«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα, αλλά μόνο χρόνο»

23 Αυγούστου 2012 14:30

Τη γερμανική εφημερίδα «Bild» επέλεξε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προκειμένου να στείλει σαφές μήνυμα προς τους δανειστές μας αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα δεν θέλει περισσότερα χρήματα, αλλά μόνο χρόνο προκειμένου να ανασάνει η οικονομία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς, με τη συνέντευξη που παραχώρησε 48 ώρες πριν από τη συνάντησή του με την κυρία Α. Μέρκελ έθεσε με αυτό τον τρόπο το μείζον θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. «Το μόνο που θέλουμε» τόνισε χαρακτηριστικά «είναι λίγος αέρας να ανασάνουμε για να τρέξει η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα».

Ακόμη αξιοποίησε τη συνέντευξη αυτή προκειμένου να απαντήσει σε όσους επιμένουν να επικρίνουν την Ελλάδα και να προβλέπουν -παρά τα όσα έχουν ήδη γίνει- την έξοδό της από την Ευρωζώνη.

«Πρέπει να διώξουμε αυτή την αρνητική ψυχολογία, που μοιάζει σαν μια βαθιά μαύρη τρύπα. Οι Ελληνες έχουν εκλέξει μια νέα κυβέρνηση, ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα πορεία. Γι' αυτό προχωράμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Και δεν είναι δίκαιο όταν κάποιοι στην Ευρώπη, παρ' όλα αυτά, θέλουν να μας ρίξουν ξανά σ' αυτή την τρύπα» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει ουσιαστικά την καταστροφή της χώρας και το τέλος της δημοκρατίας. «Μία επιστροφή στη δραχμή» εκτίμησε «θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Θα σήμαινε πέντε ακόμη χρόνια περίπου ύφεσης και η ανεργία θα έφτανε στο 40%.

Ενας εφιάλτης για τη χώρα: οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή και μια πρωτοφανής κρίση της δημοκρατίας. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια κατά 35%. Μια επιστροφή στη δραχμή θα επέφερε μια περαιτέρω μείωση κατά 70%». «Ποια οικονομία, ποια δημοκρατία μπορεί να ζήσει έτσι; Στο τέλος θα ήταν σαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης» κατέληξε.

Ο κίνδυνος

Τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί κοντά στη χρεοκοπία εάν δεν λάβει τη δόση του Οκτωβρίου επισημαίνει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει ακόμη και αν λάβει καθυστερημένα τη δόση του Οκτωβρίου, αλλά θα αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία αν αυτό δεν γίνει.

«Θεωρητικά μπορούμε να γεφυρώσουμε τον χρόνο. Αλλά εάν δεν πάρουμε καθόλου τη δόση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» τονίζει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και σημειώνει ότι είναι ανάγκη να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό πολιτικές ανάπτυξης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos