ΠΑΣΟΚ: Παρουσιάστηκαν οι 7 άξονες ανασύστασης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

04 Σεπτεμβρίου 2012 01:52

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι μόνο αν το ΠΑΣΟΚ ξαναγράψει τους όρους λειτουργίας της πατρίδας μας και υφάνει ξανά τον συνεκτικό της ιστό, μπορεί να πετύχει στην μάχη για την υπεράσπιση της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, τις μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση της 38ης επετείου από την ίδρυση του Κινήματος, με μια εκτενή ιδεολογικοπολιτική αναδρομή στο παρελθόν.

«Είμαστε η εμπροσθοφυλακή του νέου, όχι η οπισθοφυλακή και τα απομεινάρια του παλιού», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξηγώντας τις επιλογές του κόμματος κατά τα τελευταία χρόνια υποστήριξε ότι «υπάρχουν προσαρμογές που κρίνονται ορθολογικές και αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστούν μείζονα αγαθά, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Οι 7 «ακτίνες» του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στο ανανεωμένο έμβλημα της παράταξης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι επελέγησαν επτά αδρές και στέρεες ακτίνες «που θέλουμε να λειτουργήσουν ως βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης» και που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τις εξής επτά λέξεις: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία.

Παρουσιάζοντας τις επτά «ακτίνες»-άξονες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρόκειται για 1) εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα, 2) δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, 3) κράτος δικαίου, 4) κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη, 5) Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης, 6) ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας και 7) οικολογική ευαισθησία.

Πιο συγκεκριμένα, η «εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα» αφορά στην ανάγκη να ανακτηθεί η ουσιαστική θεσμική και πολιτική ισοτιμία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και τη θεώρηση ότι ο πατριωτισμός ταυτίζεται με τη γνώση και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και των διεθνών συσχετισμών και με την ικανότητα χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής.

Η δεύτερη «ακτίνα» είναι η «Δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία», οι νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής σε μία Δημοκρατία μετα-αντιπροσωπευτική «και έχει να αντιμετωπίσει νέα, πολύ σημαντικά διλήμματα». Κατά τον κ. Βενιζέλο καθίστανται αναγκαίες οι ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης και παράλληλα, όλα αυτά προϋποθέτουν ένα «ανοικτό κόμμα».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το συντακτικό Συνέδριο στα τέλη Νοεμβρίου θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα που θα λειτουργεί επιτέλους με τις εγγυήσεις, τις διαδικασίες και τις πρακτικές αντίστοιχων κομμάτων με βαθειά δημοκρατική παράδοση, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι εκεί στοχεύει η οργανωτική ανασυγκρότηση και η ανασύσταση της παράταξης, η αυτό-οργάνωση και η αναβάθμιση του ρόλου του μέλους.

Η τρίτη «ακτίνα» είναι το «κράτος δικαίου», τα δικαιώματα, οι ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η αποδοχή του διαφορετικού, η ανάγκη να διαμορφωθούν νέα δικαιώματα για να ανακοπούν νέες απειλές και νέες μορφές εξουσίας και η ανάγκη να εμπεδωθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια.

Η τέταρτη ακτίνα της «κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αλληλεγγύης», αφορά στο έξυπνο, δίκαιο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος που έχει ως θεμελιώδη υποχρέωση να αντιμετωπίσει νέες μορφές φτώχειας και νέες ανισότητες, μέσα από το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η πρόταση για Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με καθαρά αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που ανοίγει μέτωπο με τη φοροδιαφυγή.

Η πέμπτη ακτίνα για την «Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης», είναι για τη δημιουργία μιας Ελλάδας που βασίζεται σε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, που αξιοποιεί στο έπακρο τους ενδογενείς πόρους. Επιπλέον, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαφύλαξη της πλήρους απασχόλησης.

Η έκτη ακτίνα για την «ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας» προϋποθέτει ότι πρέπει να αποκτήσουμε ξανά το δικαίωμα να μετέχουμε ουσιαστικά και ισότιμα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Βασική στρατηγική επιδίωξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι η νομισματικά, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά και θεσμικά ολοκληρωμένη Ευρώπη, η Ευρώπη της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, της πολυφωνίας, της ανεκτικότητας.

