Η Ελλάδα δεν υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Φρούτα στα Σχολεία» για το σχολικό έτος 2009/2010

14 Σεπτεμβρίου 2011 17:57

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή , ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Φρούτα στα Σχολεία» ,το οποίο

συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το διαχειρίζονται και υλοποιούν τα κράτη –μέλη στο πλαίσιο εθνικών ή περιφερειακών στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Cioloş απάντησε ως εξής :

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, που ξεκίνησε το σχολικό έτος 2009/2010, απευθύνεται σε παιδιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνίσταται στη χορήγηση ενίσχυσης της ΕΕ για την προμήθεια φρούτων, λαχανικών και μπανανών και για ορισμένα άλλα συναφή έξοδα. Το σχέδιο διαχειρίζονται και υλοποιούν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο εθνικών ή περιφερειακών στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους. Ο κατάλογος των προς διανομή προϊόντων καταρτίζεται από τα κράτη μέλη, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο εποχιακός χαρακτήρας, η διαθεσιμότητα των προϊόντων ή περιβαλλοντικές ανησυχίες. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να προτιμήσουν προϊόντα προέλευσης ΕΕ. Η σημασία του σχεδίου επισημάνθηκε στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη Διατροφή, το Υπερβολικό Βάρος και την Παχυσαρκία, την οποία εξέδωσε η Επιτροπή τον Μάιο του 2007, και οι πρόσφατες εξελίξεις περιγράφονται στην έκθεση προόδου για την εφαρμογή της στρατηγικής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ για το σχέδιο καθορίζεται σε 90 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος και η συγχρηματοδότηση της ΕΕ ανέρχεται σε 50% ή 75% στις περιφέρειες σύγκλισης. Τον Μάρτιο του 2011 η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση για την κατανομή του συνολικού προϋπολογισμού μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών για το σχολικό έτος 2011/2012. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, διατέθηκαν για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 1.861.300 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού διαθέσιμου ποσού. Το σχολικό έτος 2009/2010, περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια μαθητές από 32.000 σχολεία στα συμμετέχοντα κράτη μέλη επωφελήθηκαν από το σχέδιο, λαμβάνοντας μερίδες φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Από τα 90 εκατ. ευρώ, τα κράτη μέλη χρησιμοποίησαν 34,4 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 38,8%, λόγω ορισμένων αρχικών δυσκολιών κατά το πρώτο έτος υλοποίησης.

Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κατάστασης, η Ελλάδα δεν υλοποίησε το σχέδιο αυτό το σχολικό έτος 2009/2010. Τα τελικά αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το σχολικό έτος 2010/2011 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Η Επιτροπή προτίθεται να ενισχύσει το σχέδιο στο πλαίσιο της πρότασης μεταρρύθμισης «ΚΓΠ 2020», η οποία θα υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2011».

13.09.2011 Το Γραφείο Τύπου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos