300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Προβόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε το έλλειμμα

16 Μαρτίου 2012 11:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε το έλλειμμα

test2

test2

Ο κ. Προβόπουλος είχε προειδοποιήσει και τα δύο κόμματα εξουσίας για το μέγεθος του προβλήματος

«Αστεία πράγματα» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τα περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι τα δύο κόμματα εξουσίας ήταν πλήρως ενημερωμένα για την πορεία της χώρας.

Ο κ. Προβόπουλος υπενθύμισε ότι από τα τέλη του 2008, λίγους μήνες αφού ανέλαβε διοικητής της ΤτΕ, είχε προειδοποιήσει για τις δυσκολίες και είχε ζητήσει 5ετές σχέδιο εξόδου από την κρίση μέσω δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στις επίμονες ερωτήσεις που του έγιναν, αν λαμβάνοντας μέτρα τον Οκτώβρη του 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου θα μπορούσε να αποτρέψει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, ο διοικητής απάντησε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο». Επισήμανε, όμως, ότι αν λαμβάνονταν γενναία μέτρα, θα δινόταν ένα σοβαρό μήνυμα που πιθανόν να καθησύχαζε τις αγορές. Μάλιστα υποστήριξε ότι το 2009 η λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων «δεν θα έφτανε». Ο κ. Προβόπουλος έδωσε έμφαση στο ότι θα έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα και διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας ότι αν δει κανείς το Μνημόνιο, καταλαβαίνει τι ήταν απαραίτητο. Επισήμανε, πάντως, ότι και η Ν. Δ. δεν κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση: «Πάρθηκαν μέτρα, δεν θα μπορούσε να πει κανείς διαρθρωτικά. Εμένα δεν με βρήκαν σύμφωνο».

Λεπτομερής ενημέρωση

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΤτΕ, ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε ότι από τα τέλη Ιουλίου 2009 τα στοιχεία έδειχναν ανεξέλεγκτη αύξηση του ελλείμματος. «Το πώς φόρτωνε το έλλειμμα μήνα μήνα ήταν δημοσιευμένο και γνωστό σε όλους», είπε ο κ. Προβόπουλος. Ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Κ. Καραμανλή σε περισσότερες συναντήσεις, μεταξύ άλλων στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Γ. Παπανδρέου, «ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%». Σε ερώτηση αν υπήρχε περίπτωση η κυβέρνηση Παπανδρέου να μη γνώριζε πώς είχε η κατάσταση, απάντησε: «Είχαμε δημοσιεύσει τα στατιστικά στοιχεία. Ηταν γνωστά στους Ελληνες. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν ήταν γνωστά σε πολιτικά πρόσωπα κατ' εξοχήν».

Ο διοικητής επισήμανε ότι στις συναντήσεις αυτές «η συζήτηση δεν περιοριζόταν στα δημοσιονομικά, στο έλλειμμα και στο χρέος -αν και αυτή η συζήτηση ήταν βασικής σημασίας- αλλά και άλλα θέματα, όπως του ισοζυγίου πληρωμών και οι διεθνείς εξελίξεις στα τραπεζικά συστήματα, στους διεθνείς οργανισμούς». Στο ερώτημα αν το μήνυμα έγινε κατανοητό, ο κ. Προβόπουλος παρατήρησε ότι αυτό «φαίνεται εκ του αποτελέσματος».

Σε ό, τι αφορά τον ρόλο που έπαιξαν τυχόν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν «δίκην ακτινογραφίας» την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας και «δεν περιμένουν μια δήλωση έστω και ατυχή περί Τιτανικού για να κρίνουν εάν είναι σε κατάσταση αρνητική». Διευκρίνισε, πάντως, «ότι δεν θα πει εκείνος αν η δήλωση ήταν ατυχής ή όχι».

Αίσθηση προκάλεσε η φράση του ότι «στο τέλος κάθε χρονιάς το χρέος μεγάλωνε δυσανάλογα με το πόσο φούσκωνε το έλλειμμα», κάτι που απέδωσε στη μη σωστή καταγραφή του ελλείμματος, κάνοντας μάλιστα λόγο για χρόνιες αδυναμίες, που πάνε πολύ πιο πίσω από το 2009 και έχουν σχέση με την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης.

Μάλιστα, κατέθεσε στα πρακτικά την εισαγωγή έκθεσης της Κομισιόν για τα στατιστικά στοιχεία του Iανουαρίου του 2010, στην οποία αναφέρεται ότι «οι αναθεωρήσεις απεικονίζουν την έλλειψη ποιότητας των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και δείχνουν ότι ο εξονυχιστικός έλεγχος των ελληνικών στοιχείων από την Eurostat από το 2004 και εξής δεν ήταν αρκετός».
www.kathimerini.gr

Του Παναγη Γαλιατσατου

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Βενιζέλος: Την Κυριακή αρχίζου...
Στις κάλπες αύριο το ΠΑΣΟΚ »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούλιος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή «Κριός» της Παροικίας Πάρου, για την πρόσδεση σκαφών

Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσ...

09 Μαϊος 2025
Πάρος: Αυτό είναι το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο νησί

Πάρος: Αυτό είναι το πρόγραμμα των...

13 Μαϊος 2025
Τέλος οι υπαίθριες ψησταριές και τα σουβλάκια στα πανηγύρια – Φαγητό μόνο με catering, αντιδρούν οι σύλλογοι λόγω του κόστους

Τέλος οι υπαίθριες ψησταριές και τα...

10 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Μάγεψε το δωρικό στιλ της Κλαυδίας - Στον μεγάλο τελικό η «Asteromata» (βίντεο)

Μάγεψε το δωρικό στιλ της Κλαυδίας...

16 Μαϊος 2025
Κωνσταντινούπολη: Με αιχμηρές δηλώσεις και απουσία κορυφαίων ηγετών η διεθνής διπλωματική σκηνή

Κωνσταντινούπολη: Με αιχμηρές δηλώσ...

16 Μαϊος 2025
Β. Κικίλιας για αύξηση ναύλων σε φορτηγά: «Πρόκειται για αύξηση 1-2 σεντ/κιλό εμπορεύματος. Δεν δικαιολογείται και δεν θα γίνει ανεκτή καμία μετακύλιση»

Β. Κικίλιας για αύξηση ναύλων σε φο...

16 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