Η έβδομη ακτίνα είναι η «οικολογική ευαισθησία», η αειφορία, η βαθύτερη αλληλεγγύη των γενεών. «Το ΠΑΣΟΚ είναι, συνεπώς, κίνημα περιβαλλοντικής ευθύνης, δηλαδή ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι μόνο αν το ΠΑΣΟΚ ξαναγράψει τους όρους λειτουργίας της πατρίδας μας και υφάνει ξανά τον συνεκτικό της ιστό, μπορεί να πετύχει στην μάχη για την υπεράσπιση της πολιτικής και της Δημοκρατίας, να ανασυγκροτήσει τη φυσιογνωμία της παράταξης και να σχηματίσει ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κοινωνική βάση του νέου ΠΑΣΟΚ θέλει να συγκροτείται από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, από τους πολίτες που θέλουν «να απαλλαγεί οριστικά η πατρίδα μας από τις διαρθρωτικές αδυναμίες που την καθηλώνουν και την αδικούν», απευθύνοντας ιδιαίτερη πρόσκληση στους νέους αλλά και όλες τις ηλικίες που επιθυμούν «μια Ελλάδα που παράγει εθνικό πλούτο και διαθέτει πραγματικούς, φορολογικούς και άλλους, μηχανισμούς αναδιανομής που διασφαλίζουν έμπρακτα την κοινωνική συνοχή» και ένα κράτος δικαίου, «ρυθμιστή και εγγυητή της ισονομίας, της ασφαλείας, της διαφάνειας, της κανονικής λειτουργίας της αγοράς, των δικαιωμάτων της εργασίας και του επιχειρείν».

«Μόνον έτσι μπορούμε να μετακινηθούμε από τον αξιακό στον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό της παράταξης και της χώρας, από το μνημόνιο και την περιορισμένη θεματολογία του, στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, τόνισε πως αυτή είναι η αξιακή βάση της ανασύστασης της παράταξης και του ανοικτού, ισότιμου και απροκατάληπτου διαλόγου με την ΔΗΜΑΡ, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που νιώθουν ότι κινούνται στον ίδιο ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο.

Παρουσίες

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε την αθρόα προσέλευση ιδρυτικών, ιστορικών και νεώτερων στελεχών της παράταξης που γέμισαν το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, τον οποίο και συνεχάρη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εξέλαβε την προσέλευση ως «τιμή στην ιστορική διαδρομή της παράταξης», ως «ενθάρρυνση των προσπαθειών μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για τον τόπο» και ως διάθεση συμμετοχής σε έναν ανοικτό διάλογο για την ανασύσταση και το μέλλον της ευρύτερης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης».

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι απουσίες κορυφαίων στελεχών, όπως μεταξύ άλλων, του Ανδ. Λοβέρδου, του Γ. Ραγκούση, του Μιχ. Χρυσοχοΐδη (που είχε ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο ότι δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) και της Α. Διαμαντοπούλου. Συνεργάτες της πρώην υπουργού εξηγούσαν την απουσία της, κάνοντας λόγο για πολιτική επιλογή που συνδέεται με διαφωνίες σε θέσεις, στάσεις και «μονολόγους». Απών ήταν και ο Χρ. Παπουτσής.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων, διακρίναμε τους εξής: Κ. Σκανδαλίδη, Π. Κουκουλόπουλο, Κ. Λαλιώτη, Θ. Πάγκαλο, Μιχ, Καρχιμάκη, Κ. Κουλούρη, Β. Παπανδρέου, Μ. Αποστολάκη, Π. Μπεγλίτη, Γ. Παπαντωνίου, Απ. Κακλαμάνη, Δ. Ρέππα, Ν. Αθανασάκη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη, Ν. Αλευρά, Π. Αυγερινό, Κ. Γείτονα, Δ. Ασημακόπουλο, Γ. Λιάνη, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Π. Δήμα, Γ. Σουλαδάκη, Π. Φασούλα, Μιχ. Νεονάκη, Σπ. Μερκούρη, Φ. Πετσάλνικο, Σ. Ξυνίδη, Δ. Κουσελά, Αθ. Τσούρα, Τ. Χυτήρη, Π. Λάμπρου, Χρ. Ροκόφυλλου, Σ. Κωστόπουλο, Γ. Ρωμαίο και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Στις εικόνες της εκδήλωσης συγκαταλέγεται και η τοποθέτηση ενός μπουκέτου τριαντάφυλλων σε θέση στην πρώτη σειρά, δίπλα στα ιστορικά στελέχη, «για όλους τους μεγάλους απόντες».

Της ομιλίας του κ. Βενιζέλου, προηγήθηκε προβολή βίντεο που δημιουργήθηκε με αφορμή τη σημερινή επέτειο και το οποίο μέσα από την ιστορική διαδρομή προς τη δημιουργία της Παράταξης καθώς και από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, καταλήγει σε ένα κάλεσμα για τη δημιουργία του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ και της χώρας.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos