Τα θέλουν όλα για εργασιακά και απολύσεις

15 Οκτωβρίου 2012 11:25

Σοβαρότατες διαφωνίες έδωσαν δραματική τροπή στη διαπραγμάτευση με τους επιτελείς της τρόικας.

Η εμμονή τους στην κατάργηση των τριετιών και την περικοπή των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα οδήγησε σε διακοπή τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Κρίσιμο το σημερινό ραντεβού

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά βάζοντας φωτιά στις διαπραγματεύσεις

Νέες απαιτήσεις εγείρει η τρόικα που στο παρά 1' των διαπραγματεύσεων τραβάει το σχοινί και είναι ανένδοτη για τις ανατροπές στα εργασιακά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Και τα δύο θέματα τα θέτει ως προαπαιτούμενα για τη συμφωνία. Χθες το βράδυ υπήρξε εμπλοκή στη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και σήμερα θα υπάρξει επανάληψη των συζητήσεων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά με μείωση στο μισό των αποζημιώσεων, κατάργηση των τριετιών και εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας. Η «καυτή» ατζέντα βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ενώ είχε προηγηθεί e-mail όπου γινόταν καταγραφή των μέτρων που καλείται να πάρει η ελληνική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα διακόπηκε για περίπου μία ώρα, με τους δανειστές να εμφανίζονται ανυποχώρητοι σε μια σειρά επώδυνων μέτρων. Η ατζέντα -που αλλάζει πλήρως το εργασιακό τοπίο- περιλαμβάνει:

- Τη μείωση των αποζημιώσεων. Οι δανειστές ζητούν μείωση 50% στο ποσό που καταβάλλεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αποζημίωση δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες από τους 24 που είναι σήμερα.

O χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης θα περιοριστεί από τους έξι στους τρεις μήνες. Σήμερα κάποιος που έχει 28 έτη μπορεί να πάρει μισθούς 12 μηνών σε περίπτωση που ενημερωθεί για την απόλυση έξι μήνες νωρίτερα.

Αναδρομικά

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι δανειστές -σύμφωνα με πληροφορίες- θέτουν θέμα αναδρομικότητας των επίμαχων ρυθμίσεων. Δηλαδή να αφορούν και όσους έχουν απολυθεί, αλλά ακόμα δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσής τους.

Για τις αποζημιώσεις γίνεται αναφορά και στο e-mail όπου τονίζεται πως «αν το όριο έχει ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με έξι φορές τον κατώτατο μισθό».

Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα των αποζημιώσεων. Από την ελληνική πλευρά έχουν εξεταστεί εναλλακτικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα να μην υπολογίζονται τα δώρα στην αποζημίωση (κάτι που συνεπάγεται μείωση κατά 16,67%).

- Την κατάργηση των τριετιών και των άλλων προσαυξήσεων (π.χ. επιδόματα) στον μισθό. Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν «οι συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό να καταργηθούν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο του 2015».

Στη χθεσινή σύσκεψη η τρόικα -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησε τη δημιουργία ενός «ενιαίου μισθού αναφοράς». Ο μισθός αυτός θα είναι ουσιαστικά αποκομμένος από τα επιδόματα (π.χ. γάμου) και τις τριετίες, και στη συνέχεια το όποιο επιπλέον ποσό θα αποφασίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου (με επιχειρησιακή ή ατομική σύμβαση).

Η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά, που επεσήμανε πως δεν μπορεί ο μισθός να μην έχει εξέλιξη και να είναι αποκομμένος από τα επίδομα. Μία συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να είναι να δίνεται η προσαύξηση ως ποσό και όχι ως ποσοστό.

Σημειώνεται πως ο κατώτατος μισθός παγώνει μέχρι το 2014, ενώ αλλάζει και ο τρόπος καθορισμού του. Θα γίνεται μία πρόταση από μία ανεξάρτητη αρχή, στη συνέχεια θα υπάρχει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

- Την εφαρμογή ελαστικού ωραρίου εργασίας. Οι δανειστές μεταξύ άλλων ζητούν εφαρμογή 6ήμερης εργασίας και την αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Το νέο «τοπίο» συμπληρώνεται με την εφαρμογή της διευθέτησης σε εβδομαδιαία και όχι σε εξαμηνιαία βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει 10 ώρες τη μία ημέρα χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Ως αντάλλαγμα μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει ημέρα που θα δουλεύει 6 ώρες.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos