Ολάντ: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ

25 Αυγούστου 2012 17:15

Φραγμό στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έβαλε με τον πιο κατηγορηματικό και εμφατικό τρόπο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις που ακολούθησαν την διάρκειας 45 λεπτών συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στη ραντεβού των δύο ανδρών, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει την ελληνική κρίση με σαφώς πιο ανοιχτό βλέμμα από ό,τι η Γερμανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος όχι μόνο δήλωσε δημόσια ότι η Ελλάδα είναι και πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη αλλλα έδειξε να κατανοεί σε βάθος τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες κάνοντας λόγο για εφαρμογή του προγράμματος με βάση τις αντοχές τους.

Ο κ. Ολάντ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τότε, όπως είπε, χαρακτηριστικά «Ή Ευρώπη θα κάνει αυτό που πρέπει».

Σημείο αναφοράς και για τον Γάλλο Πρόεδρο είναι η έκθεση της τρόικας.

Από τις δηλώσεις που έκανε όμως μετα τη συνάντηση είναι σαφές ότι το Παρίσι δείχνει πολύ μεγαλύτερη κατανόηση για το ελληνικο ζήτημα σε σύγκριση με το Βερολίνο που βλεπει το θέμα μόνο με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής.

Απο την πλευρα του ο κ.Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζοντας ιδιαίτερα την αποφασιστικότητά του για μείωση του ελλείμματος, διαρθρωτικές αλλαγές αποκρατικοποιήσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, όμως, επεσήμανε την ανάγκη ο λαός μας να μη χάσει την ελπίδα του και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Είναι σαφές ότι η χημεία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο αλλά και η κοινή τους άποψη για την έμφαση στην ανάπτυξη δημιούργησαν καλό κλίμα.

Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και από την ελληνικη πλευρα ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Σταύρος Παπασταύρου ενώ απο τη γαλλική πλευρά στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

ΠΑΡΙΣΙ, ρεπορτάζ: Μαρία Σπυράκη

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο κ. Ολάντ αφού χαιρέτισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία 2,5 χρόνια, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Δεν τίθεται θέμα για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Είναι μέλος και θα παραμείνει. Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας... Αναμένουμε και την Σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρόσθεσε «ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Έλληνες, πολιτική βούληση ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, όλα αυτά πρέπει να γίνουν «με τρόπο που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός». Παράλληλα, ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι η έκθεση της τρόικας πρέπει να επιβεβαιώσει ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις -όχι μόνο οι οικονομικές- αλλά και οι μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε τμήμα των δηλώσεών του μιλώντας στα γαλλικά, εξήρε τις ιστορικά σφυρηλατημένες, όπως είπε, σχέσεις των δύο λαών και σημείωσε:

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Γάλλο πρόεδρο και να συζητήσουμε τις μεγάλες απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη.Κάποιοι ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει.

Είμαι όμως εδώ για να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση της, να παραμείνει στην ευρωζώνη και να παίξει το ρόλο της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αλλά μια τέτοια επιτυχία της Ελλάδας θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματά της και, ενωμένη, να πηγαίνει μπροστά.

Με τον κ. Ολάντ μοιραζόμαστε την άποψη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋπόθεση για να πιάσει η χώρα μας τους στόχους του προγράμματος».

Οπως και στο Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε: «Είμαστε περήφανος λαός, δεν μας αρέσει καθόλου να δανειζόμαστε και να εξαρτώμαστε από δανεικά χρήματα».

Ολοκλήρωσε δε τις δηλώσεις, παίρνοντας αφορμή από μια χθεσινή αποστροφή της Αγκελας Μέρκελ («η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από ένα κοινό νόμισσμα») λέγοντας τα εξής: «Ευρώπη μεταξύ άλων σημαίνει Δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Οι κοινωνίες που δοκιμάζονται έχουν ανάγκη να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα, όρθια τη Δημοκρατία και ακέραια την αξιοπρέπειά τους. Ωστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή στη χώρα τους».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos