Άμεσο κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους λόγω κρατικής υποχρηματοδότησης

09 Δεκεμβρίου 2011 01:26

Σε αδυναμία λειτουργίας έχει οδηγηθεί σχεδόν το σύνολο των Ιδρυμάτων Πρόνοιας και Κέντρων

Ειδικής Αγωγής – πάνω από 40 και απασχολούν περί τους 1.000 εργαζομένους – εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης τους από την πολιτεία.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι δομές ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν αγωγή και φροντίδα στα Α.μεΑ απειλούνται με κλείσιμο, με τραγική κατάληξη τον ορατό και άμεσο κίνδυνο τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, που παρακολουθούν τα προγράμματα των δομών αυτών να οδηγηθούν σε ένα σύγχρονο καιάδα.

Σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στους φορείς αυτούς που έχουν να πληρωθούν σχεδόν ένα χρόνο. Οι παραπάνω φορείς χρηματοδοτούνται κατά 30 – 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, το υπόλοιπο από τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ ένα 5% καλύπτεται από δωρεές και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί το 2010 για τους φορείς αυτούς ήταν 25 εκατ. ευρώ ενώ για το 2011 εξαιτίας και των περικοπών από το μεσοπρόθεσμο (2/59950/0020/26-8-2011 απόφαση του ΓΛΚ) το ποσό αυτό στην αρχή μειώθηκε στα 19 εκατ. ευρώ και στην συνέχεια περιορίστηκε χωρίς καμιά εξήγηση στα 14.915.000 ευρώ (συνολική μείωση 40%).

Μέχρι σήμερα όμως και μετά από 11 μήνες μόνο τα 6,5 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί. Η καταβολή των υπόλοιπων προϋπολογισθέντων 8.369.000 ευρώ. παραμένει στον αέρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας (αριθμ. πρωτ. 24-11-2011/Π3β/Φ.ΟΙΚΟΝ/ΔΥ): «Οι ανωτέρω φορείς δεν αντιμετωπίζουν πλέον το πολύ έντονο πρόβλημα υποχρηματοδότησης αλλά την παντελή ανεπάρκεια πόρων, για να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους δαπάνες, σε σημείο, αναστολής, των εργασιών τους. Οι ανωτέρω φορείς σε εθνικό επίπεδο αντιπροσωπεύουν χιλιάδες Άτομα με Αναπηρίες και τις οικογένειες τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τα εν λόγω ΝΠΙΔ συμπληρώνουν τις κρατικές υπηρεσίες και το κλείσιμο τους θα φέρει το Κράτος αντιμέτωπο με την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ατόμων που μέχρι τώρα εξυπηρετούνται από τους ανωτέρω φορείς».

Επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό δήλωσε ευθαρσώς ότι πρέπει να μειωθούν οι κρατικές σπατάλες και να αυξηθούν οι δαπάνες κοινωνικού κράτους κατά το μέτρο του δυνατού.

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σκοπεύει άμεσα η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την περικοπή της κρατικής χρημτοδότησης από τα συγκεκριμένα ΝΠΙΔ και να εξαιρέσει από την εφαρμογή του μεσοπροθέσμου την λειτουργία ιδρυμάτων, τα οποία πληρώντας ευρωπαϊκά πρότυπα προσφέρουν κοινωνικό έργο σε χιλιάδες οικογένειες, υποκαθιστώντας την κρατική ανεπάρκεια;

Για ποιο λόγο μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση κατά 40% στα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν αγωγή και φροντίδα σε Άτομα με Αναπηρία;

Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση καταβολή και του υπόλοιπου ποσού που οφείλει από τον προϋπολογισμό του 2011 ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και να μπορέσουν οι ανωτέρω φορείς να συνεχίσουν το προνοιακό έργο τους; Πότε θα γίνει αυτό;

Με την εξαγγελλόμενη επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, θα διοχετευτούν κοινοτικοί πόροι στους φορείς που παρέχουν αγωγή και φροντίδα σε Άτομα με αναπηρία;

Τι είδους κοινωνικό κράτος επιφυλάσσει η κυβέρνηση για την χώρα, όταν στον κρατικό προϋπολογισμό βρίσκει χρήματα για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα αλλά αδυνατεί να στηρίξει σε επίπεδο στοιχειώδους λειτουργίας φορείς που εξυπηρετούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos