Η μη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποιητικού ελληνομάθειας οδηγεί καθημερινά σε αδιέξοδο χιλιάδες αλλοδαπούς

18 Ιανουαρίου 2012 11:40

Το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας με τον ν. 3386/2005 έχει ορισθεί ως προαπαιτούμενο για την απόκτηση της

άδειας του επί μακρόν διαμένοντος. Με το ΠΔ. 150/2006 (ΦΕΚ 160 Α΄) προβλέπεται η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2003/109/ΕΚ της 25ης Νοεμβρίου 2003 σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών για την απόκτηση του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος για τους αλλοδαπούς και με το ΦΕΚ1638/17-08-2007 αποφασίζεται 1. ότι φορέας διεξαγωγής των εξετάσεων πιστοποιητικού ελληνομάθειας είναι η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του ΥΠΔΒΘ με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, το οποία τελεί υπό την εποπτεία του και 2. ότι οι εξετάσεις διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο, τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο. Ειδικότερα ζητήματα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων διευκρινίζονται με την τροποποιητική ΚΥΑ (Α.Π.999, 03-03-2008).

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εξετάσεις που οδηγούν στην πιστοποίηση και άρα στην απόκτηση του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος δεν έχουν διεξαχθεί για διάστημα περίπου δύο χρόνων. Έτσι, χιλιάδες αλλοδαποί καθημερινά απευθύνονται στους κατά τόπους Δήμους για την έκδοση της εν λόγω άδειας χωρίς αποτέλεσμα. Οι Δημοτικές αρχές αλλά και οι ίδιοι οι αλλοδαποί άλλοτε μόνοι τους και άλλοτε μέσω δικηγορικών γραφείων προσπαθούν να διαλευκάνουν το «μυστήριο» των εξετάσεων. Δεκάδες άνθρωποι τηλεφωνούν και επισκέπτονται καθημερινά την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας την πιστοποίηση, κανείς όμως δε φαίνεται να γνωρίζει πότε και από ποιον θα διενεργηθούν οι εξετάσεις.

Επειδή σε μια εποχή μείζονος οικονομικής κρίσης, χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε καθεστώς ημιπαρανομίας,


Θέμα: Η δραματική συρρίκνωση των δομών του Υπουργείου Παιδείας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του, ενώ ανοίγει τον δρόμο για απώλεια θέσεων εργασίας.

Ύστερα από την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου, επίκειται η αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών μονάδων του ΥΠΔΒΜΘ και η σύνταξη νέου, συρρικνωμένου, οργανογράμματος. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.4024/2011 έχει συσταθεί η Επιτροπή Αναδιοργάνωσης Υπηρεσιών του ΥΠΔΒΜΘ (διατάξεις παρ.1 του άρθρου 35 του Ν.4024/2011), ενώ παράλληλα κυκλοφορεί η από 30/12/11 πολυσέλιδη πρόταση του γραφείου της κα. Υπουργού για τη νέα διάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου.

Σύμφωνα με τις 93 σελίδες του κειμένου, που δεν διαθέτει αρ. πρωτοκόλλου και υπογραφή, προβλέπεται μείωση σε ποσοστό 45% των δομών του Υπουργείου, για την Κεντρική Υπηρεσία μαζί με τις Γενικές Γραμματείες Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, καθώς και μείωση 30% στις δομές της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Η μεταρρύθμιση του Υπουργείου θα επιτευχθεί με την μείωση των δομών τουλάχιστον κατά 30% και με την ενοποίηση/ συγχώνευση των πολλαπλών οριζόντιων μονάδων.

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου μεθοδεύεται η κατάργηση κενών οργανικών θέσεων πολιτικού προσωπικού δημοσίου δικαίου στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Συνολικά σχεδιάζεται η αυτοδίκαια κατάργηση 346 θέσεων, σημειώνοντας μία αρχική μείωση της τάξης του 27,3%. Παράλληλα, στην έκθεση αναλύονται οι αριθμοί των κενών οργανικών θέσεων, που θα γίνουν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των Υπουργών ανά Κατηγορία και Κλάδο, καθώς και μια πρώτη εκτίμηση-εισήγηση των θέσεων που πρέπει να διατηρηθούν. Στόχος είναι ένα Υπουργείο 800 οργανικών θέσεων, σχεδιασμός που επιφέρει μία μείωση της τάξης των 465 θέσεων, δηλαδή ανέρχεται σε ποσοστό 36%.

Σε επίπεδο δομών σχεδιάζεται μία μείωση της τάξης του 30%, που σημαίνει ότι από τις 235 συνολικά δομές (Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία) καταργούνται 71 δομές, ώστε να παραμείνουν τελικά 164. Τέλος καταργούνται άμεσα δύο Γενικές Γραμματείες, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Γενική Γραμματεία Δία Βίου Μάθησης. Οι αρμοδιότητες και τα αντικείμενα που χειρίζονται μαζί και οι δύο Γενικές Γραμματείες, συρρικνώνονται, στριμώχνονται και υποβαθμίζονται σε μία Γενική Διεύθυνση του Υπ Παιδείας. Κατόπιν τούτων, η υποβάθμιση των ζητημάτων της νεολαίας είναι προφανής πολιτική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης. Όπως επίσης και ο υπερσυγκεντρωτικός σχεδιασμός του νέου "επιτελικού" κράτους που σχεδιάζεται και ήδη υλοποιείται.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Στη βάση ποιών συγκεκριμένων και εξειδικευμένων κριτηρίων οργανώνεται η μεταρρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας; Οι γενικές εξαγγελίες για τον εξορθολογισμό και την μεταρρύθμιση της διοίκησης δεν συνιστούν επαρκή τεκμηρίωση για μία συρρίκνωση τέτοιου μεγέθους, η οποία τελικά δεν φαίνεται να στοχεύει στη διόρθωση των κακώς κειμένων αλλά στη λογική μίας ακραίας και αντικοινωνικής λιτότητας;

2) Προτίθεται να διασφαλίσει πως η μείωση των δομών του Υπουργείου δεν θα μεταφραστεί σε απώλεια θέσεων εργασίας, σε εφεδρεία και απολύσεις;

3) Τη στιγμή που οι νέοι πλήττονται από την ανεργία και υφίστανται κάθε είδους κοινωνικούς αποκλεισμούς (σε εκπαίδευση, εργασία, ασφάλιση κτλ), για ποιους συγκεκριμένους λόγους καταργείται η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η οποία θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί και να προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos