Η επαναγορά τίτλων σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

11 Δεκεμβρίου 2012 17:00

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα της επαναγοράς τίτλων, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για αγορές ομολόγων.

Του Σωτήρη Νίκα

Σήμερα, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, στις 18.30 ώρα Ελλάδας, για να αποτιμήσει τα αποτελέσματα των προσφορών και να λάβει πολιτικές αποφάσεις εάν αποδειχθεί ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για το πρόγραμμα επαναγοράς είναι περισσότερα από τα προβλεφθέντα. Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup της Πέμπτης δεν έχει περιθώρια να μη λάβει τις τελικές αποφάσεις, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, αλλά επισημαίνουν ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ θα βρίσκονται σε σύγκρουση έως το τελευταίο λεπτό.

Έτσι, το θρίλερ της επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό χρέος μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, με επίκεντρο αυτή τη φορά το ύψος των κεφαλαίων που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να εκτελέσει το πρόγραμμα της επαναγοράς. Ειδικά στην περίπτωση που οι προσφορές είναι περισσότερες των αναμενομένων, το Ταμείο πιέζει να γίνουν δεκτές, ενώ η Ευρωζώνη δεν θέλει να αυξήσει τα δάνεια προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, κοινοτικοί παράγοντες ανέφεραν ότι έχει συζητηθεί (δεν έχει ληφθεί απόφαση) και το ενδεχόμενο μέρος της επόμενης δόσης των 43,7 δισ. ευρώ να κατευθυνθεί προς την επαναγορά ομολόγων, εφ' όσον κριθεί απαραίτητο. Κάτι το οποίο δεν διέψευδαν ούτε επιβεβαίωναν από το οικονομικό επιτελείο χθες.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε χθες μικρή παράταση έως σήμερα το μεσημέρι (14.00) για όσους επιθυμούν να καταθέσουν επιπλέον προσφορές. Μάλιστα, ο νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Στ. Παπαδόπουλος, ανέβασε τους τόνους χθες δηλώνοντας ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν ότι ακόμα κι αν η Ελλάδα αποδεχθεί όλα τα προσφερθέντα ομόλογα στην πρόσκληση, θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τους επίσημους - δημόσιους πιστωτές της για την εξέταση περαιτέρω μέτρων ώστε να θέσει το χρέος της σε βιώσιμη πορεία».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε πως «μελλοντικά μέτρα είναι πιθανό να μην περικλείουν δυνατότητα αποχώρησης από επενδύσεις» στα προς επαναγορά ομόλογα «ανάλογη των επιπέδων που προσφέρονται στην παρούσα επαναγορά». Επί της ουσίας, ο κ. Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος προς τους ξένους κατόχους ελληνικών ομολόγων (hedge funds και τράπεζες - ιδίως τις κρατικές «κακές τράπεζες»), πρώτον, τους ενημέρωσε ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη προσφορά από την τρέχουσα και δεύτερον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης συμμετοχής από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων», σχολίασε σχετικά με την παράταση του προγράμματος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ. Και πρόσθεσε πως η διαδικασία «αποτελεί καθοριστικό τμήμα της συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας». Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Ασμουσεν, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), χαρακτήρισε «λανθασμένες» τις συζητήσεις περί νέας διαγραφής ελληνικού χρέους.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι από το πρόγραμμα της επαναγοράς να προκύψει καθαρή μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. Και για να επιτευχθεί αυτό, το Εurogroup ενέκρινε το ποσό των 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι οι προσφορές των επενδυτών στο πρόγραμμα θα φθάσουν στα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την παράταση της δημοπρασίας της επαναγοράς, είχαν συγκεντρωθεί προσφορές για ομόλογα ονομαστικής αξίας 26,5 δισ. ευρώ και η μέση τιμή επαναγοράς τους ήταν περίπου 33%. Ωστόσο, για να επαναγοράσει τα ομόλογα αυτά το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τα 9 δισ. ευρώ συνολικά, προκαλώντας καθαρή ελάφρυνση χρέους άνω των 17 δισ. ευρώ. Στο σημείο αυτό προκύπτουν δύο ερωτήματα:

1. Πώς θα ανέλθουν στα 30 δισ. ευρώ οι προσφορές; Με την παράταση που δόθηκε εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι ελληνικές τράπεζες έως και κατά 5 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που αρχίζει να δημιουργείται στην Ιταλία, ενδεχομένως να φοβίσουν κάποια hedge funds και να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την παράταση προσφέροντας περισσότερα ομόλογα για επαναγορά. Επίσης, υπάρχουν και οι «κακές τράπεζες» της Γερμανίας και του Βελγίου που κατέχουν περίπου 4 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ακόμη πιο ενεργά στο πρόγραμμα (αν και δεν είναι τόσο εύκολο). Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν προσφορές που θα ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ.

2. Ολα δείχνουν ότι τα 10 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί ως αρχικό κεφάλαιο δεν θα είναι αρκετά για να καλυφθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί. Ειδικά στην περίπτωση που οι προσφορές ξεπεράσουν τα 35 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι τα επιπλέον κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν όλες οι προσφορές ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Ομως, εξασφαλίζεται καθαρή μείωση χρέους άνω των 23 δισ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό είναι που εκτυλίσσεται τώρα η κόντρα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. Η μεν Γερμανία δεν θέλει να αυξήσει τα δάνεια προς την Ελλάδα, ενώ το Ταμείο «βλέπει» μία ευκαιρία για μεγαλύτερη μείωση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συζητηθεί μία πρόταση για χρήση των κεφαλαίων της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επιπλέον επαναγορές ομολόγων. Επίσης, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τι το ποσό των 10 δισ. ευρώ, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Τα οριστικά αποτελέσματα της δημοπρασίας δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν σήμερα αργά το βράδυ ή αύριο πριν ανοίξουν οι αγορές.

kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos