Ερώτηση Ν. Χουντή για το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας ελληνικών επιβατικών πλοίων

11 Σεπτεμβρίου 2011 12:17

Να επαναλειτουργήσει ένας αξιόπιστος ελληνικός νηογνώμονας

Στο θέμα του σκανδάλου με τα πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που εξέδιδε ο εκπρόσωπος του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά, αναφέρεται σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του σημειώνει «Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σχετική με πλαστά πιστοποιητικά κλάσης που εκδόθηκαν από το γραφείο του Ρωσικού νηογνώμονα στο Πειραιά, σε επιβατικά πλοία. Ήδη μέχρι σήμερα 34 πλοία έχουν ακινητοποιηθεί σε λιμάνια της χώρας», υπενθυμίζει προηγούμενη δήλωση της Κομισιόν, η οποία απαντώντας σε ερώτησή του σχετικά με την άρση της αναγνώρισης του ελληνικού νηογνώμονα, «η Επιτροπή δεν πιστεύει πως θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την εσωτερική επιβατική ακτοπλοΐα στη Ελλάδα».

Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής τονίζει τον κίνδυνο που υπάρχει για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού αλλά και την πιθανότητα αποκλεισμού και μονιμότερης απομόνωσης δεκάδων νησιών με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ζωή τους, την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης και τιμωρία των ενόχων προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον και τέλος ζητά να ξεκινήσουν συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας ενός αξιόπιστου ελληνικού νηογνώμονα.

8/9/2011 Το Γραφείο Τύπου


Ερώτηση

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

• Εσωτερικών

• Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προνοιακές δομές της χώρας παρέχοντας υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες.

Σε αυτό σήμερα απασχολούνται εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (κοινωνικοί επιστήμονες, νοσηλευτές, οικογενειακοί βοηθοί) οι οποίοι προσελήφθησαν πριν από 6-9 χρόνια με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ (νόμος 2190) και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παρόλο όμως που εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια οι δομές κοινωνικής φροντίδας παρέχουν σημαντικότατες υπηρεσίες δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη θεσμική κατοχύρωση τους και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για το 2011!

Επειδή η σημασία και η αναγκαιότητα των υπηρεσιών του «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι αδιαμφισβήτητη και ειδικά σε αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση αποδομεί το κοινωνικό κράτος.

Επειδή οι δικαιούχοι του προγράμματος αλλά και οι εργαζόμενοι συνεχώς αγωνιούν για τη συνέχιση του βιώνοντας την ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον και την εργασιακή ομηρία.

Επειδή, για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε στο σημείο να λήγει το πρόγραμμα σε τέσσερις μήνες και να μην υπάρχει σαφής ανακοίνωση ή δέσμευση από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το μέλλον των δομών αλλά και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σε αυτό.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να γίνει μόνιμη δομή και να κατοχυρωθεί θεσμικά;

2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η αναγνώριση των συμβάσεων των εργαζομένων ως αορίστου αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ;

3. Πότε και με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες;

Ο ερωτών βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης


• Χαστούκι στη Μονσάντο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

• Βιολογικό μέλι που επιμολύνθηκε από μεταλλαγμένα χαρακτηρίζεται ως "μεταλλαγμένο"

• Δήλωση και ερώτηση Νίκου Χουντή

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής τόνιζε, σε δήλωσή του της 1ης Ιουνίου 2011, ότι "οι βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες είναι απροστάτευτες από τα μεταλλαγμένα γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης τους και ότι η Κομισιόν έχει μεγάλη ευθύνη γιατί αποφεύγει να ρυθμίσει με δεσμευτικό τρόπο τη νομοθεσία για τη συνύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων και γενετικά μη τροποποιημένων καλλιεργειών".

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (6 Σεπτεμβρίου 2011) επιβεβαιώνει τους φόβους του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας όχι στη συνύπαρξη βιολογικών-μεταλλαγμένων. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου "το μέλι και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γύρη προερχόμενη από γενετικά τροποποιημένο οργανισμό (ΓΤΟ) αποτελούν τρόφιμα που έχουν παραχθεί από ΓΤΟ και των οποίων η εμπορία δεν επιτρέπεται χωρίς σχετική έγκριση".

Ο Νίκος Χουντής μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέβαλε τα ακόλουθα ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. εάν θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα προτείνει δεσμευτική κοινοτική νομοθεσία που να ρυθμίζει κατά τρόπο σαφή το θέμα της συνύπαρξης των καλλιεργειών,

2. πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα της ασφάλειας του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου ΜΟΝ 810, υπεύθυνο για την επιμόλυνση του μελιού, για το οποίο είχε χορηγήσει έγκριση από το 1998 για τη διάθεσή του στην αγορά,

3. ποιές είναι οι επιπτώσεις από τη δικαστική απόφαση στις εισαγωγές μελιού σε χώρες της ΕΕ από χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς κλπ που καλλιεργούν μαζικά τα μεταλλαγμένα,

4. πρόκειται να εξετάσει το θέμα της "μηδενικής ανοχής" για μεταλλαγμένα; (Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή της ακούσιας παρουσίας μεταλλαγμένων σε βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες με όριο επισήμανσης 0,9%),

5. συμφωνεί η Επιτροπή ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η επιμόλυνση είναι η απαγόρευση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών;

08.09.2011 Το Γραφείο Τύπου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos