Αισιόδοξοι για συμφωνία - Αποφασισμένοι για σκληρή επιτήρηση

20 Φεβρουαρίου 2012 19:08

Αισιόδοξα μηνύματα για ολοκλήρωση της συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup έστειλαν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και η επικεφαλής

του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη παρόντος και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Διεμήνυσαν ωστόσο την αποφασιστικότητά τους για αυστηρότατο εποπτικό μηχανισμό μέσω και του Ειδικού Δεσμευμένου Λογαριασμού, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα.

«Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε τελική συμφωνία σήμερα. Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πολλά από αυτά που ζητήσαμε σε προπαρασκευαστικό στάδιο», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Συμπλήρωσε: «Πρέπει να καταλήξουμε σήμερα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα όπως ο βαθμός συμμετοχής του δημοσίου τομέα (στο κούρεμα) και το πως θα χειριστούμε το ζήτημα των ιδιωτών πιστωτων. Πρέπει επίσης να μιλήσουμε για το συνολικό ποσό του δεύτερου προγράμματος. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 130 δισεκατομμύρια».

«Η Ελλάδα έχει προφανώς κάνει σημαντικές προσπάθειες και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε την επεξεργασία ώστε όλα τα στοιχεία της συμφωνίας, ιδίως όσα έχουν επεξεργαστεί άλλες πλευρές, να μπουν σε μια σειρά. Το Ταμείο θα κάνει ό,τι του αναλογεί», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο συμπατριώτης της, γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, που επανέλαβε: «Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας γνωρίζει τι οφείλει να κάνει και οι εταίροι της επίσης γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν».

Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε ξεκάθαρη πολιτική έγκριση

«Βρισκόμαστε εδώ έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη μακρά αυτή διαδικασία για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Και είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI. Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε την ξεκάθαρη πολιτική έγκριση του Eurogroup», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Περισσότερο συγκρατημένος ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε ανέφερε: «Εάν δεν είχαμε τίποτα να συζητήσουμε δεν θα συναντιόμασταν.... Σκοπεύουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε την συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδα . Η προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο πήγε καλά αλλά απόμένουν κάποιες λεπτομέρεις που πρέπει να συζητηθούν, σημείωσε ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας μέσα στην ημέρα.

«Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ώστε το ελληνικό χρέος να μην ξεπεράσει το 120% επί του ΑΕΠ έως το 2020. Υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί. Είμαι αισιόδοξος».

Φέκτερ: Ποτέ ξανά ό,τι συνέβη στο παρελθόν

«Θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για την εποπτεία του προγράμματος και τον τρόπο που θα επιτηρούμε εάν η Ελλάδα εφαρμόζει όσα έχουμε συμφωνήσει. Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τα μέτρα που ζητήσαμε, δεν θα είναι εφικτό να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι τώρα η ανάπτυξη, ότι το κράτος θα γίνει μικρότερο και πιο αποτελεσματικό, ότι θα δημιουργηθούν δουλειές. Μόνο τότε η Ελλάδα θα ανακάμψει», δήλωσε προσεχόμενη η Μαρία Φέκτερ.

Ερωτηθείσα ειδικά για το θέμα της εποπτείας, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Θα συζητήσουμε τη μορφή που θα λάβει. Από τη μία πλευρά μέσω μίας μόνιμης εποπτείας για την εφαρμογή των μέτρων και από την άλλη μέσω ενός ελέγχου του πού πηγαίνουν τα λεφτά. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που συνέβη στο παρελθόν: δισεκατομμύρια που έμπαιναν στην Ελλάδα να καταλήγουν στην κατανάλωση αλλά να μη δημιουργούνται υποδομές, να μην εκσυγχρονίζεται το κράτος, να μην υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη.

Μόνιμη παρουσία της τρόικας θέλει ο ντε Γιάγκερ

Υπέρ της "μόνιμης" εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) της Ελλάδας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, τάχθηκε ο ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ: «Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο", σημείωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, κρίνοντας "ανεπαρκή" την ανα τρίμηνο εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα θέλει τα λεφτά και μέχρι στιγμής δεν τους έχουμε δώσει τίποτα. Έχουμε πει όχι τις τελευταίες εβδομάδες. Μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε όχι μέχρι να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις...Αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τότε και η Ολλανδία θα κάνει αυτό που πρέπει» δήλωσε ο ολλανδός υπουργός οικονομικών, σημειώνοντας δίχως ενδοιασμούς: «Είμαι υπέρ του μεγαλύτερου ελέγχου, της στενότερης εποπτείας...Τα χρήματα είναι το μέσο με το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε την Ελλάδα».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos