Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, μετά τις καταθέσεις, και οι χορηγήσεις δανείων

03 Μαρτίου 2013 19:35

Μεγάλα δάνεια, κυρίως για αγορά κατοικίας ή επαγγελματικό σκοπό, αποτελούν τον νέο στόχο των φορολογικών αρχών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Μετά τις καταθέσεις, οι τράπεζες καλούνται να αποστείλουν στοιχεία για δάνεια που έχουν χορηγήσει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα και τα οποία δεν δικαιολογούνται από την οικονομική δυνατότητα του φορολογουμένου ή της επιχείρησης.

Στόχος ο εντοπισμός των περιπτώσεων που το δάνειο για την αγορά επαγγελματικού ακινήτου ή κατοικίας χρησιμοποιείται ουσιαστικά για τη νομιμοποίηση «μαύρου» χρήματος ή το «ξέπλυμα» από φοροδιαφυγή. Ο φορολογικός έλεγχος αποκαλύπτει εκατοντάδες περιπτώσεις που το δάνειο αποτέλεσε μέσο για νομιμοποίηση κεφαλαίων που αποκτήθηκαν από παράνομες δραστηριότητες. Γι' αυτό το ενδιαφέρον στρέφεται ήδη και σε αυτές τις κατηγορίες τραπεζικών συναλλαγών με έμφαση, σε πρώτη φάση, στις χορηγήσεις μεγάλων δανείων άνω των 500.000 ευρώ.

Οι τράπεζες, όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιες, βρίσκονται πλέον σε διατεταγμένη υπηρεσία φορολογικού ελεγκτή και τα αιτήματα που διεκπεραιώνουν καθημερινά είναι δεκαπλάσια σε σχέση με αυτά πριν από μια τριετία. Αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών, μέσω των οποίων μεταφέρθηκαν ποσά στο εξωτερικό, για την παρακολούθηση κινήσεων λογαριασμών σε βάθος ακόμη και δεκαετίας, είναι καθημερινά και καταφθάνουν από παντού! Παρόμοια αιτήματα δεν αποστέλλει μόνο το ΣΔΟΕ. Ανάλογες... κλήσεις καταφθάνουν από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Αρχή για το ξέπλυμα, τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά και κάθε είδους Αρχή που έχει επιστρατευθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες καλούνται να συνδράμουν, στο πλευρό των φορολογουμένων, για την παροχή βεβαιώσεων και πλήθους πιστοποιητικών για την ταυτοποίηση εισοδήματος από τόκους καταθέσεων παρελθόντων ετών, κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών, εισοδήματα από ομόλογα, αλλά και την επαλήθευση τραπεζικών συναλλαγών και κινήσεων που δικαιολογούν τη διαδρομή του χρήματος ακόμη και από το 2000!

Στο επίκεντρο είναι ο έλεγχος που διενεργεί ο ΣΔΟΕ για τα εμβάσματα συνολικού ύψος 22 δισ. ευρώ, που στάλθηκαν στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο της κρίσης, από 54.000 δικαιούχους λογαριασμών, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει ενεργοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη στενή παρακολούθηση όλων των κινήσεων λογαριασμών που τηρούνται στις τράπεζες, με βάση την κατηγοριοποίηση σε πρόσωπα υψηλού και μεσαίου κινδύνου. Από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τα εμβάσματα στο εξωτερικό έχουν σταχυολογηθεί περίπου 24.000 περιπτώσεις, που έχουν κληθεί να δικαιολογήσουν τα χρήματα που ήταν στον λογαριασμό τους σε σχέση με την εισοδηματική τους κατάσταση. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται πως ο εντοπισμός του «μαύρου» χρήματος της περιόδου 2009 - 2012 δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η εγκύκλιος που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου δύο εβδομάδες και η οποία δίνει οδηγίες προς τους φορολογουμένους για το τι θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να δικαιολογήσουν τα επίμαχα κεφάλαια, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της δυσκολίας που έχει η πιστοποίηση τυχόν παραβάσεων. Οι οδηγίες που δίνονται μέσω της εγκυκλίου δεν είναι παρά μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να αντικρούσει την επιχειρηματολογία όσων είναι κάτοχοι αντίστοιχων λογαριασμών, που επικαλούνται ακόμη και... λίστες γάμου για να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων.

Οι λίστες γάμου δεν είναι φυσικά το μοναδικό καταφύγιο. Στην ίδια λογική επιστρατεύονται τα κέρδη από μετοχές και ομόλογα, οι κοινοί λογαριασμοί που τηρούνται με άλλους δικαιούχους, οι δαπάνες για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό, δωρεές, δάνεια και φυσικά ετεροχρονισμένες γονικές παροχές, εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, η υποχρέωση υποβολής των οποίων ανατρέχει πίσω, πέραν ακόμη και της δεκαετίας! Ο μακρύς κατάλογος των οδηγιών περιλαμβάνει 25 διαφορετικές περιπτώσεις, το σύνολο των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από την αλληλογραφία που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα με τους δικαιούχους των λογαριασμών.

Οι τράπεζες έχουν μετατραπεί στον πιο συστηματικό μηχανισμό πάταξης της φοροδιαφυγής και οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται είναι συνάρτηση της υποστελέχωσης της προσωπικού στις συγκεκριμένες διευθύνσεις, αλλά και της πληθώρας των αιτημάτων που καταφθάνουν από διαφορετικές Αρχές, ακόμη κι αν όλες αυτές εκπροσωπούν το Δημόσιο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos