρατών μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη βοήθεια του Προέδρου Ομπάμα στις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η Ελλάδα, για τις παρεμβάσεις που έκανε τόσο προς την μεριά της κυρίας Μέρκελ όσο και του κ.Σαρκοζί και που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για να περάσουμε αυτή την πολύ δύσκολη για τον ελληνικό λαό περίοδο. Αλλά ελπίζουμε ότι θα την ξεπεράσουμε. Ο ελληνικός λαός έχει περάσει πολλά και νομίζω ότι και αυτή τη δυσκολία θα την ξεπεράσουμε. Πάντως, ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο για την βοήθεια που μας παρέχει και εσάς βεβαίως.

Η Χ. Κλίντον ανέφερε ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία του Έλληνα Προέδρου και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. «Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή. Είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών μας. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουμε παλαιές ρίζες, αλλά αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι η σχέση μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού λαού και η πολύ ισχυρή και δυναμική ελληνοαμερικανική Κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει τόσο σημαντικά εμπλουτίσει και τα δύο έθνη μας.

Συμμερίζομαι την αισιοδοξία σας ότι παρά τους δύσκολους καιρούς και τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν η Ελλάδα είναι τώρα σε ένα δρόμο που θα είναι πολύ θετικός σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία της. Κάποιες επώδυνες θυσίες θα είναι απαραίτητες, αλλά έχω μεγάλη αισιοδοξία στην αντοχή και την ευφυία του ελληνικού λαού. Είμαι εδώ λοιπόν για να δώσω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης για όλη τη δύσκολη δουλειά που σας περιμένει».

Ακολουθεί η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Αύριο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos