Λ. Παπαδήμος: Ηπιότερες οι επιπτώσεις από τη μείωση των συντάξεων

19 Φεβρουαρίου 2012 02:10

Οριστικοποιήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου οι λεπτομέρειες για τη λήψη του νέου δανείου.

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε αργά το απόγευμα, στην έκτακτη συνεδρίασή του, τις τελικές αποφάσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών ώστε να λάβει η χώρα το νέο δάνειο, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της ψήφισής τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Έτσι, αποφασίστηκε τη Δευτέρα να κατατεθεί κατεπείγον νομοσχέδιο για την ψήφιση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τις μειώσεις στους μισθούς.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, εξέφρασε τη διαφωνία της για τις περικοπές που συμφωνήθηκαν, τονίζοντας ότι η αρχική πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη για μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% θα οφελούσε περισσότερο τα ταμεία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της κυβέρνησης.

Επίσης θα κατατεθεί δεύτερο νομοσχέδιο, με επείγοντα χαρακτήρα, για τα εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, τις νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα και την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, το υπουργικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την επόμενη Τρίτη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ρυθμίσει εκκρεμότητες του PSI.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που καθορίστηκε, στις 8 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων και στις 11 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί.

Στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τη Δευτέρα στο Εurogroup, μετά την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τις θετικές συζητήσεις που είχε με την Αγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει θετική διάθεση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δοθεί και το αναπτυξιακό πακέτο, μετά την απόφαση του Εurogroup και την ολοκλήρωση του PSI.

Εκτενής συζήτηση έγινε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. «Πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και μετέφερε τη φράση του κ. Παπαδήμου, ότι η δέσμευση για την υλοποίηση του έργου θα αναδείξει την αναπτυξιακή προοπτική που χρειάζεται η χώρα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται το 1/3 των 6200 στρεμμάτων να γίνει πράσινο, το 1/3 να δομηθεί και το υπόλοιπο 1/3 ελεύθεροι χώροι.

Η Άννα Διαμαντοπούλου και η Φώφη Γεννηματά ζήτησαν να ληφθεί πρόνοια ώστε ο συντελεστής πρασίνου που θα προβλεφθεί να μπορεί να ανταλλαγεί με τη διαμόρφωση πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης και η πορεία του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» και τονίστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να δώσει.

Εξηγήσεις για τον ειδικό λογαριασμό του νέου δανείου

Διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ταμείου για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό και αναμένεται να κλείσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την έναρξη του Eurogroup τη Δευτέρα.

Όπως εξήγησε αρμόδια κυβερνητική πηγή, το συνολικό ποσό για την αποπληρωμή του χρέους που έχει συμφωνηθεί, καθώς και τα επιπλέον ποσά για τη χρηματοδότηση τής Ελλάδας θα μπουν σε έναν ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα εκταμιεύεται το ποσό κάθε φορά που θα χρειάζεται για να πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια.

Από το ποσό της χρηματοδότησης της Ελλάδας εφόσον αυτό δε φτάνει για την τρέχουσα διαχείριση και τη μείωση του ελλείμματος θα συμπληρώνεται είτε από μειώσεις δαπανών, είτε από την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου

«Στο ζήτημα των συντάξεων, έγινε διεξοδική και έντονη συζήτηση με την τρόικα. Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ' ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσό πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ. Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επίσης ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι κατά τις συζητήσεις που είχε τις προηγούμενες τρεις ημέρες με ηγέτες χωρών της ΕΕ, καθώς και με επικεφαλής θεσμικών εταίρων, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, «πρόταση που έγινε θετικά αποδεκτή» και πρόσθεσε πως αναμένει «ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα».

Η λήψη αποφάσεων ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, η προώθηση των προαπαιτούμενων ενεργειών που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων τριών εβδομάδων στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου προγράμματος και ενόψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης και η έγκριση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ για ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι τα τρία επείγοντα θέματα για τα οποία ο πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδήμος, την προηγούμενη εβδομάδα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης εξέτασαν μια σειρά πρόσθετων μέτρων ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο περιορισμού των δαπανών κατά 325 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι τα μέτρα βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια και μεταξύ αυτών «ουσιαστικό κριτήριο είναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, τα μέτρα αυτά πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας «όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος, τις προαπαιτούμενες ενέργειες και άλλα συναφή θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά την περίοδο 2012- 2014, αλλά και κατά την επόμενη οκταετία».

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι με αυτό «επιδιώκεται η ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, καθώς και την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας με τη θέσπιση και υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ"».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η αξιοποίηση του Ελληνικού, που εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η αποπληρωμή του χρέους».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η άμεση στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, επικαλούμενος και την ομιλία του στη Βουλή για το ότι το «νέο πρόγραμμα περιέχει πολλές μεταρρυθμίσεις και άλλες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα» και τονίζοντας ότι «παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα τα οποία θα έχουν μία πιο άμεση, θετική επίδραση πάνω στην οικονομική δραστηριότητα».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos