«Θερμός» Σεπτέμβρης με την τρόικα

13 Ιουλίου 2012 09:28

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ότι πρέπει να προηγηθούν ορισμένες κινήσεις που θα στείλουν θετικό μήνυμα στους δανειστές και μετά να τεθούν στο τραπέζι οι όροι του Μνημονίου που πρέπει να αλλάξουν

Ραντεβού τον... Σεπτέμβρη δίνει η Αθήνα με την τρόικα σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου. Η απόφαση των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ήταν σαφής, όχι όμως και οι δηλώσεις ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν.

Ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κ. Στουρνάρας εξήγησαν με σαφήνεια το ότι αυτή την ώρα δεν τίθεται θέμα συζήτησης με τους δανειστές της χώρας για επαναδιαπραγμάτευση, καθώς -με δεδομένη την ακυβερνησία των τελευταίων τριών μηνών και τον εκτροχιασμό του προγράμματος- δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στους κυβερνητικούς του εταίρους, κ. Βενιζελο και Κουβέλη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Τετάρτης, ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν ορισμένες κινήσεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της μείωσης του κράτους, να σταλεί το μήνυμα ότι τελείωσε η περίοδος της στασιμότητας και αμέσως μετά να τεθούν επί της ουσίας τα θέματα για αλλαγή όρων του Μνημονίου, με το επιχείρημα της μεγάλης ύφεσης. Χρονικά ο κ. Σαμαράς προσδιόρισε την περίοδο της συζήτησης αυτής για το φθινόπωρο και αφού έχουν προηγηθεί επαφές του ίδιου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και στη Σύσκεψη Κορυφής δεν φάνηκε να διαφωνεί με τη στρατηγική αυτή, σε συζητήσεις που είχε αργότερα με στελέχη του κόμματός του επέμεινε στην ανάγκη να τεθεί άμεσα το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει ενημερωθεί για τις δυσκολίες που πιθανώς να υπάρξουν όχι τόσο στη συζήτηση με την τρόικα, αλλά στην προσπάθεια επικύρωσης των αποφάσεων για αλλαγές στα 17 ευρωπαϊκά Κοινοβούλια που θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ της παροχής πρόσθετων κονδυλίων στην Ελλάδα. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν μάλιστα ότι για τις συζητήσεις με την τρόικα που θα επαναληφθούν στις 24 του μηνός, η ατζέντα έχει εν πολλοίς καθοριστεί. Τα θέματα που θα τεθούν θα είναι:

•Τα μέτρα για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. για τη διετία 2013-2014.

•Η υλοποίηση των ήδη ψηφισμένων μέτρων, ύψους 3 δισ. ευρώ, για το 2012.

•Τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από περικοπές λειτουργικών δαπανών, που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

•Η καθιέρωση περισσότερων δόσεων (3 έως 10) για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

•Η μείωση του φόρου στην εστίαση από το 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.

Γιάννης Σαραντάκος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos