Ξεκίνησαν οι διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης

18 Ιουνίου 2012 15:37

Μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς θα δει διαδοχικά τους Ευ. Βενιζέλο και Π. Καμμένο.

Ο Αντώνης Σαμαράς που έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα: «Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες που μέσα από την ανάκαμψη να δώσουν ανάσα ελπίδας στους Έλληνες. Πρέπει να γίνει κυβέρνηση με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα.

Η χώρα έχει ανάγκη να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση. Συνεχίζω την προσπάθεια. Τηρούμε τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει συνέπεια, συνέχεια και αξιοπρέπεια. Μέσα από την οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να δοθεί ανάσα και ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες. Πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συμμετάσχει σε μία τέτοια κυβέρνηση».

Η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα είναι η πρώτη που έχει σήμερα ο κ. Σαμαράς, ενώ στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο και ακολούθως, στις 19.00, με τον επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτη Καμμένο.

Κ. Παπούλιας: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση»

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μείνει ούτε μια ώρα ακυβέρνητη η χώρα», υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογική επιτυχία του κόμματός του και του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανοίγοντας την διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε στον κ. Παπούλια την επιδίωξή του να σχηματίσει αμέσως «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής», όπως είπε και πώς θα ξεκινήσει αμέσως συναντήσεις με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την παραμονή στο ευρώ.

«Ταυτόχρονα με την τήρηση των υποχρεώσεων επιβάλλονται τροποποιήσεις στο πρόγραμμα για να απαλλαγεί ο λαός από την βασανιστική πραγματικότητα της ανεργίας και των οικονομικών δυσκολιών», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι η εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη και εξέφρασε την πίστη του ότι η προσπάθειά του θα επιτύχει.

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και το εθνικό καθήκον ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Παραίτηση Πικραμμένου

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Παπούλια με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του. πρωθυπουργού και του ζήτησε να παραμείνει μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο κ.Κάρολος Παπούλιας δεν απεδέχθη την παραίτηση που του υπέβαλε ο κ. Πικραμμένος. «Δεν αποδέχομαι την παραίτησή σας προσωρινά και θα χρειαστεί να δουλέψετε ακόμη λίγο. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα και πολύ γρήγορα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή θα σας φωνάξω», είπε, χαμογελώντας, ο κ. Παπούλιας όταν ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι με την έκδοση των αποτελεσμάτων λήγει και τυπικά η, κατά το Σύνταγμα, εντολή που είχε λάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατά την είσοδό του στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ανακουφισμένος για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Υπήρξαν κάποιες αντιξοότητες, όπως οι πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Συγχαίρω τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το Πυροσβεστικό Σώμα και όσους βοήθησαν με αυταπάρνηση στην αντιμετώπισή τους», είπε ο κ. Πικραμμένος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι σημειώθηκαν κι ορισμένα κρούσματα διασάλευσης της τάξης που είναι ανεπίτρεπτα και αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική γιατί με τις πυρκαγιές έχουμε κακή ιστορία».

Τα επίσημα αποτελέσματα παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Β. Πολύδωρας

Με τη φράση «δεν υπάρχει μακάρι αλλά είναι κατηγορική προσταγή πλέον», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ευχή του προέδρου της απερχόμενης Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα όταν του παρέδωσε νωρίτερα τα επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών. «Μακάρι να σχηματισθεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν» είπε ο κ. Πολύδωρας και πρόσθεσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με άψογο τρόπο.

Ο κ. Πολύδωρας παρέδωσε στον Κάρολο Παπούλια το επίσημο πρακτικό των αποτελεσμάτων που του είχε δώσει νωρίτερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης.

Πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βουλής, ο Κάρολος Παπούλιας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos