Το Eurogroup «προ των πυλών»

19 Νοεμβρίου 2012 00:30

Η κυβέρνηση κλείνει τα τελευταία μέτωπα πριν το Eurogroup της Τρίτης. Υπάρχουν «μερικοί παλαβοί» μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων του, δήλωσε ο Γάλλος

υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές κατά τα έτη 2015-2016 ο Γιεργκ Άσμουσεν.

Χωρίς εκκρεμότητες θα ταξιδέψει την Τρίτη για τις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα τελευταία μέτωπα πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ.Στουρνάρα προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες των 2 νομοθετικών πράξεων που αφορούν την λειτουργία του νέου μηχανισμού επίτευξης στόχων, αλλά και τη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού της ΤτΕ στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Ο κ. Στουρνάρας προσβλέπει σε απόφαση για περί χρονοδιαγράμματος για την εκταμίευση της δόσης.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν όλες οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα αλλά και μερικές μικρές αλλαγές σε πτυχές του πολυνομοσχεδίου με στόχο την καλύτερη διευκρίνιση συγκεκριμένων ζητημάτων. Παράλληλα εξετάστηκαν και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες για σειρά ζητημάτων. Η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θα καταθέσει τη Δευτέρα πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τις αλλαγές αυτές με στόχο να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Την ετοιμότητα του υπουργείου Εργασίας για την άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί επανεπιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της.

"Είμαστε έτοιμοι 101%» ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας και η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Υπήρχαν «μερικοί παλαβοί» μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων του, εμπιστεύτηκε σε ομάδα τηλεοπτικού δικτύου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος σε σύνοδο του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε σήμερα στην εκπομπή «Dimanche +».

Στο ρεπορτάζ αυτό, μια ομάδα του καναλιού Canal + ακολουθεί τον υπουργό στις Βρυξέλλες, όπου αυτός μετέχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό που διακυβεύεται για τον Μοσκοβισί είναι να εξασφαλιστεί μια παράταση δύο ετών για να μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει τα χρέη της.

Πριν από τη σύνοδο, ο υπουργός, ο οποίος συνδιαλέγεται με τους συνεργάτες του, επισπεύδει μία μακρά συζήτηση: «αυτό φαίνεται μέτριο (...) δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη».

Πέντε ώρες αργότερα, στο τέλος της συνόδου, οι υπουργοί συμφωνούν να δώσουν την παράταση των δύο ετών.

Σε ερώτηση που του έκανε το Canal +, ο Μοσκοβισί εμπιστεύτηκε ότι αναγκάστηκε «να εκνευριστεί μία ή δύο φορές με έναν υπουργό, τον οποίο δεν κατονομάζει, που έμοιαζε να θεωρεί ότι τίποτε δεν θα συνέβαινε στην Ελλάδα». «Υπάρχουν πάντως μερικοί παλαβοί μέσα στην αίθουσα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός.

"Εσείς γίνατε ο υπερασπιστής της Ελλάδας;» τον ρώτησαν. «Ναι, ήταν απαραίτητο, αλλά γι' αυτό έπρεπε να υψώσω την φωνή. Ένας δίκαιος υπερβολικός θυμός, καταρχήν ανακουφίζει και έπειτα είναι αποτελεσματικός», πρόσθεσε.

"Βασική αρχή για τους Χριστιανοκοινωνιστές είναι ότι η βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο υπό όρους. Και οι όροι είναι η εξοικονόμηση και οι μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και πρέπει να δείξουμε σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού», τονίζει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag». Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να συναινέσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς ο κ. Ζεεχόφερ τι τον έκανε να αλλάξει στάση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ακόμη αντιτίθετο σε μια επιμήκυνση το ελληνικού προγράμματος, σημειώνει: «Η οικονομική κατάσταση δυστυχώς άλλαξε από το καλοκαίρι. Έχουμε να κάνουμε με μια αισθητή επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας. Η Βαυαρία είναι ένα κρατίδιο ιδιαίτερα προσανατολισμένο στις εξαγωγές και πρέπει ως επικεφαλής της κυβέρνησης να προσέξω να παραμείνουν ασφαλείς οι θέσεις εργασίας μας» και προσθέτει ότι «πρέπει να σταθμίσουμε, εάν η εναλλακτική σε μια χρονική επιμήκυνση για τους Έλληνες δεν θα κόστιζε περισσότερα χρήματα, π.χ. μέσω μιας αλματώδους αύξησης της ανεργίας και σε μας».

Ο Βαυαρός πολιτικός θεωρεί ότι ενδεχόμενη απόφαση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθεί από την ολομέλεια του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου και όχι μόνο από την επιτροπή προϋπολογισμού, καθώς «έχει να κάνει με τη σταθερότητα του νομίσματος και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Στο θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια θα συμφωνήσει το Eurogroup της Τρίτης, ενώ οι αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια θα ληφθούν αργότερα, τόνισε μιλώντας απόψε στο κρατικό γερμανικό δίκτυο ZDF το μέλος του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν. Ο κ. Άσμουσεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και κατά τα έτη 2015-2016.

"Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να διευθετήσουμε την χρηματοδότηση για την περίοδο 2013-2014, αλλά θα πρέπει να είναι κανείς έντιμος κα να πει ότι δεν περιμένουμε στ αλήθεια η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2015 και το 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν. Σε ό,τι αφορά πάντως το ενδεχόμενο χορήγησης νέων δανείων, το στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε ότι τα δάνεια από μόνα τους δεν βοηθούν, καθώς αυξάνουν μακροπρόθεσμα το χρέος. «Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις οι οποίες δεν ανεβάζουν ταυτόχρονα το χρέος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η επαναγορά χρέους ή η μείωση των επιτοκίων στο ισχύον χρέος», πρόσθεσε.

Το νωρίτερο τον Οκτώβριο του 2013 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικό χρέους, προβλέπει ο Αμερικανός δικηγόρος Λι Μπουκχάιτ, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την προηγούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μιλώντας στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung».

Ο κ. Μπουκχάιτ υποστηρίζει πάντως ότι δεν αναμένει να δεχθεί σύντομα τηλεφώνημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ενώ, αναφερόμενος στα εργαλεία που τίθενται υπό συζήτηση, στο κούρεμα του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση του χρόνου, σημειώνει ότι «μια μακρά παράταση θα έδινε ανάσα στους Έλληνες για να σταματήσουν την πτωτική πορεία της οικονομίας και να εξυγιάνουν το κράτος» και προσθέτει ότι «με αυτό τον τρόπο και η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι τα χρήματά τους σίγουρα θα επιστραφούν –κάποτε».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos