Μεγάλη ανάσα για Ελλάδα και ευρώ

22 Ιουλίου 2011 11:44

Πιθανό το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Πρόβλεψη για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών

Η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη διευθέτηση του προβλήματος του χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως μια μεγάλη ανάσα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Το συνολικό ποσό της δεύτερης βοήθειας υπολογίζεται σε 159 δισ. ευρώ. Από αυτά, 109 δισ. ευρώ θα συνεισφέρουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ και 49,6 δισ. ευρώ ο ιδιωτικός τομέας μέχρι το 2014. Η βοήθεια δίνεται με χαμηλό επιτόκιο, περίπου 3,5%, περίοδο αποπληρωμής από 15 έως 30 χρόνια και περίοδο χάριτος 10 χρόνια. Επίσης προβλέπεται νέα ενίσχυση των τραπεζών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αποκλείεται να προκληθεί πιστωτικό γεγονός, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η Ελλάδα να βρεθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την τελική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως είπε, εκτός από την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και δανεισμού, εξασφαλίζεται και ώθηση στην ανάπτυξη. Από τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, καθώς περιμένει να αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για το περιεχόμενο της συμφωνίας προτού προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos