Καταφτάνει στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

22 Αυγούστου 2012 15:10

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα.

Καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Γιουνκέρ αφικνείται στην Αθήνα στις 14:30 το μεσημέρι, ενώ στις 17:30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο κ. Γιουνκέρ δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του, αν και, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, υπήρξε σχετικό αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι του κόμματος εκτιμούν ότι υπήρξε παρέμβαση από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και την κυβέρνηση ώστε να μην γίνει η συνάντηση, και κάνουν λόγο για «ατόπημα» Γιουνκέρ.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό θα γίνουν επίσημες δηλώσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup θα μεταβεί αμέσως στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ο κ. Σαμαράς θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας», το γεγονός ότι ο προέδρος του Eurogroup, δεν συμπεριέλαβε στις επαφές του στην Αθήνα συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει εδώ και μία εβδομάδα επίσημο αίτημα στον κ. Γιουνκέρ.

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Θα προηγηθεί την Πέμπτη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου πρόεδρου για το «ελληνικό ζήτημα» .

Αλλάζει το κλίμα στη Γερμανία*Του ανταποκριτή της «Κ» στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά

«Εάν με τον όρο παραχωρήσεις εννοούμε περισσότερα χρήματα, η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: όχι. (..) Αλλά πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν προσαρμογές στο πλαίσιο του ήδη υπάρχοντος χρηματοοικονομικού πλαισίου», είπε στην καθημερινή εφημερίδα Die Welt o Michael Meister, νούμερο δύο της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών βουλευτών της Άγκελα Μέρκελ. Δεν αποκλείει μία αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος της καταβολής βοήθειας στην Αθήνα, διευκρινίζοντας ότι «πρόωρες καταβολές θα είναι δυνατές μόνον εάν αποδεικνύεται ότι δεν θα ανοίγουν στο μέλλον νέες οικονομικές τρύπες». Ο ειδικός των δημοσιονομικών θεμάτων της συντηρητικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Norbert Barthle, δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα Passauer Neuer Presse ότι εάν «οι όροι που τίθενται στην Ελλάδα πρέπει να μείνουν απαράλλακτοι, μπορούν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις όπως στο επίπεδο των επιτοκίων (που πληρώνει η Αθήνα στους διεθνείς πιστωτές της). Αυτό μπορεί να εξεταστεί». Τέλος, ένας από τους τενόρους του φιλελεύθερου κόμματος FDP, αναφέρθηκε στο πρακτορείο τύπου DPA στη δυνατότητα παραχώρησης επιπρόσθετης προθεσμίας στην Αθήνα για να εκπληρώσει κάποιους μεταρρυθμιστικούς στόχους. « Δεν θα έπρεπε να αποτύχουν τα πάντα εξαιτίας κάποιων ημερών καθυστέρησης. Θα ήταν παράλογο», είπε ο Christian Lindner.

"Χωρίς περαιτέρω βοήθεια η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Erkki Tuomioja. Επίσης, η ΕΚΤ αρνείται ότι επίκειται παρέμβασή της στην αγορά ομολόγων για τη μείωση των επιτοκίων της περιφέρειας. Διαψεύδει σχετικό ρεπορτάζ του Spiegel. Η Μπούντεσμπανκ προειδοποιεί εναντίον περαιτέρω παρεμβάσεων, ο Γιοργκ Άσμουσεν όμως παραμένει στη γραμμή Ντράγκι.

Πέφτουν τα επιτόκια των ισπανικών ομολόγων, αλλά η χρήση της έκτακτης στήριξης ρευστότητας (ELA) από τις ισπανικές τράπεζες αυξήθηκε από 2 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, σε 402 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

www.kathimerini.gr

 

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos