Διακυβερνητική διάσκεψη συμφώνησαν για τις 5 Μαρτίου Σαμαράς - Ερντογάν

30 Ιανουαρίου 2013 00:00

Ατυπη συνάντηση 45λεπτών με τον Ταγίπ Ρετζίπ Ερντογάν, στην Ντόχα του Κατάρ, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διεξαχθεί στις 5 Μαρτίου ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί. Σε ερώτηση για τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και η θέληση να συζητηθούν και να επιλυθούν.

Ο κ. Ερντογάν έθεσε στον Ελληνα ομόλογό του το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί και ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση.

Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, στην οποία ήταν παρών και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος, συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ, με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συζήτησε με τον Αντώνη Σαμαρά μειονοτικά ζητήματα. «Εκτός από τα ζητήματα της Δυτικής Θράκης συζητήσαμε και το θέμα της ίδρυσης περιβαλλοντολογικού ινστιτούτου στο κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «συμφωνήσαμε, στα ζητήματα αυτά που θέσαμε να προετοιμαστούμε εν όψει της συνάντησής μας στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα και να τα οριστικοποιήσουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα του τεμένους στην Αθήνα, ο Ερντογάν είπε πως «συμφωνήσαμε, τα σχετικά βήματα να γίνουν με αμοιβαία αντίληψη καλής πρόθεσης». Ερωτηθείς αν ο ίδιος περιμένει κάτι τέτοιο και σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, ο Ερντογάν είπε «γιατί όχι».

Από την ελληνική πλευρά, συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι ο κ.Σαμαράς έθεσε και το θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα, σε μια σαφή αναφορά στο θέμα της ΑΟΖ.

Σε αναζήτηση επενδυτών από το Κατάρ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έφτασε στην Ντόχα, συνοδευόμενος από ομάδα επιφανών επιχειρηματιών, θέλει να επανενεργοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που υπήρχαν και κατά το παρελθόν και να προχωρήσει πλέον σε ουσιαστικές συζητήσεις που θα αφορούν:

Τις αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχει σχεδιάσει η κυβέρνησή του. Τη διαμόρφωση ενός νέου πεδίου συνεργασίας μεταξύ των ελληνόφωνων επιχειρηματιών και της κυβέρνησης του Κατάρ.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani, και αύριο θα γίνει δεκτός από τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Hamad bin Khalifa Al Thani, θα καταστήσει σαφές ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει απομακρυνθεί οριστικά πλέον και πως το κλίμα για τη χώρα μας έχει αλλάξει σημαντικά μετά και την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του τα σχέδια που έχει ήδη εκπονήσει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση σημαντικών εταιρειών του Δημοσίου και έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ΕΛΠΕ αλλά και στο συγκρότημα του «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει την ηγεσία του Κατάρ ότι ο ίδιος, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς, έχει αναλάβει την ευθύνη να προωθεί τις μεγάλες επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, και θα δεσμευθεί ότι θα παρεμβαίνει προσωπικά, εφόσον χρειάζεται, προκειμένου να επιλύει αμέσως οποιοδήποτε γραφειοκρατικό πρόβλημα προκύπτει στην πορεία υλοποίησης μιας μεγάλης επένδυσης.

Αύριο, μετά τη συνάντησή του με τον εμίρη, θα υπογράψει επίσης συμφωνία σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, κάτι που -όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης- θα βοηθούσε αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Επίσης στην Ντόχα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, έχουν μεταβεί Ελληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ και ιδιοκτήτης της Lavipharm κ. Θ. Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Α. Τουρκολιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, εκπρόσωποι της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ κ. Δημ. Καλλιτσάντσης, ο εφοπλιστής κ. Βαγγ. Μαρινάκης, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γ. Περιστέρης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Βασ. Αποστολόπουλος.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos