Σε αναζήτηση κυβέρνησης

07 Μαϊος 2012 14:38

Την κατάρρευση των κομμάτων εξουσίας, που κυριάρχησαν στη χώρα μετά τη μεταπολίτευση, σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, που προκαλεί

ριζικές μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον, η λαϊκή ετυμηγορία ενίσχυσε τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο Μνημόνιο. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Ν.Δ. με ποσοστό γύρω στο 19%, δεύτερος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΠΑΣΟΚ, που καταποντίστηκε στο 13,3%.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πολιτικής αστάθειας και εξαιρετικής ρευστότητας, η χώρα βρίσκεται σε αναζήτηση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Η συγκρότηση, μάλιστα, κυβέρνησης και η συμφωνία για τα νέα μέτρα τέθηκαν χθες ως προϋπόθεση από αξιωματούχους του ΔΝΤ για την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου. Οι πρόεδροι της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς και του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πρότειναν ήδη τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα λάβει πρώτος απόψε το απόγευμα τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απευθύνει πρόσκληση στα κόμματα που θέλουν την παραμονή στο ευρώ και με επιδίωξη, όπως δήλωσε, την τροποποίηση πολιτικών του Μνημονίου. Η Συγγρού κατέληξε σε αυτή τη θέση, αφού προηγουμένως κορυφαία στελέχη του κόμματος αλλά και εκπρόσωποι της καραμανλικής πτέρυγας αντέδρασαν στο σενάριο των επαναληπτικών εκλογών.

Ανάλογη πρόταση παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, που αναφέρθηκε σε δυνάμεις «που δηλώνουν τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στο Μνημόνιο». Αποδέκτες είναι όλα τα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά ήδη την απέρριψε, ενώ δύσκολη θα είναι και η σύγκλιση των απόψεων για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos