Κ. Μητσοτάκης: Φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση

13 Ιουνίου 2012 11:23

Σε επείγουσα ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας για την Ελλάδα αναφέρθηκε χθες ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Μητσοτάκης, σε συνέντευξη

που παραχώρησε στη Σία Κοσιώνη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας, που θα σχηματιστεί από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), τύπου Μόντι ή Παπαδήμου, με τη συμμετοχή πολιτικών και τεχνοκρατών. «Η Ν.Δ. πρέπει να είναι πρώτο κόμμα, γιατί είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο μπαλαντέρ των εκλογών και δεν γίνεται κυβέρνηση χωρίς αυτό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να διατηρήσει τα ποσοστά του. Σε αυτήν την κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, πρωθυπουργός πρέπει να είναι τρίτο πρόσωπο, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει παράδοση ο επικεφαλής συμμαχικής κυβέρνησης να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. «Εγώ το '90, με μία αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία 47%, δεν διανοήθηκα να ζητήσω να γίνω πρωθυπουργός», δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, δεν θα συνεργασθεί το ΚΚΕ και ο Φώτης Κουβέλης δεν θα δεχθεί να συνεργασθεί με ένα κόμμα με ερμαφρόδιτες θέσεις ως προς την Ευρώπη.

Τον βοήθησαν

Στην ερώτηση εάν είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τους χειρισμούς των πολιτικών αρχηγών μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. «Το πολιτικό σύστημα έχρισε τον Τσίπρα νικητή των εκλογών, παρακαλούσε το 17% να μπει στην κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο προώθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον βοήθησαν να αναπτύξει δυναμική ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης», επισήμανε και ανέφερε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έδειξαν «δειλία και ανεπάρκεια».

Ο πρώην πρωθυπουργός απέρριψε τον παραλληλισμό που γίνεται ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Ο Ανδρέας ήταν φτασμένος οικονομολόγος διεθνούς κύρους, είχε παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα από το '60, ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Και πήρε και το 48% του ελληνικού λαού. Είναι άλλο να έχεις το 48% και να σαρώνεις τη χώρα και άλλο με 17% να σε πιάνει παραλήρημα μεγαλείου και να δίνεις εντολές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και την Ευρώπη», τόνισε.

Μιλώντας για το Μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια στον λαό, προσθέτοντας ότι τώρα που τελείωσαν τα δανεικά «πρέπει να πέσει το βιοτικό επίπεδο». Αναφέρθηκε σε λάθη στην εφαρμογή του Μνημονίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μπορούν να διορθωθούν. Οπως είπε, όμως, δεν έφταιξε το Μνημόνιο, αλλά η πολιτική που ακολουθήθηκε, τα οριζόντια μέτρα αντί των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, για ανάγκη αλλαγών στα δύο μεγάλα κόμματα, στα οποία διέγνωσε «σοβαρό πρόβλημα». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, δε, στην κλιμάκωση της βίας, λέγοντας ότι «η βία φέρνει βία». «Οι κουκουλοφόροι που τους συμπαθούν κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν τη Χρυσή Αυγή», υπογράμμισε.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos