Μέρκελ: Πιστεύω ότι ο Σαμαράς βάζει τα δυνατά του

27 Αυγούστου 2012 12:08

Σε συνέντευξη που έδωσε σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι «χάθηκε πολλή αξιοπιστία τα τελευταία δυόμισι χρόνια» ενώ κάλεσε όλους να περιμένουν την έκθεση της τρόικας.

«Πιστεύω ότι βάζει τα δυνατά του», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, απαντώντας σε ερώτηση εάν τον εμπιστεύεται, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής» συνέντευξής της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε πάντως ότι «χάθηκε πολλή αξιοπιστία τα τελευταία δυόμισι χρόνια» και για αυτό, είπε, «κάθε μέρα μετράει για να ενισχυθούν οι προσπάθειες και να εφαρμοστούν πραγματικά τα υπεσχημένα».

«Είπα ότι τα λόγια πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Αλλά τα λόγια επιδρούν διαφορετικά μπροστά σε αυτές τις τεράστιες αλλαγές και για αυτό η παράκλησή μου είναι όλοι να ζυγίζουν πολύ τα λόγια τους», τόνισε η καγκελάριος, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις σχετικώς με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Κάλεσε δε όλους να περιμένουν την έκθεση της τρόικας. «Όταν μιλάμε για την Ελλάδα, αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι επί τόπου παρακολουθούν την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων», είπε και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα αποκατάστασης της αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη.

«Είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και άλλοι, ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Αλλά όταν λέμε και εμείς ότι ζητάμε αξιοπιστία, τότε και οι Έλληνες δικαιούνται να περιμένουν ότι και εμείς θα κρίνουμε στην βάση αυτής της έκθεσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει με τεχνογνωσία και συμβουλές, «διότι διακυβεύονται πολλά, όταν μιλάμε για την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, δήλωσε: «Έχουμε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης και τώρα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για την εφαρμογή αυτού του πακέτου και για αυτό μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον παρακάλεσα αυτό το πακέτο να εφαρμοστεί. Θα δω την έκθεση και θα κρίνω μετά».

Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεάτριας σχετικώς με το εάν η ίδια ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που υποφέρουν, η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την ίδια, «πρόκειται πάντα για τους ανθρώπους, τους ανθρώπους στην Γερμανία και στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει βεβαίως να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες, ξέρω τι περνάνε πολλοί στην Ελλάδα, το άδικο είναι ότι πολλοί που έχουν λεφτά έχουν φύγει και έχουν επενδύσει αλλού και πρέπει σε πολλά σημεία να την πληρώσουν οι απλοί άνθρωποι. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό, για αυτό λέω ότι το ευρώ θα παραμείνει σταθερό νόμισμα, μόνο εάν ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως Ευρωπαίοι, η οποία χάθηκε διότι στο παρελθόν κατ' επανάληψη δεν τηρήθηκαν δεσμεύσεις».

«Όλοι θα έπρεπε να ζυγίζουν πολύ τα λόγια τους»

«Όλοι θα έπρεπε να ζυγίζουν πολύ τα λόγια τους», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις δηλώσεις μελών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD και η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία έχουν ήδη γίνει γνωστά, η καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ αποφασιστική φάση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης του ευρώ.

«Έχουμε ευθύνη ο ένας για τον άλλο στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά είναι μια πολιτική ενότητα, η οποία φρόντισε για πολλές δεκαετίες για την ειρήνη», δήλωσε η κ. Μέρκελ και, αναφερόμενη στην έκταση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμπεριφερόμαστε με πολλή προσοχή, όταν γνωρίζουμε τι αλλαγές είναι απαραίτητες αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos