Λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία -Μήνυμα στην κυβέρνηση

04 Φεβρουαρίου 2018 18:27

Η λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διαδηλώσει κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ έστειλε τα δικά της μηνύματα στον πολιτικό κόσμο.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρούν να τα αποκωδικοποιήσουν προκειμένου να βγάλουν τα πολύτιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια: Αν το «όχι» που διατράνωσαν οι διαδηλωτές, η οργή και το πάθος τους αφορούσαν μόνο το ονοματολογικό ή αποτυπώνει ευρύτερες και βαθύτερες οσμώσεις στην πολιτική συνείδηση της κοινωνίας που εκφράστηκαν μέσω του συλλαλητηρίου.

Το σίγουρο είναι ότι η συμμετοχή του κόσμου, διέτρεχε οριζόντια το πολιτικό σύστημα: Από την ΝΔ μέχρι την άκρα δεξιά και από το κέντρο ως την Κεντροαριστερά. Παρούσα ήταν και η Εκκλησία.

Στο συλλαλητήριο μετείχαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ (Αντώνης Σαμαράς, Αδωνις Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη κ.α.) ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αλλά και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή.

Διαφωνίες για πλήθος: 1,5 εκατ λένε οι διοργανωτές, 140 χιλιάδες η ΕΛΑΣ

Ως προς τον αριθμό των συγκεντρωμένων οι εκτιμήσεις – ως συνήθως -διαφέρουν. Οι διοργανωτές από την πλευρά του υποστηρίζουν πως ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα έφτασε το 1,5 εκατομμύριο. Η αστυνομία από την άλλη μιλάει για 140.000.

Υπενθυμίζεται πως για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οι διοργανωτές μιλούσαν για 500.000 κόσμου και η ΕΛ.ΑΣ. για 90.000. Το βέβαιο είναι ότι συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της πρωτεύουσας και πως επρόκειτο για μια συγκέντρωση εντυπωσιακή, μεγαλύτερη από εκείνη της Θεσσαλονίκης.

Spiegel: Εκτός από τον πατριωτισμό, υπάρχει πραγματική οργή

Πέρα από τους αριθμούς – και φυσικά τα μεμονωμένα επεισόδια με Χρυσαυγίτες, αντιεξουαιαστές και ΜΑΤ αίσθηση προκαλεί το πάθος και η οργή την οποία εντόπισε και ο ανταποκριτής του γερμανικού Spiegel στην Αθήνα.

Οπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης σε tweet του: «Πέρα από την πατριωτική θέρμη, υπάρχει πραγματική οργή για τη διαμάχη του όρου ‘Μακεδονία’ - εναντίον των πολιτικών, της ελίτ, εκείνων που ‘ξεπουλάνε το έθνος’. Συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των διαμαρτυριών για την λιτότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αμφισβητήθηκε και πάλι – αυτή τη φορά από τη δεξιά».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos