Σαμαράς: Τέλος στην περίοδο αγωνίας - Στη χώρα θα μείνουν τα 40 δισ.

13 Δεκεμβρίου 2012 20:09

Μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα εξέπεμψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναλύοντας τα οφέλη της απόφασης του Eurogroup. Στην συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε από κοινού

με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο κ. Σαμαράς εξειδίκευσε την κατανομή της δόσης - μαμούθ των 52,5 δισ., ευχαρίστησε με θέρμη τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και επιτέθηκε σε όσους καταλόγισαν έλλειψη διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση.

Φανερά ικανοποιημένος από την απόφαση, η οποία ελήφθη κατόπιν συνεδρίασης – εξπρές και μετ' ευσήμων από ΕΕ, ΔΝΤ και Αγκελα Μέρκελ- ο κ. Σαμαράς σημείωσε:

«Σήμερα τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος αγωνίας για την Ελλάδα. Τελειώνουν οι φήμες, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Μίλησε για «δικαίωση της πολιτικής των τριών κομμάτων που πίστεψαν στην αναγέννηση και όχι στην καταστροφή της χώρας» και ευχαρίστησε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη: «Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τούτη την ώρα τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Κουβέλη και τους βουλευτές τους που δώσαμε μαζί τις μάχες και τα τρία κόμματα και τις κερδίσαμε μαζί».

Κατανέμοντας τα υπό εκταμίευση ποσά είπε: «Ουσιαστικά μέσα στους επόμενους μήνες θα πάρουμε 52,5 δισεκατομμύρια (...) Απ' αυτά τα 40 περίπου θα μείνουν μέσα στη χώρα. (...) Από τα υπόλοιπα, τα 11 σβήνουν 20 δισεκατομμύρια χρέους».

Δεσμεύθηκε δε για τα εξής:

•Οτι μέσα στους επόμενους μήνες το Ελληνικό Δημόσιο θα ξεχρεώσει όλα όσα χρωστάει στους Έλληνες.

•Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που έχουν κυριολεκτικά παραλύσει εδώ κι ένα χρόνο.

Στρέφοντας τα πυρά του στην αντιπολίτευση είπε: «Κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα γίνει τίποτε από αυτά. Κάποιοι θεωρούσαν βέβαιο ότι θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Κάποιοι πίστευαν ότι δεν διαπραγματευθήκαμε τίποτα. (...) Κάποιοι όλα αυτά τα είχαν αμφισβητήσει. Και τώρα δεν ξέρω τι θα πουν, αλλά μάλλον ούτε και εκείνοι ξέρουν...

Στουρνάρας: Διαψεύστηκαν πολλοί

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξήγησε ότι από τα συνολικά 52,5 δις (49,1 του EFSF + 3,4 δισ από το ΔΝΤ).

- Τα 34,3 δισεκατομμύρια που θα δοθούν μέχρι τη Δευτέρα, τα 16 δισεκατομμύρια θα πάνε στις τράπεζες, 7 δισεκατομμύρια θα πάνε για τον προϋπολογισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα 11,3 δισεκατομμύρια για την επαναγορά χρέους.

- Επίσης, στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου θα δοθούν για τις τράπεζες άλλα 7,2 δισεκατομμύρια και άλλα 11 δισεκατομμύρια για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και επίσης τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στον όγκο του απομειούμενου χρέους κατά 20 δισεκατομμύρια. «Άρα, στην ουσία το δεύτερο μεγάλο δάνειο των 109 δισεκατομμύρια στην ουσία γίνονται 109 συν ένα- ας το πω έτσι- δώρο 20 δισεκατομμύρια».

Κατέληξε λέγοντας: «Η Ελλάδα σήμερα πήρε μια πολύ μεγάλη ανάσα. Κέρδισε χρόνο ώστε να μπορέσει να μεταστρέψει την τάση της Ελληνικής οικονομίας, να φρενάρει την ανεργία και την ύφεση και να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Διαψεύστηκαν πάρα πολλοί, ήδη διαβάζω στις εφημερίδες ότι τα hedge funds που είχαν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδα έχουν χάσει χρήματα. Και, επίσης, αντίστροφα όσοι πίστεψαν στην Ελλάδα και στις δυνατότητες της σήμερα νιώθουν δικαιωμένοι. Δικαιωμένοι μεν αλλά όχι εφησυχασμένοι.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Στουρνάρα

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ολοκληρώθηκε ένα αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία αλλά και η στήριξη των εταίρων.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να ληφθούν μέτρα κοινωνικής στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών».

ΣΥΡΙΖΑ: Τεχνητή δόση αισιοδοξίας

«Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ως "σωτήρες", πέφτει στο κενό και δεν πείθει κανέναν», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η τεχνητή δόση αισιοδοξίας δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας από την ακραία μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, που μειώνει τα εισοδήματα, αυξάνει την ανεργία, επιτείνει την ύφεση και καταστρέφει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

ΚΚΕ: Θρασείς θριαμβολογίες

«Οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup, αποτελούν μνημείο θράσους και πρόκλησης σε βάρος του λαού. Η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα είναι σε όφελος του κεφαλαίου, στη στήριξη του οποίου κατευθύνονται και τα χρήματα της δόσης και όχι του λαού», επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που καταλήγει: «Ο ελληνικός λαός πληρώνει με τεράστιες θυσίες τα χρέη, τα ελλείμματα και τα δάνεια που δεν δημιούργησε αυτός, την ίδια στιγμή που στο Eurogroup ανήγγειλαν και νέα αντιλαϊκά μέτρα».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos