Ορκίστηκαν η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η νέα Βουλή

17 Μαϊος 2012 17:00

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό- πρόεδρο του ΣτΕ.

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πρόκειται για «μια συνεδρίαση, ουσιαστικά, γνωριμίας» όπως λένε συνεργάτες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ορκίστηκαν τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Παν. Πικραμμένου. Η ορκωμοσία του πρωθυπουργού έγινε την Τετάρτη το βράδυ από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία του Καρόλου Παπούλια.

Τον νενομισμένο όρκο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενώπιον του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και μελών της Ιεράς Συνόδου, έδωσαν οι 300 βουλευτές της νέας Βουλής, οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαϊου.

Οι βουλευτές έδωσαν τον όρκο στο Ευαγγέλιο, πλην της πλειονότητας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ - οι αρχηγοί των οποίων κατέθεσαν με γραπτές δηλώσεις τις αντιρρήσεις τους για τον θρησκευτικό όρκο – αλλά και των τριών βουλευτών Αχμέτ Χατζη Οσμάν, Χουσεϊν Ζεϊμπεκ και Καραγιουσούφ Αïχάν, οι οποίοι ανήκουν στο μωαμεθανικό θρήσκευμα και ορκίστηκαν κατόπιν στο κοράνι. Στο ευαγγέλιο ορκίστηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Της ορκωμοσίας προηγήθηκε ο αγιασμός, στην αίθουσα της Ολομέλειας, τον οποίο τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από μέλη Ιεράς Συνόδου. Τον αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συνόδευσε, κατά παράδοση, στην αίθουσα της Ολομέλειας ο νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου προσωρινός γραμματέας της Βουλής βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Δήμας. Με το πέρας της τελετής του αγιασμού, ο αρχιεπίσκοπος κατέβηκε για να ευλογήσει τείνοντας τον σταυρό στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και προς τους βουλευτές και ευχήθηκε «ότι καλύτερο και συμφερότερο».

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος παρακολούθησε μαζί με τους υπηρεσιακούς υπουργούς, κατέβηκε από το πρωθυπουργικό έδρανο και χαιρέτησε έναν – έναν τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Της Βουλής προήδρευσε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος ανέγνωσε και τον όρκο των βουλευτών όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό - πρόεδρο του ΣτΕ.

Αποτελείται από 16 υπουργούς, χωρίς υφυπουργούς, οι οποίοι είναι κυρίως καθηγητές ΑΕΙ, τέως υπουργοί και διπλωμάτες.

Στις 17 Ιουνίου, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.

Η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει ως εξής:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Παναγιώτης Πικραμμένος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Παύλος Αποστολίδης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αντώνιος Μανιτάκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γεώργιος Ζαννιάς

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέτρος Μολυβιάτης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Φράγκος Φραγκούλης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Ιωάννης Στουρνάρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Γρηγόριος Τσάλτας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Σίμος Σιμόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αντώνιος Ρουπακιώτης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Χρήστος Κίττας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ναπολέων Μαραβέγιας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΩΜΑΤΩΝ

Χρήστος Γεραρής

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ελευθέριος Οικονόμου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τατιάνα Καραπαναγιώτη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αντώνιος Αργυρός

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου και τα μέλη της κυβέρνησης κατευθύνονται στα υπουργεία τους για ν' αναλάβουν καθήκοντα.

Δεν ορκίστηκε ο Μ. Ανδρουλάκης διαμαρτυρόμενος για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, δεν συμμετείχε στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν έδωσε τον όρκο του βουλευτή, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την διαμαρτυρία του για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Ανδρουλάκης όσο διήρκησε η τελετή της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών παρέμενε εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας. Αργότερα, ωστόσο, προσήλθε στην υπηρεσία του Μητρώου των βουλευτών για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία και να υπογράψει.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 3), όσοι βουλευτές απουσιάζουν καθώς και όσοι αποκτούν βουλευτική ιδιότητα κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου δίνουν τον όρκο σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Ως εκ τούτου ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να ορκιστεί αύριο οπότε η Βουλή συνεδριάζει για να εκλέξει προεδρείο.

Τον Β. Πολύδωρα για πρόεδρο της Βουλής και τους Γ.Τραγάκη, Σπ.Ταλιαδούρο και Θ. Νάκο για αντιπροέδρους προτείνει η ΝΔ

Τον Βύρωνα Πολύδωρα προτείνει η ΝΔ για τη θέση του προέδρου της Βουλής και για τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων προτείνει αντίστοιχα τους Γιάννη Τραγάκη, Σπύρο Ταλιαδούρο και Θανάση Νάκο.

Όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, η σειρά με την οποία προτείνονται για τις θέσεις των αντιπροέδρων οι βουλευτές, σχετίζεται με τον χρόνο της πρώτης εκλογής τους στο Κοινοβούλιο.

Αύριο το πρωί θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Βουλής και το απόγευμα η εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos